Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Cafeteria-adó, szuperbruttó - Törölve?

A Fideszben felmerült a cafeteria-juttatások adójának, és a szuperbruttósítás visszamenőleges eltörlése. A párt felülvizsgálja a jelenlegi cafeteria szabályokat.


A Fidesz felülvizsgálja a jelenlegi cafeteria szabályokat

Mindenképpen felülvizsgálja a Fidesz a cafeteria jelenlegi adózási rendszerét - közölte Varga Mihály csütörtökön Budapesten, emlékeztetve arra, hogy szakértők a szuperbruttósítással kapcsolatban is ezt javasolták.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában - pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - arról írt, hogy százmilliárd forintos nagyságrendű adócsökkentésre készül július 1-jétől a Fidesz. A napilap információi szerint egyelőre még nem született döntés a konkrét lépésekről, de három lehetőségről folyik élénk egyeztetés. Az egyik a személyi jövedelemadózás átalakítása.

A lap szerint felvetődött a szuperbruttósítás visszamenőleges eltörlése, ami becslések szerint 250 milliárd forintot is a lakosságnál hagyhat. A szuperbruttósítás visszavonására vonatkozó felvetésre a Fidesz alelnöke tájékoztatóján úgy reagált: ma már nagyon komoly szakértői vélemények mondják azt, hogy a szuperbruttósítás nem vált be, ezért szükség van annak felülvizsgálatára. Még munkafázisban vagyunk - jegyezte meg. (A 2010. január 1-jétől bevezetett szuperbruttó jövedelemadó-alap meghatározás szerint az adóalap részévé vált a munkáltató által a munkavállaló után fizetett társadalombiztosítási járulék, valamint az egészségügyi hozzájárulás (eho) is.)

A Magyar Nemzet szerint a Fidesz berkeiben felvetődött másik elképzelés a cafeteria-juttatások adójának eltörlése. Ezzel kapcsolatban Varga Mihály azt mondta: mindenképpen felülvizsgálják a cafeteria mostani rendszerét. Emlékeztetett, már a parlamenti vitában is kifejtették, nem értenek egyet azzal a szabályozással, amelyet a cafeteria rendszerével kapcsolatban végül a parlamenti többség elfogadott. A politikus közölte, olyan módosítást szeretnének e területen, amely elsősorban a foglalkoztatást és a munkahelymegtartást szolgálja. Hozzátette, reméli, hogy május végére, júniusra már lesz konkrét előterjesztés ebben az ügyben. Arra a kérdésre, hogy ha lesz változtatás a szuperbruttósítással, illetve a cafeteriával kapcsolatban, akkor ez még idén megtörténhet-e, Varga Mihály úgy válaszolt: csak olyan intézkedésnek van értelme rövid távon, ami azonnal hatályba tud lépni. "Olyan intézkedésekre készülünk a gazdaság területén is, amelyeket már ebben az évben alkalmazni lehet" - jelentette ki.

A Fidesz gazdasági kabinetje azon dolgozik, hogy azok az adócsökkentő intézkedések lépjenek a legkorábban hatályba, amelyek a gazdasági válságból való kilábalást teszik lehetővé - mutatott rá, hozzátéve: nagyon bízik a július 1-jei konkrét intézkedésekben. Azzal kapcsolatban, amit a kormányszóvivő mondott, miszerint miközben Magyarországon nincs csődhelyzet, a kormányra készülők ezzel riogatnak, és ez nem szerencsés, Varga Mihály úgy fogalmazott: annál rosszabb hatást senki nem tud gyakorolni a pénzpiacokra, mint a távozó kabinet. A hiánycéllal összefüggésben azt mondta, akkor tudják a mértékét megjelölni, ha a gazdasági tényfeltárásuk befejeződött. Az e célból létrehozott bizottság - amelyet ő vezet - augusztus végére mindenképpen befejezi a működését, május végén azonban már letesznek az asztalra egy részjelentést. A volt pénzügyminiszter, a Miniszterelnökség leendő vezetője kérdésre beszélt a bajbajutott lakáshitelesekről is, és kifejtette: 700-750 ezer olyan lakáshiteles van, aki hosszabb-rövidebb ideig nem tudta fizetni hitelének törlesztőrészletét. Ez azonnali lépéseket tesz szükségessé a következő kormány részéről.

Olyan intézkedések kellenek - a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét illetően is -, amelyek elő fogják segíteni, hogy senki ne veszítse el a lakását amiatt, mert a gazdasági válság közepette nem tudta fizetni a részleteket - közölte. Kérdésre hangsúlyozta: mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben a devizahitelesek aránya - lehetőség szerint - csökkenjen, és egyre több embernek inkább kisebb kockázattal érje meg a forinthitelben való eladósodásnak a választása. Arra a felvetésre, miszerint Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszterjelölt szerint elképzelhető, hogy a nehéz helyzetben lévő kórházak megsegítésére magántőkét vonnak be, Varga Mihály úgy reagált: a kórházak adósságállományát - amely május végére eléri a százmilliárd forintot - azonnal kezelni kell, mert e mögött olyan súlyos körbetartozás alakulhat ki, amely miatt cégeket számolhatnak fel, munkahelyek szűnhetnek meg.

A Fidesznek nem a magántőkével szemben van kifogása - folytatta -, hanem azzal, ha az szervezetlen, ellenőrizetlen módon, jogszabályokat megkerülve érkezik az egészségügybe. Annak vagyunk hívei, hogy szabályozott formában, törvényesen történjen a magántőke bevonása az egészségügybe; csak így van rá lehetőség - emelte ki. Az euróbevezetéssel összefüggésben úgy fogalmazott: "fele ennyi bajunk lenne, hogy ha Magyarország az euróövezet tagja lenne".

Korábban - Cafeteria-adó, szuperbruttó - Törölve?

Százmilliárdos nagyságrendű adócsökkentésre készül július elsejétől a Fidesz - írta csütörtöki számában pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint egyelőre még nem született döntés a konkrét lépésekről, de három lehetőségről folyik élénk egyeztetés. Az egyik a személyi jövedelemadózás átalakítása. A lap szerint felvetődött a szuperbruttósítás visszamenőleges eltörlése, ami becslések szerint 250 milliárd forintot is a lakosságnál hagyhat.

A Magyar Nemzet szerint a polgári párt berkeiben felmerült másik elképzelés a cafeteria-juttatások adójának eltörlése.

Harmadik elemként a lap azt említette, hogy felmerült az innovációs járulék megszüntetése.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. load 2010. május 11. 02:30
  „96. kolombela
  "Egy biztos a multik támogatása (hazánkban) nagyobb kiadást jelent, mint ami bevételt hoz."
  Nagyon kiváncsivá tettél.
  Ezt hogyan számoltad ki?”
 • 96. kolombela 2010. május 10. 08:25
  „89. hozzászólás load 2010.05.08. 21:42
  Márpedig 2000 munkahelyért cserébe 14 milliós Euró adókedvezmény aránytalan. Márcsak azért is, mert a VW akkor megy el amikor akar és ezt az érdekérvényesítésében is felhasználja majd.
  Egy biztos a multik támogatása (hazánkban) nagyobb kiadást jelent, mint ami bevételt hoz. Nem beszélve arról a tényről, hogy megjelenésükkel összességével 600 ezer munkahely szűnt meg, amit kizárólag a multiknak köszönhetünk. Ennek a pótlására rengeteg multi cégnek kellene hazánkban jönnie, ami fizikai lehetetlenség.”
 • 95. szekek 2010. május 10. 07:47
  „"A FIDESZ megnyerte a választást, most megmutathatják - megmutathatnák - , hogy miről is elmélkedtek az elmúlt nyolc év alatt."

  Az MSZP-nek 8 éve volt rá, hogy megmutassa.Meg lehet nézni hova jutottunk, ők miért nem mutatták meg mit tudnak, volt rá 8 évük!”
 • 94. Primax 2010. május 09. 09:30
  „load & mauz !
  Csak amiatt írtam le ezeket, mert - folyamatosan - mást sem hallani a narancsosoktól, mint :
  a) Az ország mögöttünk áll...
  B) Elsöprő győzelem...
  c) A szavazók/szavazásra jogosultak - ez természetesen nem mindegy - döntő többsége minket választott...
  d) Történelmi jelentőségű diadal...
  Ez nem igaz.
  A FIDESZ megnyerte a választást, most megmutathatják - megmutathatnák - , hogy miről is elmélkedtek az elmúlt nyolc év alatt.
  Nem ez történik, hanem folyamatos magyarázgatás, ködösítés, mellébeszélés, 3-4-5-6 éves céldátumok közlése.
  Szerintem a "fideszes" voksolók sem erre szavaztak.
  Majd meglátjuk...”
 • 93. lumnitzernoverekhuga 2010. május 09. 06:43
  „ok csökkenti eltörlik összevonják stb... jó nekünk.
  de honnan pótolják? jó nekünk?”
 • 92. load 2010. május 08. 22:12
  „91. mauz
  Amiről Primax beszélt, az legalább arra jó volt, hogy elgondolkoztassa azokat az agyamenteket, akik a válsaztások után már négyharmados Fidesz győzelemről vízionáltak.
  A nemszavazók is a nemzet részei.
  Vagy undorodnak, vagy sz.rnak az egészre.
  Meg tudom érteni őket.”
 • 91. mauz 2010. május 08. 21:58
  „Primax, ezt jól megmondtad.

  Ezen a meccsen csak a ténylegesen szavazók játszanak. Aki nem megy el szavazni, azoktól külön nem kérdezik meg, hogy úgy egyébként mit gondolnak...

  Tetszettek volna elmenni szavazni. Mindig van választás. És most is volt, mindenkinek a szája íze szerint.

  A magyar választási rendszer pedig ismert már 20 éve. Gyerekes már manapság a nem szavazók nem létező "véleményével" jönni...”
 • 90. load 2010. május 08. 21:50
  „88. Primax
  Kétharmados győzelem = 100% felelősség.
  Márpedig, ha a felelősség ilyen nagy, nem szabad(na) kamuzni.
  A Fidesznek nagyon fel kell kötnie a gatyáját, hogy 1-2 éven belül ne kívánják a pokolba.
  Legalább a fele azoknak, akik most rájuk szavaztak.”
 • 89. load 2010. május 08. 21:42
  „87. kolombela
  Nics olyan vállalkozás, amelyik azért jön Magyarországra, hogy annyi adót fizessen, amennyit kérnek tőle.
  Alkudni kell.
  Az alku egyik serpenyőjében a munkahelyek létesítése, a világszinvonalú technológia és munkakultúra megteremtése, esetleg a munkaerő képzésben való részvétel, a GDP-hez való hozzájárulás és a beszállítói kkv-k életben tartása van.
  A másikban az adókedvezmény.
  Nemrég, Szlovákiában a Volkswagen 300 millió euró beruházásához a szlovák kormány 14 millió eurós adókedvezményt adott.
  Csupán csak azért, mert a beruházás folytán, a beszállítói hálózat bővülését is figyelembe véve, 2.000 új munkahely jön létre.
  Ha nincs adókedvezmény, a Volkswagen tovább ál. Oda, ahol ezt megkapja.
  És Szlovákiában kétezerrel több munkanélküli lenne, aki nem csak, hogy nem fizet adót, de még segélyt is kér.
  Gondolod, hogy a 14 millió túl nagy ár volt ezért?
  A szlovákok biztosan jól kiszámolták, és úgy látták, hogy megéri nekik.”
 • 88. Primax 2010. május 08. 19:25
  „A FIDESZ - tegyük gyorsan hozzá : törvényesen - tulajdonképpen azt csinál, amit akar.
  Érdekes dolog azonban ez a kétharmad.
  A 8.034.394 fő szavazásra jogosult állampolgárból 5.328.102 állampolgár - ez a a választásra jogosultak 66,31 ( ! ! ! ) %-a - nem szavazott a FIDESZ-KDNP közös listájára.
  Pontosabban : a kétharmad nem a FIDESZ-KDNP-re voksolt.
  Lehet persze megmagyarázni ezt is , de a számok - bizony - makacs dolgok.
  Ennyit a kétharmadról.”
 • 87. kolombela 2010. május 08. 12:36
  „86. hozzászólás load 2010.05.07. 15:54
  Pont ez a bökkenő! Mert ha leadózna nem szólnék egy szót sem. Pont a multik azok, akik folyamatos adókedvezményben és egyéb állami támogatásban részesülnek. Persze ezt te is nagyon jól tudod, csak valamiért nem akarod közölni.”
 • 86. load 2010. május 07. 15:54
  „85. kolombela
  "ebből megtermelt profit 80%-t pedig kiviszik az országból."
  Az ő profitjuk.
  Adózás után azt csinálnak vele, amit akarnak.”
 • 85. kolombela 2010. május 07. 13:52
  „67. hozzászólás load 2010.05.06. 14:00
  Ez azért hozzátehetted volna:
  Az export termelés 80%-t a multik adják, az ebből megtermelt profit 80%-t pedig kiviszik az országból. Vagyis van is meg nincs is, de inkább nincs is.”
 • 84. kolombela 2010. május 07. 13:19
  „Gazdasági tényfeltáró bizottság, aki felméri az ország jelenlegi gazdasági helyzetét.
  Csak gratulálni lehet a fityesznek. Eddig nem ebben az országban éltek, nem ennek az országnak a parlamentjében voltak képviselők, nem ennek az ország parlamenti gazdasági bizottságának elnökét adták? tulajdonképpen mit csináltak akkor nyolc éven keresztül -a szájkaratén és a kivonulásokon kívül-, ha nincsenek tisztában a valós gazdasági helyzettel?
  Ezek szerint a fityesz és a Likud valamikor hazudott. Vagy a kampány ideje alatt, vagy most.Csak sajnálni tudom azt a megvezetett tömeget, akik rájuk szavaztak. Magamat meg azért, mert akaratomon kívül szívni fogok a a fityesz táborral.”
 • 83. szekek 2010. május 07. 11:25
  „Primax !

  Köszi! Tudtam, hogy nagyon okos vagy!”
 • 82. Rocky 2010. május 07. 10:54
  „Egész pontosan a másfél millió bruttó alatti jövedelműek jártak jól (vagy legalábbis nem rosszul).
  Az egész kis jövedelműek (minimálbér környéke) számára tényleg nem sok pluszt hozott (l. lejjebb pl. a 110e-es értékeit).
  Számottevően 150e fölött látszik a javulás, efölött egy ideig még nő a többlet (kb. 300e-ig), aztán elkezd csökkenni, végül úgy 1.5 M-nál átmegy mínuszba.
  A rendszer úgy lett megtervezve, hogy az átlagjövedelműek terheit enyhítse. Erre lehet mondani, hogy miért nem a kiskeresetűeket segíti jobban, de az ok egyszerű: ők úgyis elég minimális adót fizetnek az adójóváírás következtében.
  Azok jövedelmét kívánták növelni, akik már nagyobb adóterhet viselnek, de azért nem dúskálnak.

  Ezért egy csöppet furcsállom a Fidesz kijelentését, miszerint "visszaadják" azt az embereknek, amit a szuperbruttóval elvettek tőlük. Ez kb. azt jelenti, hogy visszaadjuk azoknak a szegény, alig havi 1,5-2 milliót (vagy többet) keresőknek (bár ez a bruttó) az a többletadót, amit így fizetniük kellett, és ezt a 1,5 millió alatt keresőktől vesszük el, hogy előteremtsük a fedezetét. Ez tényleg egy nagyon jól hangzó ígéret. :(”
 • 81. load 2010. május 07. 10:28
  „80. moderator
  "Mert hogy a kis keresetűek jártak megint rosszul, az tény."
  A delmagyar.hu -n megjelent táblázat nem ezt mutatja.
  http://www.delmagyar.hu/gazdasag/szuperbrutto_mi_az_es_jo_lesz_nekunk/2135506/”
 • 80. moderator 2010. május 07. 08:47
  „Mekkora összeg fölött járt jól a dolgozó a szuperbruttóval?
  Mert hogy a kis keresetűek jártak megint rosszul, az tény.”
 • 79. Mankapunka 2010. május 07. 00:41
  „Inkább azt vitassuk már meg újra,hogy a Rába szálló mögött az Árpád úton,megint 4 busz áll tilosban.”
 • 78. Rocky 2010. május 06. 22:40
  „Akik abba a reménybe ringatják magukat, hogy a szuperbruttó eltörlése esetén az adósávok és -kulcsok változatlanok maradnak: ne tegyétek! Nagyon keserű lesz a csalódás. :(

  A kulcsok és sávok módosítása is a szuperbruttó bevezetésének következménye, ezzel a megnövekedett adóalapot kompenzálták, hogy a nettó jövedelem ne csökkenjen (ill. csak extrém magas fizetés esetén).
  Az idén a szuperbruttósítás miatt a nettóm kb. 11e-rel nőtt (természetesen változatlan bruttó mellett, nem kaptam fizuemelést, még mielőtt valaki arra tippelne). Ha most a szuperbr. megszűnne, de nem nyúlnának a kulcsokhoz, és főleg a sávhatárokhoz, akkor további majdnem 60e-rel nőne a nettóm. Álmodozni persze lehet, hogy ez így lesz, de reálisan gondolkodó ember ilyet komolyan nem gondol.”
97 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a forinttal a következő napokban?

A kisalfold.hu által megkérdezett elemző szerint amennyiben az IMF nem segít Athénban, pánik törhet… Tovább olvasom