Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Csökkent a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi eladások volumene 2009 júliusában 2,3 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.
.
A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2009 első hét hónapjában 3,7 százalékkal, júliusban pedig 6,6 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az MTI-vel szerdán.

Mint ismert, az áfa-törvény módosításával 2009. július elsejétől 20-ról 25 százalékra emelkedett az áfa mértéke.

A kiskereskedelmi forgalom volumene 2009 júniusban 0,4 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest, ugyanakkor 2,2 százalékkal mérséklődött 2008 júniusához viszonyítva. Az év első felében a kiskereskedelmi forgalom 3,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.
Az Európai Unióban is folyamatos a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, a 27 tagállam átlagában a júliusi 0,9 százalékos egyhavi visszaesése jóval mérsékeltebb volt a magyarországi 2,3 százalékos csökkenéshez képest.
A kiskereskedelmi forgalom értéke júliusban 645,173 milliárd forint (jelenlegi árfolyamon 2,38 milliárd euró) volt, az első hét hónapban pedig elérte a 4.001 milliárd forintot.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kereskedések forgalma 0,7 százalékkal csökkent júliusban egy hónap alatt, éves összehasonlításban pedig 4,7 százalékkal esett vissza. A nem élelmiszer kiskereskedelmi forgalom a júniusi 2,8 százalékos havi emelkedés után júliusban 5,9 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, és 11,6 százalékkal esett vissza a 2008 júliusi adatokhoz viszonyítva. Az üzemanyag-kereskedelem havi csökkenése 0,4 százalék volt júliusban, és 0,3 százalékkal maradt el az előző évihez képest. Az év első hét hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 46 százalékát adó élelmiszer- és élelmiszer jellegű kiskereskedelem forgalom 2,9 százalékkal, a nem élelmiszerforgalom 6,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a 14 százalékos súlyt képviselő üzemanyagok forgalma az év elő hét hónapjában 0,7 százalékkal bővült.
A KSH megjegyzi, hogy folytatódott az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelmi forgalomba nem számító gépjármű- és járműalkatrész eladások csökkenése Magyarországon: az év első hét hónapjában 34, csak júliusban pedig 46,9 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakával összehasonlítva.

Olvasóink írták

  • 1. 13.István 2009. szeptember 24. 12:14
    „Pénz nélkül soha nem pörög a gazdaság !!!
    Ha egy kereskedőnek nem forog a pénze tönkremegy !!
    Áfa emeléssel nem lehet bevételt növelni , csak az .....k
    gondolják igy! Kédés mi a cél ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbképzéssel a válság ellen

A térítésmentes e-learning tanfolyamon való részvétel nem igényel előképzettséget. Tovább olvasom