Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Cafeteria: feje tetejére állhat az ételutalványok piaca jövőre

Az étkezési utalványok kibocsátását és forgalmazását egyetlen, állami vállalat veheti át 2012-ben.

Mint arról portálunk korábban beszámolt, a kormányzat részéről még be nem jelentett rendelettervezet 2012 januárjától drasztikusan átalakítaná a béren kívüli juttatások, különösen az étkezési juttatások eddig megszokott és megbízhatóan működő rendszerét.

Jelenleg havonta 18 ezer forint értékig adható kedvezményesen meleg étkezési juttatás - a "játékpénzeket" most mintegy 40 ezer helyen válthatják be a dolgozók -, a tervek szerint ennek összege havi 12 500 forintra csökkenne, s csak a SZÉP Kártyán, sokkal szűkebb elfogadói körben lehetne igénybe venni.


Jövőre nem biztos, hogy játszhatunk a kis `játékpénzekkel´´.
Jövőre nem biztos, hogy játszhatunk a kis `játékpénzekkel´´.


"A verseny megszűnése a szolgáltatási színvonal csökkenését eredményezné"

Az étkezési keret elköltésének technikai akadályai is lennének 2012-ben: a kártya alapú rendszerhez egy országos, minden települést lefedő elfogadóhely hálózatot kellene kiépíteni, ami pár hónap alatt gyakorlatilag kivitelezhetetlennek tűnik.

"A sajtóban megjelent munkaanyag egyik lehetőségként egyértelműen fogalmaz: az étkezési utalványok forgalmazását egyetlen, állami vállalat monopóliumává tenné.

A monopolisztikus piac nem szolgálja az érintettek érdekeit: korlátozná a munkaadókat és munkavállalókat a szabad választásban, hiszen egyetlen cég lenne, akivel szerződhetnek, másrészt a verseny megszűnése a szolgáltatási színvonal csökkenését eredményezné" - kezdte portálunknak Nagy Márta, az Étkezési Utalványt Forgalmazó Egyesület (EUFE) alelnöke.

Állami monopólium mellett elveszne a választás lehetősége

"Így egyetlen utalványozó cégnek kell majd az összes lehetséges, körülbelül 40 ezer elfogadóhellyel megállapodást kötnie, illetve velük a beváltást lebonyolítani.

Emellett az egyetlen kibocsátó dönthet abban is, mely elfogadóhelyekkel szerződik egyáltalán.

Minden érintett szempontjából az lenne a legeredményesebb, ha az étkezési utalvány papír alapon is megmaradna a SZÉP Kártya mellett, illetve a piac nyitott maradna a szolgáltatók számára.

Így fenntartható lenne olyan rendszer, amelyben a munkaáltatók maguk dönthetik el, mely szolgáltatóval szerződnek, a felhasználók pedig eldönthetik, melyik számukra a legmegfelelőbb juttatási forma és eszköz" - folytatta Nagy Márta.

A kártya alapú rendszer kiépítéséhez legalább 2-3 év szükséges

Arra a kérdésünkre, hogy a kártya alapú rendszer kiépítése legoptimálisabb esetben mennyi idő alatt történhet meg országszerte, Nagy Márta úgy válaszolt: "a zökkenőmentes átálláshoz legalább 2-3 év lenne szükséges.

A jelenlegi mintegy 40 000 elfogadóhely közül 30 ezernél nincs kiépített kártyaleolvasó rendszer.

Emellett a 100 ezer ügyfél (munkáltató) és a mintegy 2,5 millió felhasználó cafeteria rendszereit és juttatásait is össze kellene fésülni".

Idén egyébként nagyon döcögősen, de elindult a cafeteria utalványok kártyalapú, elektronikus Multi-Pay rendszere.

Erről portálunk is beszámolt tavaly év végén, de mostanáig legfeljebb a piac 1 százalékát tudták "lefedni" az elektronikus utalványok.

Az Európai Unió tagállamaiban mind a kártya, mind az elektronikus utalványok elterjedtek.

"Arra azonban nincs európai példa, hogy ezt a rendszert állami monopóliumban egyetlen kibocsátó működtetni tudná" - tudtuk meg Nagy Mártától.

20 milliárd forintos kiesés is lehet az átalakítások vége

"A tervezett változtatások legnagyobb vesztese a nemzetgazdaság lenne. Az állam jelentős ÁFA, SZJA és a bért terhelő egyéb járulékok bevételeitől esne el.

Amennyiben az a nagyon optimista feltételezés valósulna meg, hogy a felhasználók 40 százaléka áttérne 2012 januárjától a kártya-alapú juttatásra, akkor is a jelenlegi helyzethez képest az állami költségvetésnek éves szinten mintegy 20 milliárd forintos kieséssel kell számolnia.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy ebben az esetben a 2,5 millió munkavállaló nettó jövedelme csökkenne mintegy 100 milliárd forinttal, azaz ennyi vásárlóerő tűnne el a gazdaságból is" - zárta szavait az Étkezési Utalványt Forgalmazó Egyesület (EUFE) alelnöke.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. zsukov 2011. október 16. 16:59
  „Kit érdekel a jó nyevtudásod akkor mondmá a lesz miért nem lessz ??”
 • 40. Tündenéne 2011. október 14. 17:23
  „Nyilvánvaló, hogy jólértesült egyedül az lehet, aki Amerikát Á-val írja... :-/

  Nagyon kíváncsi leszek, hogy ha még az ételutalványokat is megvonják (ésatöbbi), ki és mi tartja majd vissza a népet, mert hogy a gumilövedékek nem, az biztos... :(”
 • 39. elemér 2011. október 14. 14:44
  „Ezt a Walstreet tüntetéseket majd elmagyarázom ahol ez megjelenik, itt viszont ez nem tartozik a témához.”
 • 38. elemér 2011. október 14. 14:14
  „Holland lakóság lehet hogy jólvan értesülve fortune cookie, de hogy te nem az tuti.”
 • 37. fortuna54 2011. október 14. 13:26
  „33-mas elemér.Úgy hallottam nálatok a polgarmester helyére,küldenek egy diktátor féle uriembert.Ö azt tesz amit jónak gondol és a csóró lakósoknak kus.Ilyen azért még M.órszágon nincs.Látod a Holland lakoság mindenröl jól van értesítve.Szeretném ha erröl bövebben kifejtenéd véleményedet.Látod nem mindenben érdemes majmolni emerikát.”
 • 36. load 2011. október 14. 11:39
  „35. adamasz1977
  Melyik mesekönyvből vetted a számaidat?
  7% éves gazdasági növekedés évtizedek óta nem volt Magyarországon.
  Hogy mennyi volt, azt itt megnézheted:
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb020”
 • 35. adamasz1977 2011. október 14. 10:16
  „28! Madarász! Már megint csúsztatsz Jó szokás szerint! Az igaz, hogy "kemény" 4%-al növekedett az államadósság csak azt ne feledd, hogy A GDP, évi 7 %-on pörgött! Ez a BALLEREk 8 évében 30%-os addóságnövekedés és 0,5-1% GDP növekedés mellett történt! Most ezt szívjuk, ha lejárt a lemez, ha nem!”
 • 34. zsukov 2011. október 14. 10:05
  „lesz valami normális elgondolásuk valamiröl ??????”
 • 33. elemér 2011. október 14. 09:58
  „Ámerikai tapasztalatom hogy a jobb cégek adnak jobb fizetést és jobb kaját. Rosszab cégek se kaját nem adnak, se jó fizetést. Kiteszik az embert és még munkanélkülit se kap. Gondolom ott is igy megy, mert inkáb Ámerikát majmoljak, föleg a rosszat mint a jót. Audi az egy jó cég, ott biztos minden O.K.”
 • 32. goldboy 2011. október 14. 09:48
  „Az év elején az adó 5-8 ezret vitt el. Jövőre kb 12-15 ezer lesz. Ehhez megy a utalványcsökkenés. De ez, csak a szegény dolgozókat érinti, akik, mint tudjuk, senkinek sem számítanak. Semmijük sincs. Szerencsére az igazi nagyok, percről percre gazdagodnak. Magyarország, én......”
 • 31. kisember1 2011. október 14. 07:02
  „Az a probléma a melegétel utalvány összegének lecsökkenésével (és ezt azoknak mondom, akik hú de örülnek neki, hogy van), hogy sokan nem a béren kívül kapták. Azaz egy alacsonyabb jövedelem mellé, kiegészítésként, béremelésként. Ha ennek az összege lecsökken, akkor évi 66 000 Ft bércsökkentés történik meg. Aki egy kellemes, folyamatosan emelkedő fizetés mellé kapja, annak lehet, nem számít ez az összeg. Minket pl. már ez is földhöz fog vágni. Ez a 3 gyerekünk mellett egy kisebb-közepes bevásárlás havonta, amit most le akarnak húzni. Azt pedig tudjuk, hogy nem fog magától egy cég sem bért emelni. A verseny valóban lecsökken, nem biztos, hogy az olcsóbb helyeken is felhasználható lesz, így lássuk be, pl. ételkiszállítós cégek sora mehet tönkre (ők a sok ételutalványból élnek, pl. Audis dolgozók mindegyike igényelt nem keveset havonta, amit el is költött.)”
 • 30. creat 2011. október 14. 06:20
  „26. SiLa 2011.10.13. 21:09
  A diktatúrától mi sem félünk, csak nem szeretjük!
  Egyébként az, hogy vannak állami cégek, az még egyáltalán nem diktatúra! De ha már csak azok lesznek, akkor lesz nagy baj! És jelen állás szerint eléggé ezt az irányt akarja vinni a nemzetvezetőnk!
  Egyébként a diktatúrát szerintem kétféle embertipus szereti. Az egyik, aki élvezi annak előnyeit. Ez általában egy szűk réteg, vagy inkább csak egy kis csoport. A másik, aki egyébként a saját erejéből és tudásából megélni nem tudna, és az állam mindig dob neki egy kis segélyt, alamizsnát, hogy azt higgye, hogy őt az állam szereti és megbecsüli. Ezek az emberek nem gondolkodnak, nem akarnak szabadon élni, azt várják, hogy mindent megmondjanak nekik és ők birka módra mindennek bégetnek és mennek a nyájjal és ez épp elég nekik!
  A korodat nem tudom, de úgy el bírom képzelni, amint a 80as évek végén lelkesen tüntettél és agitáltál az akkori diktatúra ellen, most meg egy másik diktatúráról álmodozol!
  Köszönöm 300 forintosok!”
 • 29. tosa2 2011. október 14. 06:13
  „27. Vagy nem tudsz olvasni, vagy nem akarod érteni mit írtam!! Utolsó mondatom: " ENNEK IS ÖRÜLÜNK"
  Feleslegesen ne lázíts.”
 • 28. Madarász 2011. október 13. 22:58
  „18. Adható, de nagyon sok cégnél az elmúlt években ezt adták emelés gyanánt, mert olcsóbb volt, mint pénzben emelni. Ha elveszik, nem fognak helyette mást adni.

  25. Remélem már nem sokáig! Végre a sarkára kéne állni a népnek!

  26. Ez lejárt lemez, az első fideszes kormány éppúgy hozzájárult az adósság növekedéséhez, magukon is számon kérhetnék!”
 • 27. BsBe 2011. október 13. 21:54
  „18. tosa2 2011.10.13. 18:06 valóban nem kötelező. Sok munkahely ezzel is segíti a dolgozóját. Most a kormány ezt a lehetőséget veszi el. Ahol dolgozol az összeg 5-9 ezer forint és nem18 ezer, de ennek is örülsz. Hát jövőre már nem lesz minek örülnöd. Ennyi. Lehet neked nem fog hiányozni az a kevéske 5-9 ezer, mert nálad nem számít, de nagyon soknak akik eddig ebből pótolták az amúgy is alacsony keresetüket, azoknak igen.”
 • 26. SiLa 2011. október 13. 21:09
  „Franciaországban sok állami cég van, köztük autógyár és az energia szektor, mégsem félnek a diktatúrától. Azt, hogy az állam a legrosszabb gazda, ezt a GY.F. állította. Családtagok, sógorok, komák az elmúlt időkben is kaptak zsíros falatokat. Lásd a kórházi széfeket, és többi....!
  Ha a jólétet csak kölcsönökből lehet megteremteni, az ide vezet, ahol most vagyunk. Azt egyszer vissza kell fizetni.
  Akkor kellett volna hangoskodni, amikor az országot bele vitték az adósságba.
  Tudom, hogy ez a kormány sem fog csodát művelni, de az előző hívei sem lehetnek büszkék az elért "eredményre"!”
 • 25. .Atis 2011. október 13. 20:59
  „18. tosa2 2011.10.13. 18:06

  az igaz hogy nem jár csak adható viszont amikor nem a munkáltató hanem a kormány elveszi a lehetőséget az igenis felháborít mert sajnos nem keresek annyit hogy ne hiányozzon a családi költségvetésből!!!
  Én már csak arra vagyok kíváncsi hogy meddig tűrik az emberek hogy ez a "szakértő kormány" ezt művelje...”
 • 24. bali00004 2011. október 13. 20:41
  „:-))))”
 • 23. marcsi96 2011. október 13. 20:28
  „Nem utalványokon kell hogy az ember megélhetése múljon.Tisztességes fizetést minden embernek.Az utcaseprőtől kezdve a diplomás emberekig.Mindenkit meg kell becsülni mert máshol fogják és keresik a megélhetést.Bár a pénz nem boldogít de nélküle megáll az élet,nem tudsz enni adni a gyerekednek ,tanitatni pláne ha jó tanuló, gyógyszert venni ha beteg.TISZTESSÉGES MUNKA TISZTESSÉGES FIZETÉS!!!Akkor nem menne a vita mit vonnak el és mi lesz helyette, vagy hol lehet levásárolni.A mi családunkban 4 keresőből kettö kap, de jól jön az minden hónapban.Sok mindent meg lehet belöle venni,de ha normélis fizetést kapna az ember akkor nem érdekelne hogy van vagy nincs utalvány és mennyi.”
 • 22. bali00004 2011. október 13. 20:20
  „hála isten! ezt is megszervezik, az agyonképzettek! eddig van egy hely ahova járok a jeggyel menüzni. kicsi kifőzde, munkásruhába is be lehetett menni. és ha most ezzel a kifőzdével nem köt szerződést? be megyek én az "elit" étterembe is. ugyan úgy munkásruhába! azt a fél óra kaja időt meg nem átöltözéssel fogom tölteni. abban biztos lehet az értelmiségi .”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mol, Audi, Nokia: Íme a legsikeresebb vállalatok Magyarországon

Továbbra is a Mol, Audi Hungaria, Nokia hármas vezeti a magyar vállalati TOP-listát a 2010. évi… Tovább olvasom