Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Csődbe ment Heves városa

Gazdaság - Akár 1,5 milliárd forint értékű követelést is benyújthatnak a hitelezők a Heves városa ellen megindult adósságrendezési eljárás során.
Akár 1,5 milliárd forint értékű követelést is benyújthatnak a hitelezők a Heves városa ellen megindult adósságrendezési eljárás során - tájékoztatta a település polgármestere hétfőn az MTI-t.

A független Csáki Zsigmond közölte, a szállítói tartozás 400 millió forint, illetve egymilliárd forintra rúghatnak a további követelések. A város a következő időszakban csak a minimálisan kötelező szolgáltatásokat tudja biztosítani, olyan szinten, ami kijön az állami normatívából - tette hozzá.
Elmondta: a település gyakorlatilag a rendszerváltás óta forráshiánnyal működik és csupán az állam által biztosított, az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került településeknek járó, úgynevezett önhikiből tudták biztosítani a közszolgáltatásokat.

Csáki Zsigmond szerint ez vezetett oda, hogy a 2007-ben fejlesztési céllal kibocsátott kötvényekért kapott pénz egy részét kénytelenek voltak működtetésre felhasználni, miközben folyamatosan csökken az önhiki összege is; most pedig elfogyott a pénz.

A számlavezető pénzintézet is beszüntette a hitelezést, illetve inkasszót tett az önkormányzati számlára a közétkeztetést szolgáltató cég is. Az önkormányzat ebben a helyzetben saját maga kérte az adósságrendezés elrendelését a bíróságtól.

Hangsúlyozta, hogy az erősen korlátozott adóbevételekkel rendelkező város évente 400 millió forinttal pótolja ki a közoktatási normatívát, kistérségi központi orvosi ügyeletet, zeneiskolát működtet, illetve fenntartja az Eötvös József középiskolát, amelybe 40 településről érkeznek a diákok.

Mindez nem folytatható a jelenlegi keretek között - fűzte hozzá.
A jogszabályok szerint, most egy adósságrendezési bizottság felállítása következik, amelyben helyet kap a bíróság által az eljárás lefolytatására kijelölt Kelet-Holding Zrt. pénzügyi gondnoka. Ezt követően, 30 napon belül kell elkészíteni a város válságköltségvetését - mondta Csáki Zsigmond.

Olvasóink írták

  • 1. looser2 2012. július 16. 19:33
    „A következő Sopron lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változatlan forintárfolyam: 288 körül az euró

Az elmúlt héten kialakult mozgási sávon belül, lanyha piaci forgalomban árnyalatnyit gyengült a… Tovább olvasom