Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Budapest is tuti hely, de Bécs sokkal jobb

A magyar főváros a 140-es listán az 55. helyre került, Prága a 60. helyen áll, Bécs a második.

Budapesten majdnem olyan jók a mindennapi élet általános feltételei, mint Londonban, és valamivel jobbak, mint New Yorkban.

Az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki elemző és előrejelző intézete által rendszeresen elkészített, az idén is 140 nagyvárost tartalmazó életminőségi lista öt átfogó kategóriában - stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra -, összesen harminc mennyiségi és minőségi ismérv alapján számszerű indexet ad meg a vizsgált városok "élhetőségére".

Az 1-es osztályzat "elviselhetetlen", a 100-as "ideális" életkörülményeket jelöl. A 80 pontnál jobb osztályzatú városokban az EIU szerint alig jelentkeznek "életszínvonalbeli kihívások", az 50 alatti pontszámok ugyanakkor "a legtöbb vonatkozásban igencsak szűkös" életfeltételeket jeleznek.

A ház az általa alkalmazott kritériumok alapján a kelet-európai térségben Budapestet találta a leginkább élhetőnek; a magyar főváros a 140-es listán - 88,2 ponttal - az 55. helyre került, ugyanoda, ahol az előző, tavaly júniusban közölt listán is volt.

Budapest után a térségből Prága következik, amely szintén megőrizte tavalyi értékelését: 84,0 ponttal a 60. helyen áll.

Varsó 78,2 pontja a 71. helyhez volt elégséges.

A kelet-európai EU-térségben Szófiáé a leggyengébb helyezés: a bolgár főváros 70,5 ponttal a 88. helyre került.

Budapestet az idei EIU-listán közvetlenül London előzi meg, és New York követi, 88,4, illetve 86,6 ponttal.

A magyar főváros "élhetőségi" kritériumai közül az oktatási feltételeket kiemelkedőnek találták az EIU elemzői; ez a kategória a maximális 100 pontot kapta. A kultúra és környezet kategória 90, az egészségügyi ellátás 91,7 pontos lett, az infrastruktúra általános állapotát azonban csak 80,4 pontra, a stabilitást pedig 85 pontra értékelték az idei lista összeállítói.

Az élvonalat kanadai, európai és ausztrál nagyvárosok alkotják. Az idei élhetőségi lista első helyezettje változatlanul a kanadai Vancouver, 98,0 ponttal, utána Bécs (97,9), az ausztráliai Melbourne (97,5), a kanadai Toronto (97,2), majd a szintén kanadai Calgary (96,6) következik.

Az első tízes mezőnybe négy ausztráliai - Melbourne, Sydney, Perth, Adelaide -, három kanadai - Vancouver, Toronto, Calgary -, két európai - Bécs, Helsinki - és egy új-zélandi város - Auckland - került.

A legélhetőbb amerikai város az EIU felmérése szerint a 92,3 ponttal 29. helyre sorolt Pittsburgh.

Az EIU londoni elemzői által összeállított rangsort - csakúgy, mint tavaly - a zimbabwei Harare zárja, 37,5 ponttal a 140. helyen, eggyel felette a bangladesi Dakka áll, 38,7 ponttal, holtversenyben Algírral.
Általánosságban Nyugat-Európa és Észak-Amerika városai nyújtják a legjobb életfeltételeket; az előbbiek pontátlaga a megszerezhető 100-ból 92,1, az utóbbiaké 91,5.

A világátlag 76,0, Kelet-Európa átlaga 72,1 pont.

Az EIU kiemeli az idei két legnagyobb nemzetközi sporteseménye, a vancouveri téli olimpia és a dél-afrikai labdarúgó világbajnokság helyszínei közötti kirívó különbséget, felidézve, hogy a kanadai nagyváros a listavezető, a dél-afrikai Johannesburg ugyanakkor a 92. helyre került. A ház szerint Dél-Afrikával kapcsolatban elsősorban biztonsági aggályok merülnek fel, tekintettel az erőszakos bűncselekmények nagy számára.

Olvasóink írták

 • 6. RickCartman 2010. február 12. 20:27
  „5.ungi
  A jenkik annyira senkik, hogy 200 év alatt a semmiből megcsinálták a Föld legerősebb nagyhatalmát.
  Tájékozatlanságod indulatokkal ne leplezd:-)”
 • 5. ungi 2010. február 12. 17:51
  „Elemer! Te is magyar vagy , ugye? Attol, hogy elköltöztel, meg nem valtozott a szarmazasod!Söt, ugy veszem eszre, nem is tett jot neked. Teljesen kifordultal önmagadbol, es elfelejtetted, honnet jöttel. Lehet, hogy itt most nem mennek olyan jol a dolgok, de en akkor sem mennek a jenkikhez. Mert a jenkik senkik!”
 • 4. vienna 2010. február 12. 17:44
  „ForTheBattery fejezd be a nem jenki emberek gyalázását!!!”
 • 3. elemér 2010. február 11. 23:30
  „"Budapesten majdnem olyan jók a mindennapi élet általános feltételei, mint Londonban, és valamivel jobbak, mint New Yorkban."

  Ezt elhiszem majd ha látom hogy az emberek mennek és maradnak Budapesten. Ismeröseim akik ezt már kipróbállták visszajöttek, mert két hét nekik elég volt. Nyugodtan maradhatnának mert lakásuk is van nyugdijasok és ismerik a lingót. A baj az ott van hogy a magyar ember memtalitása az más, és ezt nemtudják felmérni. Egyszerüen ott hülyébbek az emberek.”
 • 2. RickCartman 2010. február 11. 20:37
  „elemér, mindkét városban éltem, nem keveset, mi a kérdésed?”
 • 1. elemér 2010. február 11. 16:35
  „Azért nem ártana ha olyanokat is kérdeznének a mindennapi életröl, akiknek személyes tapasztalatai is vannak és tudnak viszonyitani. Sok hülyeséget olvastam itt már erröl.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flört vonal, Randi és Randi1 - 48 milliós büntetés a társkeresőknek

Megtévesztő és tisztességtelen volt a társkereső szolgáltatások reklámja. Tovább olvasom