Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Cafeteria: jön az Erzsébet étkezési utalvány, a régit visszaváltják

Jövőre a kedvezményes adózású étkezési utalványok forgalmazás állami monopóliummá válik: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány fogja kibocsátani az Erzsébet-utalványt.

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) tagjainak az elmúlt több mint 15 évben meghatározó szerepük volt abban, hogy Magyarországon jól működő, elfogadott rendszert sikerült kialakítani az étkezési utalványok felhasználására.

Ennek előnyeit mintegy 100 ezer vállalat, 2,5 millió munkavállaló és 40 ezer beváltóhely élvezte, az étkezési utalvány pedig a legelterjedtebb béren kívüli juttatássá vált.

A kormány döntése meglepte az EUFE tagcégeit, hiszen a rendelet tervezet megszavazását megelőzően nem került sor sem társadalmi egyeztetésre, sem pedig konzultációra az érintettekkel vagy az EUFE tagjaival. Az EUFE tagjai továbbra sem látják a döntés racionalitását.

Jönnek az utolsó lapok.
Jönnek az utolsó lapok.

A beváltóhelyek és a felhasználók számára nincs kockázat

Az EUFE tagvállalatai megerősítik, hogy továbbra is visszaváltják az általuk kibocsátott utalványokat, a beváltóhelyek nem vállalnak kockázatot ezek elfogadásával, és a felhasználóknak sem kell attól félniük, hogy az éttermekben visszautasítják a jelenlegi utalványokkal történő fizetést.

Minden kibocsátott utalványt fel lehet használni a rajta feltüntetett érvényességi időn belül.

Ahogyan eddig is, a jövőben is teljesítik az EUFE tagcégei azokat a vállalásokat, melyeket a szerződött partnereik és ügyfeleik irányában tettek, és mint mindig, továbbra is a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást biztosítják.

Az új szabályozás minden érintettre negatívan hat

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés kötelességének tartja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az új szabályozásnak számottevő negatív hatása lehet minden érintettre.

A felhasználók (2,5 millió munkavállaló) egészen biztosan számíthatnak arra, hogy nehézségekbe ütközik majd a fizetés, ha SzÉP Kártyát vagy Erzsébet-utalványt használnak, hiszen az új rendszer rendelkezésre állása erőteljesen megkérdőjelezhető.

Ennek eredményeként mintegy 100 ezer munkáltató fog azzal szembesülni, hogy a munkavállalók csalódottak az új juttatási formák miatt. Ezen felül a cafeteria juttatásokra vonatkozó új szabályozásokhoz is rendkívül rövid idő alatt kell alkalmazkodniuk.

A beváltóhelyek várhatóan jelentős bevételtől esnek majd el. Összességében a nemzetgazdaság szenvedi majd el a legtöbb kárt: a csökkenő vásárlóerő negatívan fog hatni a fogyasztásra.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. hekkimaki 2011. december 08. 23:21
  „"Interjú a Sodexo Motivációs Rendszerek ügyvezető igazgatójával, Bessenyey Bálinttal.

  Tavalyelőtt 2,3, tavaly 2,6 milliárd forintot utaltak Párizsba, mint nyereséget, ez a bevételüknek majdnem az 50 százalékát jelenti..."

  Tényleg szörnyű lesz ha ezt a pénzt jövőre nem fogják tudni kivinni innen. És ez csak egy cég a háromból...”
 • 39. masztika 2011. december 04. 21:12
  „Nem értem miért pont Erzsébet nevet adtak az új jegynek, miért nem "Viktor" vagy "Matolcsy" vagy éppenséggel "Lázár" nevet adtak a jegynek vagy a kártyának.”
 • 38. machers 2011. december 02. 22:32
  „35. Patriot 2011.12.02. 21:10
  Mire alapozod a fene nagy magabiztosságodat? Gondolom, nem elvtársaid sikerein buzdultál fel?! Tudod, Matolcsy és társai!”
 • 37. béemvés 2011. december 02. 22:15
  „vissza a szocializmusba:(((mindent államosítanak ,mint a komcsik,akkor ezek mennyivel különbek azoknál?????mocskos egy banda,az biztos”
 • 36. Johnson88 2011. december 02. 21:30
  „Patriot:
  Szerintem elég jól megindokoltam az állításomat. És sajnos sok cégtől hallom vissza, hogy egyelőre nem fognak étkezési utalványt adni, addig biztos nem, amíg nem épül ki egy működő hálózat, mert így nincs értelme a dolognak. ...”
 • 35. Patriot 2011. december 02. 21:10
  „" A munkáltatók nem fogják az Erzsébet jegyet és a Szép kártyát választani. "

  Azért ennyire ne legyél magabiztos benne.”
 • 34. Johnson88 2011. december 02. 20:30
  „Meg kell hogy mondjam, el vagyok hűlve a hozzászólásokon. Leginkább Patriot hozzászólásain.

  Először is az a duma, hogy amit a külföldi utalványosok kivittek, az az országban marad, egy BAROMSÁG.
  A munkáltatók nem fogják az Erzsébet jegyet és a Szép kártyát választani. Csupán két okból. Teljesen ismeretlen számukra, új szerződéseket kell kötni, és a dolgozók "lázadni" fognak, hogy kitörölhetik vele a feneküket. Ugyanis: egy ilyen utalvány elfogadásához az elfogadó helynek nem csak abból áll a dolog, hogy kiragasztja a matricát, és elveszi tőled a pénzt, hanem szerződést kell aláírnia nem kevés kötelezettséggel, arról nem is beszélve, hogy az adminisztráció menete is teljesen ismeretlen....
  A másik. Az említett cégek Magyarországon nem kevés embernek adtak megélhetést. Elsősorban cégen belül az üzletkötőknek, akik járták a boltokat, és szerződést kötöttek, másodsorban az elfogadóhelyeken, mert nagyobb cégeknél külön ember volt az adminisztrációjára. Harmadsorban forgalomkiesést is fog jelenteni a boltokban....
  Ez egy gyönyörű láncreakció lesz, amivel frankón visszavetik majd a nemzetgazdaságot. Az ilyen, és ehhez hasonló rossz döntésekkel jutunk majd a görögök sorsára rövid időn belül.
  Gratulálok Magyarország Kormányának!!!!”
 • 33. Karcsika 2011. december 02. 19:52
  „32. .viki27. 2011.12.02. 19:43
  Inkább egy Mo-on élő magyar járjon jól, mint egy külföldi, aki visszacsepegteti a pénzt valamelyik -lassan volt pártnak.”
 • 32. .viki27. 2011. december 02. 19:43
  „Patriot
  Nem vetted észre,hogy egyedül vagy?Ha viktor -szándékosan kis betűvel- azt mondaná holnap felakaszt akkor iss tapsolná!Szerintem fidesz bérenc vagy aki nagyon jól él az ilyen hülye hozzászólásokból!Legutóbb az MSZMP idejében volt ilyen agitprop szöveg.Valószínű ott tanultad mert a hülyeséget nagyon tudod hajtani!Ezzel a húzással ez a moc...k banda valamelyik tagja vagy tagjai nagyon jól jártak.Ez nálunk a demokrácia!Nem vagyok Gyurcsány imádó de a viktor még a cipőjét sem vihetné neki ! Orsós gondolom Fideltől tanulta a demokráciát!”
 • 31. Karcsika 2011. december 02. 19:37
  „Emberek!


  Ticket Restaurant nem egy francia metélté?
  Milliárdokat vitt ki vele csak Magyarországról.
  Miért nem jó, ha ez a pénz itthon marad?
  Ezt magyarázza meg nekem valamelyikőtök!”
 • 30. Rinpócse 2011. december 02. 19:25
  „29 Patriot,a régi és új hazugságok közt látsz különbséget ? Tán több van most,mint régen.”
 • 29. Patriot 2011. december 02. 18:41
  „Szerintem addig nincs probléma míg értelmezhetetlen zagyvaságokkal, vagy öszödiböszme tipsu jelző áradattal próbálgattok válaszolgatni.
  Vagy a régi hazugságokat polírozgatjátok, addig marad az a 58-30% százalékos különbség ( BP II kerület)”
 • 28. gyorildy 2011. december 02. 18:26
  „Miért szólnak hozzá azok akiknek fogalmuk sincs az egészről??, mert sosem volt pl. étkezési utalványuk??? Az utalvány sokaknak a mindennapi betévő falatját jelentette, ebből tudták megoldani, hogy a család (a gyerekek!!) asztalára "étel" kerüljön. Jó volt a munkáltatónak és jó volt a dolgozónak. Ezeknek az átlag családoknak nem az a legfontosabb gondjuk hogy hová menjenek nyaralni és melyik étteremben egyenek, tehát a SZÉP KÁRTYA egy nagy rakás szar és nem segítség!!!! Aki eddig úgy kapta a havi jövedelmét, hogy xFt és 18000 étkezési jegy annak igen is segítség volt.
  Kutya világ lesz itt jövőre!! mert amelyik országban munkával nem lehet eltartani egy családot arról mi is lehetne a vélemény????”
 • 27. Rinpócse 2011. december 02. 18:03
  „18 Patriot,akik felvették a 20 miliárdos hitelt,azt nem ők tapsolták el,hol a 3000 milliárd ?”
 • 26. szabo1936 2011. december 02. 15:37
  „Ha it lehetne valasztani,hogy ki volt it a legertelemeseb hozzaszolo akor en a legmagasab pontszamal az "agent" nick-name re adnam a szavazatomat!”
 • 25. Oreg35 2011. december 02. 15:27
  „Már megszokhattátok volna, hogy ami régi és jó azt az "okos" kormányunk majd elcseszi! Nem szokásuk bárkit is meg kérdezni! Kit érdekel mit pofázik más? Mi a FIDESZ mindent jól tudunk!/elbaltázni!/”
 • 24. georgbob 2011. december 02. 15:26
  „Ha a beváltóhelyek nem akarnak bevételkiesést, akkor majd szépen beváltják...Ennyire nehéz?”
 • 23. öszödiböszme 2011. december 02. 13:23
  „Itt megint csak egy okos van! Na kicsoda? Hát a hazafi-ka! Ő mindent tud! Lehet ez a szóártó??”
 • 22. IV.Béla 2011. december 02. 13:06
  „Az ám, Patrícia, nyilván azért nyilatkoztatta Orbán, meg Matolcsy, mielőtt az IMF hallott volna egyáltalán róla. Mondjuk abban igazad van, hogy az MSZP-t nem kényszerítette bele senki a hitelfelvételbe, hiszen ők maguk okozták a válságot az egész világon... Csoportterápiaaa!!”
 • 21. Madarász 2011. december 02. 13:01
  „11. Lehet, de egy kormány közeli jól jár vele és ez a lényeg...”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kreatív ipar esélyei megyénkben

Megalapozta a kreatív ágazathoz tartozó mikrovállalkozások határmenti hálózatának kiépítését a… Tovább olvasom