Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Brüsszel megtette javaslatát a jövő évi uniós büdzsére

Az Európai Bizottság jövőre 145,6 milliárd euró értékben tenné lehetővé a kötelezettségvállalást, és 142,1 milliárd euró tényleges kifizetést tartalmaz.
A bizottság azt is tudatta: a kifizetések mintegy 40 százaléka a korábbi, 2007 és 2013 közötti időszakban tett kötelezettségvállalások teljesítése. A jövő évi uniós költségvetésben emellett a bizottság a korábbiaknál jóval többet szán a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása elősegítésére, a kutatás-fejlesztésre, a kontinensen átívelő energia-, közlekedési és informatikai hálózatok fejlesztésére. Több jut majd fogyasztóvédelemre, valamint a migráció, a menedékkérők kezelésére és beilleszkedésük elősegítésére.

A teljes uniós költségvetés kevesebb mint öt százalékát teszi ki az uniós intézményrendszer fenntartásának és működtetésének költsége. Emellett a bizottság azt is közölte: folytatódik a létszámcsökkentés. Korábban a brüsszeli testület azt vállalta, hogy öt év alatt 5 százalékkal mérsékli munkavállalói számát. Ennek megfelelően jövőre harmadik alkalommal tervezi csökkenteni a bürokrácia méretét.

A bizottsági javaslat közzétételét követően most a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek (EP) is ki kell alakítania a maga álláspontját a kérdésben, majd a költségvetés akkor tekinthető elfogadottnak, ha a két intézmény meg tud állapodni egymással, és azt mind a tanács, mind az EP azonos formában elfogadja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelezettség-vállalással zárult a Mol ellen indult GVH-eljárás

A GVH elfogadta a Mol Nyrt. kötelezettség-vállalásait a gázolaj nagykereskedelmi listaárainak megállapítására vonatkozóan. Tovább olvasom