Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Buszprogramjához vár beszállítókat a Rába - fotók, videó

A svéd Volvo vállalattal közös buszprogramjához várja magyar beszállítók - kis- és közepes vállalatok - jelentkezését a Rába Jármű Kft.

A Rába és a Volvo Bus Corporation februárban kötött együttműködési megállapodást autóbuszok hazai gyártására. Torma János, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatója kedden Győrben sajtótájékoztatón elmondta: a szerződés rögzíti, hogy a Volvo magyar termékek vásárlásával kompenzálja a járművekhez szükséges külföldi beszerzéseket. Ez lehetőséget jelent a hazai beszállítóknak, amelyek gyártmányai egyrészt a Volvo-Rába-buszokba, másrészt a Volvo más termékeibe épülhetnek be. (A svéd cég évente tízezer buszt és ennél egy nagyságrenddel több tehergépjárművet készít.)

Buszprogramjához vár beszállítókat a Rába - fotók, videó

Mohácsi Béla, a Rába Jármű Kft. autóbusz-üzletágának ügyvezetője arról beszélt, hogy beszállítói programjukba mindazon magyar cégeket várják, amelyek úgy gondolják, termékeik a járművekhez felhasználhatók. Köztük lehetnek akár buszgyártó vállalatok is. Jelentkezni a www.raba.hu honlapon lehet június 30-ig. A pályázatok ismeretében készítik elő várhatóan szeptember közepéig a program következő fázisát, amikor már az együttműködés konkrét feltételeiről tárgyalnak a leendő partnerekkel. A szakember kifejtette: megítélésük szerint belföldön évi 500 buszra lehet igény, s a Volvóval közösen kialakított üzleti modelljük már 200-300 darabos gyártásnál gazdaságosan működne. Ehhez persze az kell, hogy a Volánok vásároljanak új járműveket, erre vonatkozó közbeszerzési pályázat azonban még nem jelent meg. Mohácsi Béla szerint mindenesetre egy év múlva mér képesek lesznek buszokat gyártani.

Videó: Cseh Róbert


A Rába kalkulációi szerint mindez évi 15-20 milliárd forintos új piaci lehetőséget jelent és a vállalatnál, illetve a beszállítóknál 300 munkahelyet teremt. A győri cégnél úgy számolnak, hogy a majdani buszokban nagyjából 30 százalék lesz a magyar hozzáadott érték, de - ahogy az imént írtuk - a mintegy 70 százalékos importhányadot a Volvo magyar vásárlásokkal ellentételezi.

A három kft.-ből álló Rába Járműipari Holding Nyrt. az előzetes adatok szerint 42,3 milliárd forintos forgalmat ért el tavaly, amelynek csaknem hetedét termelte a Rába Jármű Kft. Utóbbi cégnek mintegy száz hazai beszállítója van jelenleg.

 

Olvasóink írták

 • 8. Mankapunka 2013. március 20. 11:23
  „iszugy

  Hol van Győrben 2 buszgyár? Kravtex még alvázat sem készít, azt sem tudjátok, miről beszéltek.”
 • 7. iszugy 2013. március 20. 07:10
  „A BKV eddig se a Kravtextől vette a buszokat ezután se a hazai gyártásút fogja előnyben részesíteni.Jobb nekik a használt külföldről behozott.”
 • 6. Mankapunka 2013. március 20. 00:51
  „Reméljük, hogy 1000 számra lesznek itthon belőlük az utakon-”
 • 5. urbaniastapista 2013. március 19. 23:39
  „Éreztem én is, de így kerek:

  "VEKE:
  Mohácsi Béla, a Rába Jármű Kft. Autóbusz üzletágának vezetője hozzátette: az ipar szinte minden területéről várjuk a potenciális beszállítókat, ha termékeik a járművekbe beépíthetőek. Az egyszerűbb regisztráció érdekében a mai napon elindítunk egy beszállítói oldalt a Rába honlapján. Itt várjuk a beszállítók jelentkezését 2013. június 30-ig. A beérkező anyagokat ezt követően dolgozzuk fel és szándékaink szerint 2013. szeptember közepéig előkészítjük a program következő fázisát- tette hozzá Mohácsi.

  Lefordítjuk a mondottakat. Autóbuszt még nem gyártanak, de az üzletágnak már van vezetője. Semmi sincs kitalálva, a reménybeli beszállítóktól, akik botor módon megpróbálnak majd jelentkezni, majd jól lenyúlják a tudásukat meg a szakembereiket, aztán a következő fázisban kicsinálják őket is. Az idő nem számít, az állam addig is falaz és nem fognak kiírni tendert addig amíg a Rába készen nem áll.
  Négy év alatt kb. 2500 autóbusznyi hátralékot sikerül a kormánynak felhalmoznia, és pontosan négy évvel fog sikerülni növelni az átlagéletkort. Mindig van lejjebb."”
 • 4. iszugy 2013. március 19. 23:12
  „Városon belül két buszgyártó.-hatalmas ötlet! (elmegyógy)”
 • 3. urbaniastapista 2013. március 19. 23:10
  „1. Milyen szerződés rögzíti, hogy a Volvo magyar beszállítóktól fog ezentúl bármit is megrendelni?
  2. A 300 "új" munkahely miatt hány másik szűnik meg?
  3. A beszállítók között "lehetnek akár buszgyártó vállalatok is".
  Magyarul ezentúl a Rába alatt dolgozhat a Kravtex.”
 • 2. szekelyse50 2013. március 19. 19:34
  „Sok sikert.”
 • 1. szekelyse50 2013. március 19. 19:33
  „Sok sok szerencsét az igazi termelés eléréséhez”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott a baromfi ágazat versenyképessége

A termelők felélték megtakarításaikat, a fejlesztések elmaradtak, az épületállomány, illetve a… Tovább olvasom