Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Borsóból tabletta?

A rábapatonai székhelyű Tutti Élelmiszer-ipari Kft.-nél felismerték a borsófehérjében rejlő lehetőségeket.
A borsó az egyik legkedveltebb zöldségfajta régiónkban, fogyasztjuk levesnek, főzeléknek, köretnek, de azt kevesen tudják róla, hogy nagyon értékes fehérjeforrás is. Ki gondolná, hogy ez a zöld kis bogyó 9 esszenciális aminosavat tartalmaz, közülük jó pár olyat, melyet a szervezet önmaga nem képes előállítani, tehát mindenképp külső forrásból kell pótolni.

A rábapatonai székhelyű Tutti Élelmiszer-ipari Kft.-nél felismerték a borsófehérjében rejlő lehetőségeket és kutatás-fejlesztési pályázatot nyújtottak be a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében (GOP-2009-1.1.1), mely során több mint 70 millió Ft támogatást nyertek.
A fejlesztés során a már korábban jól bevált, ám más aminosavakban gazdag tejből készülő savófehérje-koncentrátumot olyan arányban ötvözték a borsóból nyert anyagokkal, ami a legideálisabb aminosav-összetételt alkotja sportolók, nehéz fizikai munkát végző emberek és az egészséges életmód hívei, fogyókúrázók számára. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház részvételével az így készült tablettát sportolókon és fogyókúrázókon tesztelték és bebizonyosodott, hogy a termék a fenti céloknak megfelel és biztonsággal alkalmazható.

A pályázat során a cégnek lehetősége nyílt egy csúcstechnológiával dolgozó tablettaprést és egy tablettabevonatoló gépet vásárolni, valamint a labor felszereltségét is bővítették egy fehérjeanalizálásra alkalmas berendezéssel. A pályázat céljaként kijelölt prototípus tablettát tehát kifejlesztették, vevőt is találtak rá, így a napokban a gyártás is elkezdődött.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnének a szakemberek megyénkbe

A gépipari kis cégeknél kialakult betöltetlen álláshelyek gondjára, a fémipari szakemberek hiányára… Tovább olvasom