Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Csökkent a kamatadó-bevétel

Az adózók 2014-re vonatkozóan 43,1 milliárd forintnyi, kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó kötelezettséget vallottak be Magyarországon az előzetes adatok alapján, amely 38,2 százalékkal elmarad az egy évvel korábbi 69,8 milliárdtól – írja hétfői cikkében a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott adatokra hivatkozva.
Az NGM közlése szerint tavaly a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulásból (eho) származó bevétel 8,1 milliárd forintot ért el a kamatjövedelmek után, vagyis ezt beszámítva is jelentősen csökkenhetett a kamatjövedelmekből származó adó- illetve járulékbevétel.

A bevételek megcsappanása az elmúlt időszak pénzpiaci fejleményei tükrében egyáltalán nem meglepő. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a 2014 novemberéig tartó egy év alatt közel 1,1 százalékponttal, 1,55 százalékra csökkent a háztartások lekötött forintbetétei után fizetett kamatláb átlagos mértéke, vagyis az elvben elérhető kamat – és az ebből számítható adó – mértéke alaposan csökkent még az egy évvel korábbi, egyébként sem túl magas értékhez képest is.

A néhány tízmilliárdnyi, az alacsony kamatok miatt kieső kamatbevétel azonban vélhetően kevéssé aggasztja a döntéshozókat. Az alacsony kamat- és hozamszint ugyanis közvetve nagyságrendekkel több kiadástól kíméli meg az államot, mint amekkora bevételkiesést okoz, hiszen az adósságfinanszírozás jóval olcsóbbá válik - írja az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró 11 éve nem tapasztalt rekord mélységbe jutott a dollárral szemben

Az euró 11 éve nem tapasztalt rekord mélységbe jutott hétfőn a dollárral szemben annak hatására,… Tovább olvasom