Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Csökkent az atomenergia népszerűsége

Világszerte erőteljesen csökkent az atomenergia támogatottsága.

Az Ipsos felmérése szerint világszerte erőteljesen csökkent az atomenergia támogatottsága, az ellenzők 26 százaléka a japán fukushimai erőmű katasztrófájával indokolja a döntését, a 24 országban készült kutatás szerint az atomenergia jelenleg kevésbé támogatott energiaforrás, mint a szén.

Az Ipsos által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint az atomerőművek építésével kapcsolatos heves németországi és olaszországi vitákat követően készített kutatásból kiderül, hogy 54 százalékról 38 százalékosra csökkent az atomenergia támogatottsága. A széné, mint energiaforrásé 48 százalékon áll.

Az atomenergiát ellenzők tábora átlagosan 26 százalékkal nőtt, ám Indiában, Kínában, Japánban és Dél-Koreában több mint 50 százalékkal emelkedett.

Az Ipsos szerint nem meglepő, hogy éppen a német kormány és a népszavazással tiltakozó olasz lakosság utasította el az atomenergia jövőbeli felhasználását: a vizsgált 24 ország közül Németországban, Olaszországban és Mexikóban a legalacsonyabb, 21, 19 és 18 százalék az atomenergia támogatottsága.

Illusztráció
Illusztráció


A felmérés eredménye azt mutatja, hogy a válaszadók 38 százaléka mutat nyitottságot a villamosenergia-termelés nukleáris alapú modernizációja iránt, míg a többség mereven elzárkózik ettől.

Ugyanakkor a földrengés és az ezt követő cumani sújtotta Japán lakóinak majdnem fele, 45 százaléka tartja az atomenergiát ma is elfogadható energiaforrásnak, s 71 százalékuk támogatja az atomerőművek modernizálását.

A kutatás során megkérdezettek 95 százaléka értesült a cunamit követő fukushimai nukleáris atomerőmű-katasztrófáról, s közülük tízből heten egyetértenek azzal, hogy „ami a japán atomerőművel történt bizonyítja, hogy az ilyen létesítmények mennyire sebezhetőek az előre nem látható eseményekkel szemben, s hogy halálos következményekkel járhatnak a környezetükben élőkre. Éppen ezért le kell állítani az építésüket." A többiek viszont úgy látják, hogy ez egy előre nem látható és egyedi eset volt, ami miatt nem kell leállítani az atomipar fejlesztését, új erőművek építését.

A válaszadók a villamosenergia hat alternatív energiaforrásról szavazva a atomenergiát támogatták legkevésbé, 38 százalékkal. A napenergia 97 százalékos, a szél 93 százalékos, a vízenergia pedig 91 százalékos támogatást kapott, a földgázra 80 százalék, a szénre pedig 48 százalék szavazat érkezett.

Az atomenergia elutasító egynegyede a japán katasztrófa következményeként alakította ki álláspontját, míg 64 százalék korábban sem támogatta.

A kutatás szerint a válaszadók háromnegyede véli úgy, hogy a nukleáris energia „átmeneti energiaforrás", míg a másik egynegyed hiszi, hogy „elfogadható és hosszú távú megoldást jelent azokban az országokban, amely rászorulnak, mint energiaforrásra".

A válaszadók 54, valamint 56 százaléka szerint a japán tisztségviselők és intézmények kommunikációja hiteles, bár az eredmények országonként nagy eltérést mutatnak. A japánok mindössze 28 százaléka ért egyet azzal, hogy hiteles volt a tájékoztatás, s ennél is kevesebben, 23 százalék tartja úgy, hogy pontos volt.

A válaszadók közül tízből nyolcan legalább egyet elutasítanak a következő japán exportcikkek közül: halat 45 százalék, a tengeri alga 44 százalék, a sushi éttermeket 41 százalék, a gyümölcsöt 40 százalék, a rizst 38 százalék, míg a tésztát 37 százalék. Több mint fele azoknak, akik legalább egyet elutasítnak a felsorolt termékek közül, állítják, hogy a japán atomkatasztrófa miatt döntöttek így.

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. június 21. 23:34
    „Majd mikor nem lesz villany,akkor beszelhetunk a "nepszerusegrol"! Idiotak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A benzin 2, a gázolaj 3 forinttal drágul

A változással a benzin átlagára 374-375 forintra emelkedik, a gázolajé 369 forintra nő. Tovább olvasom