Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Csehország a legvonzóbb befektetési környezet: Magyarország a 13. a listán

Csehország a legvonzóbb befektetési környezet a közép-kelet-európai régióban, megelőzve Lengyelországot és Szlovákiát.
Csehország a legvonzóbb befektetési környezet a közép-kelet-európai régióban, megelőzve Lengyelországot és Szlovákiát, Magyarország a 13. helyezett a vizsgált 15 ország között - közölte a német külkereskedelmi kamarák kezdeményezésére készült felmérés eredményeit a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara pénteken az MTI-vel.

Közép- és Kelet-Európa gazdasági helyzetét a német és külföldi beruházók idén kissé visszafogottabban ítélték meg, mint 2011-ben, saját üzletmenetüket azonban derűlátóbbnak látták a vállatok - derül ki a vizsgálatból, amelyben 1.323 vállat vett részt.

A legvonzóbb befektetési környezet szerinti országrangsort 2006 óta folyamatosan Csehország vezeti, Lengyelország a 2006. évi 8. helyről 2010-ben jött fel a másodikra, ahol most is áll. Szlovákia most a 3. helyre került, 2009-ben 2. volt. Magyarország a 13. helyre csúszott vissza a tavalyi 10. helyről, a legelőkelőbb helyezést 2006-ban illetve 2008-ban érte el, mindkét évben az 5. volt.

A felmérés szerint a megkérdezett vállalatok összességében elégedettek külpiaci tevékenységük eredményeivel. Régiós átlagban öt vállalat közül négy ma ismét a jelenlegi országba vinné beruházását, ez az arány az elmúlt évek során alig változott.

A ragaszkodás a lengyelországi leányvállatoknál a legnagyobb, 95 százalékos, de még a gyengébb azonosulást mutató országokban is közel 70 százalékos. A magyar mutató 71 százalék.

Az adott ország jelenlegi gazdasági helyzetét a legtöbb vállalat inkább rossznak ítéli meg, és 2012-re is több vállat számít a gazdasági helyzet romlására, mint javulására. Ennek ellenére a vállalatvezetők bizakodóak a saját üzletmenet tekintetében. A válaszadók többsége szinte minden országban magasabb árbevételre, kivitelre és eredményre számít, a múlt évi felméréshez viszonyítva a várakozások csak csekély mértékben romlottak.

A korrupció, gazdaságpolitika kiszámíthatósága, a jogbiztonság és a közbeszerzések átláthatósága miatt a vállatok széles köre elégedetlenségének adott hangot a felmérésben, ezeken a területeken sokszor a tavalyinál is kritikusabb válaszokat adtak a megkérdezettek.

A felmérés szerint az üzleti környezeten leginkább e gazdaságpolitikai hiányosságok felszámolásával lehetne javítani régiószerte.

Olvasóink írták

 • 4. Valaki 2012. június 10. 12:36
  „"1. Primax 2012.06.08. 20:08

  Lám-lám : a "liberálbolsevik diktatúrában" az 5. hely, most a "polgári demokráciában" a 13-dik..."

  ja ja , 2002-ben a fityesz után! :))))

  Amúgy a pilzeni sörbe én is befektetnék! :))))”
 • 3. tradermike 2012. június 09. 22:43
  „Nemigen van itt mit körbemagyarázni. Az a helyzet, hogy a fránya tények már megint ellentmondtak pártunk és kormányunk elképzeléseinek, lásd Matolcsy CNN-ben tett nyilatkozata. Aki még nem látta/olvasta, az pótolja, mert elképesztő, ráadásul pont van szó benne arról, hogy a FIDESZ szerint milyen iszonyatosan versenyképes az ország.”
 • 2. vikri 2012. június 09. 13:31
  „Hogy is van ez a külgazdasági problémákkal, amik hatnak magyar folyamatokra?!
  Hogy-hogy ezek csak ránk hatnak?!

  Vagy netán más oka is van a hanyatlásnak?!

  Na ez az IGAZI HAZUGSÁGHALMAZ, ami manapság nálunk folyik!!!
  /persze megint jönnek a körbemagyarázások.../”
 • 1. Primax 2012. június 08. 20:08
  „Lám-lám : a "liberálbolsevik diktatúrában" az 5. hely, most a "polgári demokráciában" a 13-dik...
  Biztosan ez a mai az értékesebb.
  A ZEMBEREK ezt akarták...:)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A német behozatal két éve legnagyobb mértékben csökkent

Jelentősen csökkent áprilisban a német kivitel és a behozatal, ami újabb jele annak, hogy az… Tovább olvasom