Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Bukjuk a fizetésemelést: béreken spórol a munkáltató

A munkáltatók 57 százaléka befagyasztaná a béreket 2010-ben, 6 százalékuk bércsökkentésen gondolkodik.

A munkáltatók 37 százaléka tervez emelést - derül ki abból a kutatásból, amelyet a DGS Global Research végzett több mint 600 munkáltató megkérdezésével.

A megkérdezett cégek által foglalkoztatott munkavállalók száma meghaladja az összes magyarországi foglalkoztatott 5,5 százalékát. A kutatásban részvevőknek mindössze 37 százaléka tervez átlagosan 5,2 százalékos béremelést 2010-ben. A munkáltatók 57 százaléka a bérek befagyasztását, míg 6 százaléka átlagosan 13 százalékos bércsökkentést prognosztizál.

A DGS Global Research felméréséből az is kiderül, hogy a vizsgált munkakörök - felsővezetők, középvezetők, kereskedelmi munkakörök, diplomás szakemberek, ügyviteli munkatársak, fizikai munkavállalók - közül a "nyertesek" a diplomás szakemberek. Ők átlagosan 5,6 százalékos béremelésre számíthatnak a kutatásban részvevő munkáltatók 42 százalékánál.

A munkáltatóknak csaknem 40 százaléka ugyanakkor a fizikai munkavállalók bérét is emelné, míg a felsővezetők és a kereskedelmi területen dolgozók fizetését jövőre csak cégek 32-33 százaléka növelné.

A felmérés rámutat, hogy "a 2009. második felére kialakult közhangulatnak megfelelőn a vesztesek, a felsővezetők" - számolt be az MTI-Eco. Esetükben átlagosan 17 százalékos bércsökkentéssel tervez a magyar tulajdonban levő munkáltatók 12 százaléka. Hozzáteszik: a munkáltatók egyoldalúan úgy oldhatják meg a bércsökkentést, hogy olyan bérelemeket csökkentenek, amelyek nem részei a munkaszerződésnek és nem jogszabályok által előírtak.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. hehe08 2009. október 18. 20:47
  „mert szerintetek a vagyonosodási vizsgálatokat kiken fogják kezdeni??????
  igen, rajtatok
  aztán be lehet bizonyítani, hogy a nettó 100.000-res keresetből hogyan fizetitek ki a rezsit a hitelt meg a kaját......

  kizárt, hogy azokat a megélhetési politikusokat akikre itt mindannyian gondolunk elővegyék.....
  ill. azokat a "vállalkozókat" sem akik a slepjükhöz tartoznak.....

  pedig ott mennek el az ország milliárdjai......”
 • 40. RickCartman 2009. október 15. 21:01
  „39.Pretty, én is arról írtam, a vagyonosodási vizsgálatokról például.Tényleg semmi irigység nincs bennem még a milliárdosok felé sem,én kösz, jól élek,megvagyok,de csak akkor nem bánt a dolog, ha ugyanolyan szépen,rendesen, pontosan adóznak jövedelmük után, mint jómagam,vagy az általad említett kisvállalkozó, akkor tőlem annyi milliárdja lehet, amennyit akar(még jó is, mert sok adót fizet a közösbe,és az mindenkinek jó).A problémám nekem is az, hogy engem is az utolsó fillérig el lehet számoltatni az elmúlt 26 évben megkeresett összes pénzemmel,és az utána kifizetett közterheimmel;joggal várnám el az erre illetékesektől, hogy kivétel nélkül minden honfitársammal ugyanezt tegyék.Tudniillik az Apehet én fizetem.Meg te.
  (Az meg egy másik gond, hogy munka nélkül,csak családi pótlékból,ilyen-olyan jogcímen "jár nekem"pénzekből,segélyekből, juttatásokból,ál-rokkant nyugdíjból nagyon szépen meg lehet élni ebben az országban,amíg így lesz,addig mi fizethetünk bármennyit,ezek felélik szépen mindet,itt is lehetne rendet csinálni, nem csak a másik póluson, a milliárdoséknál.)”
 • 39. PrettyWoman 2009. október 15. 16:22
  „RickCartman. Tudod ezzel az a problémám egyedül, hogy én csak azt tapasztalom a környezetemben, hogy mindig a kisembert (kényszervállalkozót, kisvállalkozót) ellenőrzik, cseszegetik, na rajta aztán példát statuálunk, de még hogy! Közben meg a milliomosok-milliárdosok nyugodtan elvannak és talán minimálbér után adóznak vagy azután se. Közben többszintes kacsaláb-palota, kovácsoltvas kerítés, medence, több dzsipp, villa itt-ott (nem a konyhafiókra gondoltam), stb. Olyat még nem láttam, hogy egy ilyen gazdag zsírfejűt ellehetetlenítettek volna és költözne a panel garzonlakásba, mert úgy megbüntették, hogy mindenét el kellett adnia, hogy fizetni tudjon. Ezzel szemben egy kisjövedelmű emberrel amit csinálnak, az kabaré. És még úgy beszélnek az emberrel, mint egy köztörvényessel. Közben nyílt titok, hogy ők a legnagyobb adócsalók. Hisz ismerik a kiskapukat, meg egymást nem bántják.”
 • 38. fióka 2009. október 15. 10:11
  „RickCartman 2009.10.14. 21:01--->Minden épkézláb ember ezt gondolja és ezért kell nagyon gyorsan tenni valamit.”
 • 37. RickCartman 2009. október 14. 21:01
  „igen, van egy kis gúny benne,sajnos követhetetlen a befizetett(levont) közterheim útja és sorsa;már pedig az ilyen "már pedig az jár nekem"típusú pénzeket abból fizetik tudtommal,de ha nincs pénz a kasszában, akkor vajon honnan "jár"?
  Nem lennék elégedetlen,ha az Apeh részéről nem csak üres szólam lenne az, hogy figyelmesebben akarják vizsgálni a bevallott jövedelem és a tényleges életvitel közötti különbségeket,véleményem szerint sok milliárdos be nem fizetett tételekről van szó.Az jól jönne azért!”
 • 36. Huligan 2009. október 14. 20:05
  „A kérdésben egy kis gúnyt veszek észre, de a témában teljesen egyet értek veled, igy kellene felfogni a dolgokat.”
 • 35. fióka 2009. október 14. 20:05
  „RickCartman 2009.10.14. 19:59--->biztos azért gondolják mert ezt látják a politikusainktól.Hé srácok meg kéne dobni a mutyit ,de úgy,hogy az elvonásnak tünjön megoldható,naná főnők ezért vagyunk.Remélem nem sokáig és államosítsák a vagyonaikat.”
 • 34. fióka 2009. október 14. 20:03
  „Szebb jövőt Magyarok.”
 • 33. RickCartman 2009. október 14. 19:59
  „nem tudom, mért gondolják egyesek, hogy a fizetésemelés az csak úgy "jár", automatikusan, minden évben...hol tetszenek élni, elfelejtettek lapozni a naptárban!A legjobban persze azok kárálnak, akik "elfelejtik"betenni a közös kasszába a pénzt(adó),de azt elvárnák, hogy valahonnan azért mindig kapják meg azt, ami nekik "jár"(járni jár, csak nem jut, ugye ismerős).Drága jobbikozós honfitársaim,ti hogy álltok ezzel?”
 • 32. Huligan 2009. október 14. 19:40
  „HAJRÁ JOBBIK!”
 • 31. comet 2009. október 14. 19:22
  „23- Túrabakancs- csak itt állítólag demokrácia van, úgy hogy nem vérontásról hanem elmaradt demonstrációkról van szó. 2006-ban az ország összadóssága 60 milliárd dollár felett volt (Fleto ettől gőzölt be az Öszödi beszédében), 2008-ban már 120 milliárd fölé ért az ország, az idén meg lehet hogy elérjük a 200 milliárdot.
  És ez a nem mindegy.
  Gyurcsány 2006-ban megmondta, hogy ilyen böszmeséget rajtuk kívül más nem csinált Európában. Most a 200 milliárdra mit mondhatna? Minden normális helyen annak a tízedéért elzavarják a kormányt amit ezek műveltek, és azért, mert ott jogállamiság van és valódi ellenzék. Orbán is átvágta a népet.”
 • 30. Huligan 2009. október 14. 18:31
  „MUADDIB, Ez jo :)
  Szebb Jövőt!”
 • 29. aha 2009. október 14. 17:42
  „Muaddib
  ezeket a jó ötleteket igazán megtarthatnád magadnak.
  :-)))”
 • 28. aha 2009. október 14. 17:40
  „georgbob
  Szerencsés vagy.Sajnos ezt sokan nem mondhatják el magukról.”
 • 27. Muaddib 2009. október 14. 17:38
  „-két cégvezető beszélget.
  -Te fizetsz a dogozóknak?
  -Én nem. És te?
  -Én sem.
  -És azért bejárnak dolgozni?
  - Igen be. És nálad?
  -Nálam is.
  -Te figyelj, ne szedjünk belépőt?”
 • 26. georgbob 2009. október 14. 16:10
  „A legszebb amit nemrég hallottam: nem lesz fizetésemelés mer´ VÁLSÁG van...örüljünk, hogy nekünk pénteken is van munkánk. Ja, meg szombaton is túlóra. Nem értem. Ha annyi munkánk van, hogy túlórázunk egyfolytában, akkor hol a válság???”
 • 25. fióka 2009. október 14. 15:52
  „Ha még csak a fizetést buknánk.”
 • 24. gamergabor 2009. október 14. 15:17
  „ja hát igen a nagy protekcióval ért igazgató emelést kér a többi szenvedjen az ilyet kéne lelőni!”
 • 23. Túrabakancs 2009. október 14. 14:42
  „comet!
  Bizony bizony, 2006-ban példáiul el lehetett volna érni a hőn áhított változást, de ez akkor
  sajnos elmaradt. Hogy milyen okokból, arra inkább a taktika fogalom lenne a megfelelő válasz
  ill. tipp. Viszont minden számításba jöhető párt valószínűleg ezt tette volna a helyükben, előre
  kell sokszor gondolkodni, csak így lehet majd hosszabb ideig hatalomban maradni. Meg is lett
  az eredménye ennek a taktikának, hiszen soha nem látott előnnyel indulhat neki a Fidesz a
  választásoknak. Az idő nekik dolgozott. Minél nagyobb egy adott probléma, annál nagyobb
  lesz a változás, valószínű ezt az elméleti gondolatot tartották hatásosnak. Egy kis példa:
  azok a forradalmak ahol eddig nem folyt vér, ott soha nem okoztak maradandó változást,
  lényegében minden maradt a régiban. Emiatt jó hagyni néha a dolgokat maguktól áramlani,
  hiszen a harag végett a változás ilyen esetekben elsöprő lehet. Az ember így "működik"...”
 • 22. comet 2009. október 14. 14:16
  „18 Túrabakancs- a Fidesz messze nem használta ki a demokrácia biztosította kereteket, törvényes demonstrációkkal egy hét alatt megbuktathatták volna a lakossággal közösen a több ok miatt is törvénytelen kormányt. Orbán Viktor hablatyolhat a jogszabályokról, meg ködösíthet, a parlamenti kivonulgatásaival csak a saját pártját züllesztette le, mást nem ért el. Neki alkotmányos kötelessége lett volna minden rendelkezésre álló eszközzel küzdeni a jogtiprókkal szemben mert a demokráciák fő biztosítéka a köztársasági elnök mellett pont az ellenzék. A leghatékonyabb eszköz pedig a demonstráció, nem a tétlenség. Nem szabad elfelejteni, hogy Fletó bőkezű dilettantizmusát azért sokan kihasználták, és például az idén azaz a válság elmélyülésével mentették ki talán a legtöbb pénzt az országból, ill. tömik meg utoljára a zsebeiket, és ez is magyarázhatja Orbán tétlenségét. Azt is tudni kell hogy Orbán is erősen kötődik Tel Avivhoz és a Wall Streethez, de Gyurcsányék is, tehát a Fideszt és MSZP-t mozgató szálak a háttérben sok esetben összefutnak itthon is, és külföldön is. Míg Fletó biztosította a szabadrablást, addig Orbán blokkolta az ellenzéket. Ez a képlet csont fehéren, erre lehet rajzolgatni bármit, de a lényegen nem fog változtatni.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cerbona: eredményes első háromnegyed év

A Cerbona értékesítési nettó árbevétele az idei év első kilenc hónapjában elérte a 7,6 milliárd… Tovább olvasom