Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csökkent az alapkamat, a forint nem reagált rá

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén.

A monetáris tanács immár ötödik egymást követő alkalommal csökkentette 0,25 százalékponttal az irányadó kamatszintet. A kamatvágásokat egyelőre a piacok is jól viselik, a forint nem reagált érdemben az ismét "szűk többséggel" meghozott döntésre.

Annak ellenére csökkent a jegybanki alapkamat, hogy hétfőn már egy-egy olyan elemzői vélemény is megjelent, hogy az euró forintárfolyamának hirtelen emelkedése akár pihenőre késztetheti a kamatcsökkentési ciklusban a jegybanki kamatvágásokat szorgalmazó külső tagokat.

A keddi döntés azonban cáfolta ezeket a véleményeket. Ugyan a forint hétfői "vesszőfutása" elbizonytalanított egyes szereplőket, a monetáris tanács nem ijedt meg a hirtelen gyengüléstől - értékelt Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője. Az állampapírpiacon nem érzékeltette hatását a gyorsan érkező negatív hangulat, és a csőd elleni biztosítás (CDS) ára sem mozdult a hétfői "ijedtségben" - tette hozzá.

Óvatosságra intett Simor András jegybankelnök a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón. A közgazdász - aki feltehetőleg ezúttal is a tartásra szavazó tanácsi kisebbséghez tartozott - ugyan nem látott különösebb okot a hétfői forintzuhanásra, de megjegyezte: az ilyen tényezők fontos jelzések a döntéshozók számára, hiszen "ha megalapozottak, ha nem megalapozottak, amennyiben az ilyen pletykák ilyen változást indítanak, az azt jelzi, hogy törékeny a bizalom, és ha törékeny a bizalom, erre oda kell figyelni".

Hétfőn az MNB közleményben cáfolta azokat a piaci híreszteléseket, hogy a jegybank a legfontosabb refinanszírozási eszközének számító kéthetes kötvény feltételein szigorít, vagy eltörli a jegybanki tartalékokra fizetett kamatot.

A hétfői zuhanást követően kedden azonban stabil volt a forint a nemzetközi bankközi piacon. Az eurót a napközben tapasztalt kisebb-nagyobb kilengések után kora este a reggel tapasztalt 288 forintos szint közelében jegyezték. "A forintpiacot nem érintette a kamatdöntés, hiszen a szereplők nagy része csökkentésre számított" - értékelt Gabler Gergely.

A jegybanki stáb által közzétett friss makrogazdasági előrejelzések azonban inkább a további kamatcsökkentés irányába mutatnak, hiszen a szervezet a korábban vártnál lassabb növekedést és alacsonyabb inflációt vár.

Az MNB szakmai stábja által készített és kedden ismertetett prognózis szerint a gazdaság kibocsátása az idén 1,4 százalékkal csökken, 2013-ban 0,5 százalékkal, míg 2014-ben 1,5 százalékkal nő. Az inflációs pálya - jóllehet magasabb alapkamatszintet feltételezve - is mérsékeltebb drágulást jelez: a jegybank stábja szerint az idei 5,7 százalékról jövőre 3,5 százalékra, 2014-ben pedig 3,2 százalékra mérséklődik az infláció.

Simor András a keddi sajtótájékoztatón felhívta ugyanakkor a figyelmet: a jövő évre vonatkozó inflációs előrejelzésben jelentős hatásúak kormányzati intézkedések. Így egy százalékponttal mérsékli az inflációt a háztartási energiaárak tervezett, 10 százalékos csökkentése, ahogy 0,4 százalékkal tompítja a jövedéki adó későbbre halasztott emelése.

Rámutatott: az adószűrt maginfláció jövőre 3,5 százalék, 2014-ben pedig 3,4 százalék lesz. Ez, ahogy a nyers inflációs mutató, továbbra is a jegybank 3 százalékos inflációs célja feletti áremelkedést vetít előre.

Elemzők így a kamatcsökkentési ciklus folytatását várják. Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője 2013 közepére - vagy esetleg kicsit előbbre - 5 százalékra süllyedhet a jegybanki alapkamat. Gabler Gergely szerint 2013 végén 4,75 százalékon "pihenhet meg" az alapkamat.

Londonban a JP Morgan elemzői is hasonló kamatpályát várnak. A ház londoni közgazdászai azt jósolják, hogy az MNB alapkamata 2013 második negyedévére 5,00 százalékig csökken tovább. Hangsúlyozták, hogy erre a prognózisukra is lefelé ható, tehát még alacsonyabb kamatszintet előidéző kockázatokat látnak.

Olvasóink írták

 • 5. tradermike 2012. december 19. 08:51
  „Amíg a zállampapírokat ennyiért is elviszik, addig elvileg nincs gond. De szerintem is fordítva ül a lovon a Monetáris Tanács tagjainak többsége.”
 • 4. vikri 2012. december 18. 22:53
  „Az egész ott kezdődött, hogy a hétvégén valaki (Matolcsy) megint "nagy tervekről" beszélt tavasztól az új vezetésű MNB-vel és bezuhantunk 283-ról 288-ra az Euróval szemben.
  Vagyis tovább épül az egyszínű "demokrácia" - és most újra fizethetjük ennek(is) az árát...”
 • 3. machers 2012. december 18. 20:39
  „2.rommel2 2012.12.18. 19:49
  Ne röhögtess!
  Az egészből max. a "csökken" és a "forint" szavakat érted. Na jó! Még a "nem reagált" is ismerős neked.
  Vagy most történészből közgazdásszá avanzsáltál?”
 • 2. rommel2 2012. december 18. 19:49
  „AZ MSZP AZT MONDTA , HOGY ROSSZ A GAZDASÁG ÁLLAPOTA ?
  AKKOR MIÉRT CSÖKKEN AZ ALAPKAMAT ?
  MEGINT ÁTVERTEK MINKET ..............................................”
 • 1. dödike 2012. december 18. 15:19
  „Most már nem érdemes betétbe tenni a pénzt,mert az infláció mértékével sem kamatozik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány stratégiai megállapodást kötött a Tescóval

A megállapodás két fő pont köré szerveződik, így a szakképzés erősítését és a beszállítók számának… Tovább olvasom