Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Brókerbotrányok: állami vagyonfelügyelővel biztosítanák a kártalanítást

Mindent meg kell tenni azért, hogy a csaló brókerek ne tudják elrejteni vagyonukat - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján, ahol arról is beszámolt: azért, hogy a későbbiekben zárolt vagyonok a kártalanítást szolgálják, állami vagyonfelügyelő kirendelését is javasolják.

A politikus megerősítette: a Fidesz törvényjavaslatot nyújt  be az Országgyűlésnek még hétfőn, kezdeményezve, hogy a  brókerbotrányokban érintett cégek cégcsoportjainak, valamint a  vállalatok vezetőinek, tulajdonosainak, felügyelőbizottsági  tagjainak és egyes könnyvizsgálóinak vagyonát is zárolják, nekik  ugyanis "valószínűleg tudniuk kellett" a csalásokról. A zárolt  vagyont a kártalanításra kell fordítani - közölte.  

Az előterjesztésben előírják majd - folytatta a frakcióvezető -,  hogy a botrány kirobbanása óta hozott vagyonátruházási döntéseket  szintén felül kell vizsgálni az említettek esetében. Ha a bíróság  úgy ítéli meg, hogy egy szerződés a vagyon átmentését szolgálta,  akkor azt semmissé kell nyilvánítani, és azt a vagyont is zár alá  kell venni - magyarázta a politikus.  

Annak érdekében, hogy a zár alá vett vagyon a kártalanítást  szolgálja, állami vagyonfelügyelő kirendelését is előírnák -  tájékoztatott.  

A Fidesz célja, hogy a törvényjavaslatot jövő kedden  megszavazhassa a Ház. Ezért házszabálytól eltérést javasolnak,  amelynek elfogadásához kérik az ellenzék támogatását - mondta Rogán  Antal, aki úgy fogalmazott, reméli, az ellenzéki képviselők közül  senki nem áll majd a csaló brókerek pártjára.  

Hozzátette azt is, olyan törvényt szeretnének alkotni, amely  mindenféle szempontból kiállja az alkotmányosság próbáját.  

Az évtizedes pénzügyi korrupciót nemcsak felszámolni kell, hanem  mindent meg kell tenni azért, hogy "a Wall Street hazai farkasai"  többé ne tudjanak visszaélni pénzügyi hatalmukkal - fogalmazott,  arra kérve a kormányt, mihamarabb nyújtson be törvényjavaslatot a  parlamentnek a brókercégek ellenőrzésének szigorításáról.  

A Fidesz frakcióvezetője beszélt a bankok elszámoltatásáról is,  amely márciusban és áprilisban 1,7 millió devizahitel-szerződést  érint. Jelentős összeget kapnak vissza a családok - hangsúlyozta.  

Rogán Antal egyúttal elmondta: kérte a Magyar Nemzeti Bankot,  hogy az elszámolások végrehajtását ellenőrizze, és a bankok  esetleges késedelménél a lehető legszigorúbban lépjen fel.  

Az MSZP-DK-s jelölt győzelmét hozó újpesti időközi önkormányzati  választást a politikus úgy kommentálta: a vasárnapi választást egy  olyan újpesti körzetben tartották, amelyet a Fidesz történetében még  sosem nyert meg, ezért nem érte őket nagy meglepetés.  

A vasárnapi zárva tartással kapcsolatos nemzetgazdasági  minisztériumi dokumentumra vonatkozó kérdésre Rogán Antal azt  mondta: tanulmány nem készült, közvélemény-kutatás ellenben igen.

Jobbik: elszámoltatást visszamenőleg!

A Jobbik azt  javasolja, hogy a politikusokat, bankvezéreket, brókerházak vezetőit  visszamenőlegesen is el lehessen számoltatni.  

Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese hétfői  sajtótájékoztatóján azt mondta, vegyes érzelmekkel fogadta, hogy a  Fidesz megszigorítaná a banki vezetők, brókerházak vezetőinek  felelősségre vonását. Bírálta, hogy 2010 novemberében az erre  irányuló javaslatait nem támogatták kormánypárti és szocialista  politikusok a parlamentben.  

Az ellenzéki politikus a Quaestor-üggyel kapcsolatban azon  aggályának adott hangot, hogy a "nagyhalak megússzák", ezért azt  sürgette, hogy a nagy értékű, vagyon elleni bűncselekmények  elkövetőit - ha a közösségi tulajdont károsítják meg - a  rendszerváltásig visszamenőleg el lehessen számoltatni.  

Volner János hozzátette: tudja, hogy ezzel kapcsolatban vannak  jogi aggályok, de a társadalom igazságérzetének kielégítését  fontosnak tartja. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok veszélyes terméket találtak tavaly az EU-ban

Csaknem 2500 veszélyes terméket vontak ki a piacról vagy tiltották meg az importját 2014-ben az… Tovább olvasom