Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Burgenland - Ötven kilométer, ötszörös bér

Hetente párszor jár át dolgozni Burgenlandba a középkorú férfi, aki beszélt nekünk tapasztalatairól.
„Nekünk, Ausztriában dolgozó magyaroknak gyakran odabökik az orrunk alá, hogy %BBAusländer%AB, azaz külföldiek. De az is igaz, hogy ha valamit jól csinálunk, azt érezteti velünk a főnök, és nem sajnálja a jelzőket. Többször is elmondja, hogy %BBSzuper! Bravó!%AB, és ez bizony jólesik" – számolt be tapasztalatairól egy kereskedelemben dolgozó magyar férfi.

Hetente párszor jár át dolgozni Burgenlandba a középkorú férfi, aki beszélt nekünk tapasztalatairól. Elsősorban a pénz miatt ingázik, a magyarországinál jobb fizetés okán, de a feladat, amit végeznie kell, egyre nehezebb számára.

– Azt, hogy Ausländer, ránk, magyarokra és más külföldiekre is mondják, olyan hangsúllyal, amiben benne van, hogy nem ugyanolyan munkavállalóknak tekintenek minket, mint az osztrákokat. S többnyire számunkra kevésbé jó munkakörülményeket biztosítanak, de a magyarországi viszonyokhoz képest nem panaszkodhatok. Ha nem merünk szólni, szívesen elsinkófálják a juttatások egy részét, amik nekünk is ugyanúgy járnak, mint az Ausztriában élőknek. Ezért megyek el minden olyan tájékoztató rendezvényre, ahol többet megtudhatok az osztrák munkajogról, a különböző szabályozásokról – mondta el a férfi és leszögezte: sokszor az a munkavállaló jár jobban, aki mer szólni saját érdekeit képviselve.

– Az elvárások mások Ausztriában, mint a magyarországi munkahelyeimen voltak, de egyértelműek, világosak. Például rögtön rám szólnak, ha nem csinálok semmit. Azt is azonnal jelzik, ha valami kifogásuk van az elvégzettekkel kapcsolatban. Megjegyzik, hogy ez így nem frankó. Viszont a dicsérettel se fukarkodnak a főnökeink, és abból is tudjuk, ha valamit jól csináltunk, hogy megint ránk bízzák azt a feladatot. Ez arra ösztönöz, hogy még jobban dolgozzunk és jobban is érzi magát így az ember a munkahelyén. Jó hangulatban pedig jobban megy a munka – beszélt az ingázó a hátrányok után az előnyökről is. Azt viszont egyáltalán nem tartja felemelő érzésnek, hogy óriási a különbség a bérek tekintetében az osztrák–magyar határ két oldalán. „Csak ötven kilométer a különbség, mégis ötszörös a bér, amit kaphatok. Ugyanakkor a boltokban sok minden ugyanannyiba kerül kint, mint itthon, és még jobb minőségűek is az áruk. Sokan az osztrákoknál tankolnak akkor is, ha nem olcsóbb" – fogalmazott és hozzátette: „az anyagiak miatt járunk ki, de a lelket is könnyebb rendbe tenni, ha nincs pénzgond, míg sokaknál a szegénység csak nyomorúsággal társul."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült kissé a forint

A svájci frank árfolyama 284,46-ról 284,91 forintra, a dollár jegyzése 286,24 forintról 287,23… Tovább olvasom