Kisalföld logö

2018. 09. 20. csütörtök - Friderika 15°C | 26°C Még több cikk.

CSOKI Hungária: csődbe mehet a cég, utcára kerülhetnek a dolgozók?

A Győrben nagykereskedelmi központtal rendelkező cég sorsa is bizonytalan? Szlovák áfacsalók miatt kell lehúzni a rolót?

Több mint száz ember veszítheti el a munkáját és vége lehet a több milliárdos forgalmú, közel húszéves múlttal rendelkező CSOKI Hungária Kft.-nek egy szlovák bejegyzésű vállalkozás miatt, amely az adóhatóság szerint áfacsalást követett el - írta pénteken a gazdasag.hu

Az édesipari cég az elmúlt 20 évben több nagyváros mellett Győrben is létrehozott egy nagykereskedelmi központot

A győri telephely >>
Utóbbi árát a magyar beszállító fizeti meg. A tulajdonos-ügyvezető állítása szerint az adóhivatal ajánlásainak megfelelően, szabályszerűen és körültekintően járt el, amikor a szlovák cégnek értékesített. Ha igazak az ügyvezető állításai, akkor a NAV ajánlásainak betartásával végzett vevő ellenőrzés sem ad kellő biztosítékot az eladónak arra, hogy később nem kerül bajba.

Az adóhatóság lefoglalta és féláron értékesíti a Csoki Hungária édesség nagykereskedő társaság összes készletét. A cég belerokkant a történtekbe, egy hete nem vesz át árut a beszállítóitól, a tulajdonos pedig kezdeményezte a 170 főt foglalkoztató cég végelszámolását. A cukor, édesség nagykereskedelmével foglalkozó társaság 2008-ban még közel 12,7 milliárd forintos forgalmat ért el, 372,7 millió forintra rúgott az adózott eredménye. A válság megtépázta a bevételeket és a nyereséget is, az árbevétel 2009-ben 9,3, 2010-ben pedig 9,6 milliárd forintot tett ki, az adózás utáni eredmény pedig 162, majd 8,4 millió forintra olvadt az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

A Gazdaság.hu megkereste a történettel a NAV-ot, de az adóhatóság az adótitok intézményére hivatkozva nem adott felvilágosítást a konkrét ügyben, illetve csak abban az esetben adhat, ha az érintett írásban feloldja titoktartási kötelezettsége alól a hivatalt, ezt azonban Illés László nem kívánta megtenni.

Illusztráció
Illusztráció


A Gazdaság.hu szerette volna lekérdezni az ominózus szlovák vállalkozást az ország cégtárában, de Illés László nem árulta el a cég nevét és adószámát, állítja azonban, hogy a szlovák cég a mai napig működik ugyanazzal az ügyvezetővel, és az adószáma is él. „A CSOKI Hungária szabályszerűen járt el, amikor értékesítette az árut a szlovák cég részére, rendszeresen ellenőriztük a partnereiket, és lekérdeztük az adószámukat, utóbbi nem állt felfüggesztés alatt a kérdéses időszakban" – hangsúlyozta az ügyvezető tulajdonos.

Részletek >>

Olvasóink írták

 • 7. BsBe 2011. október 22. 12:32
  „Az adóhatóság az adótitok intézményére csak abban az esetben adhat felvilágosítást, ha az érintett írásban feloldja titoktartási kötelezettsége alól a hivatalt, ezt azonban Illés László nem kívánta megtenni. De az ominózus szlovák cég nevét és adószámát sem árulta el Illés László.
  Nem de, mintha ezzel is elárult volna valami mást. Lehet, hogy csak én gondolom, de ha egyszer más miatt tesznek tönkre, nem titkolom annak kilétét, sem az ezzel kapcsolatos "ügymenetet".
  Ha mégis ezt teszem, feltehetően megvan annak is az oka..”
 • 6. henni75 2011. október 21. 20:31
  „piroskaésabarkasz!Még az is lehet hogy igazad van,nagyon hasonló a két dolog.De mondok neked egy újat Hajnal húsnál is ez a helyzet.”
 • 5. nasi12 2011. október 21. 18:29
  „Egyszer ti is sorra kerültök, hiába tapsoltok most, országunk tönkretevőinek.”
 • 4. lr 2011. október 21. 17:34
  „3! de igazad van! ezt a dézsát én is láttam már valahol!”
 • 3. lr 2011. október 21. 16:37
  „Agyam eldobom... mi jön még?
  1 millió munkahely, helyett 1 millióval több munkanélküli!”
 • 2. piroskaésabarkasz 2011. október 21. 16:30
  „Miért van "de ja vu" érzésem?Érdekes,hogy a Delikát Kft után egyből itt a másik bukta!Ne legyen igazam.”
 • 1. bojtár 2011. október 21. 13:12
  „megmondta orsós viktor,hogy lesz 1 millió munkahely meg pintér is,hogy 2 hét alatt rend lesz aki teheti meneküljön ebből az országból mert még csak kezdődik amit még nem is sejtetek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetések: ki keres jobban? Magyar, cseh, szlovák?

Magyarországon keresnek a legkevesebbet a dolgozók bruttó 221 ezer forint átlagfizetéssel. Előttünk… Tovább olvasom