Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Bokros: Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak utólagos vizsgálata

Magyarország csatlakozása az eurozónához tényleg nem reális rövid távon – nyilatkozta Bokros Lajos.

Magyarország csatlakozás az eurozónához rövid távon tényleg nem reális, viszont a gazdaságnak hasznos lenne, ha akár már 2020 előtt csatlakozhatnánk a közös pénzhez – nyilatkozta Bokros Lajos, az Európai Parlament képviselője, volt pénzügyminiszter a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában.

A politikus a részletek bejelentése előtt nem volt hajlandó kommentálni, mire lehetnek elégségesek a kormányzat várható strukturális reformjai. A hazai nyugdíjrendszer átalakítását viszont “nagyon rossznak" értékeli; a magán-nyugdíjpénztárak tervezett utólagos átvilágításáról pedig azt mondta: az egy “színtiszta bosszúhadjárat".

Magyarország csatlakozása az eurozónához tényleg nem reális rövid távon – nyilatkozta Bokros Lajos, reagálva Orbán Viktor miniszterelnök szombati bejelentésére, mely szerint nem valószínű, hogy hazánk 2020 előtt tagja lehetne az euroövezetnek. “Valóban fel kell mérni a lehetőségeinket és teljesíteni azokat a követelményeket, amelyeket a nemzetközi szerződések megfogalmaznak. Jelenleg ezek közül egyet sem teljesítünk, van mit tenni e tekintetben" – nyilatkozta kérdésre válaszolva Bokros Lajos.

Bokros Lajos
Bokros Lajos


Jó lenne a mielőbbi csatlakozás a magyar gazdaságnak

Egyelőre nem látja körvonalait sem annak a gazdaságpolitikának, amellyel képesek lehetnénk elérni az eurozónához csatlakozás feltételeit – mondta kérdésre reagálva Bokros Lajos. “Ha a kormány képes lesz rendszeresen három százalék alá szorítani a költségvetési hiányt, ha az államadósság a GDP hatvan százaléka alá csökken, hogyha nem lesz inflációs gazdaságpolitika és a kamatok tényleg csökkenhetnek, akkor természetesen a magyar gazdaságnak jó volna, ha minél előbb, akár 2020 előtt csatlakozhatnánk az eurozónához" - hangoztatta az EP-képviselő.

Várjuk ki a reformok bejelentését

A kormány februárban bejelenteni tervezett strukturális reformjairól – a mostanáig kiszivárgott információk alapján – a volt pénzügyminiszter még nem volt hajlandó véleményt mondani. “Nagyon szívesen visszajövök egy hónap múlva, február után.. Akkor lehet majd arra a kérdésre válaszolni, hogy az intézkedések elégségesek lesznek-e ahhoz, hogy a magyar gazdaság stabil, kiszámítható, felfelé ívelő pályára álljon. Az ördög ugyanis mindig a részletekben búvik meg" - mondta a politikus.

Kérdésre válaszolva hozzátette: tizenöt éve mondja, hogy melyek azok a fontos államháztartási területek, ahol nem pusztán csak megtakarításokat lehetne elérni, hanem az állam által nyújtott minőségét is javítani kellene. Ezek közé tartozik az egészségügy, az oktatás mindkét ága – a köz- és a felsőoktatás is. “E tekintetben a kormánynak semmilyen elkötelezettségét nem látom, nem jelentettek be semmilyen érdemi javaslatot, amelyek a minőségi szolgáltatások irányába vezetnék az országot. Tényleg azt gondolom, bírjuk ki ezt az egy hónapot. Utána lehet válaszolni a kérdésre, hogy a bejelentett intézkedések reformok vagy ellen reformok lesznek-e" - hangsúlyozta az EP-képviselő.

Bosszúhadjárat a magánpénztárak utólagos vizsgálata

A nyugdíjrendszeren belül ugyanis éppenséggel ellen reformok zajlanak – folytatta okfejtését Bokros Lajos, aki nagyon rossznak értékeli a magyar nyugdíjrendszer most elkezdődött átalakítását. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet: nem lehet azt mondani, hogy az önkéntes magánpénztárak rendben vannak, ám a kötelező magán-nyugdíjpénztárak “bizonyára eltőzsdézték" a befizetők pénzét.

“Az a helyzet, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztárakra mindig is szigorúbb befektetési, elszámolási, könyvvezetési szabályok vonatkoztak, mint az önkéntes pénztárakra. Nem lehet egyszerre ünnepelni az önkéntes pénztárakat és a sárba tiporni a kötelező pénztárakat. Hogyha az utóbbiak rosszabbul gazdálkodtak volna az önkénteseknél, az kizárólag az államnak és a kormányzatnak lenne a bűne, nem pedig ezeké a pénztáraké" - szögezte le a politikus.

A kérdésre, hogy akkor mégis minek tulajdonítja a kilátásba helyezett vizsgálatot, melynek keretében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal visszamenőlegesen vizsgálná a magánpénztárak működését, Bokros Lajos azt mondta: “Ez egy színtiszta bosszúhadjárat. Be kell bizonyítani utólag, hogy a kormánynak ez a döntése, amivel közel háromezer milliárd forint felhalmozott vagyont a magánpénztárakból átirányított az állami költségvetésbe, ez megfelelő, helyes intézkedés volt".

Hatványozottan bajok lesznek 2012-től

Az EP-képviselő, volt pénzügyminiszter hozzátette: pontosan tudni lehet, hogy az intézkedésre csak azért került sor, mert a kormány “nem volt képes eddig reformokat elindítani, és ennek következtében a magyar államháztartás fenntarthatatlan pályán van"; a deficit nem szorulhatna három százalék alá, ha ezt a hatalmas összeget el nem vonták volna – mondta Bokros Lajos.

Az EP-képviselő – a Nemzetközi Valutaalapot és Olli Rehn uniós monetáris biztos véleményét is idézve – kijelentette: lehet, hogy a 2011-es költségvetést ezzel az intézkedéssel - a magán-nyugdíjpénztári pénzek átáramoltatásával - formálisan egyensúlyi pályára lehetett lökni. De hogy 2012-től kezdve megint hatványozottan jelentkeznek majd a bajok, “az egészen biztos" - szögezte le Bokros Lajos.

Ellentmondásos, zavaros a kép kívülről nézve a magyar kormányzat lépéseit és annak megítélését illetően – mondta Bokros Lajos. Egyik oldalon a nemzetgazdasági miniszter – a 250 milliárdos tartalék felállításáról szól bejelentéssel – mindössze annyit mondott, hogy a “magán-nyugdíjpénztáraktól elszedett" vagyont nem fogják elkölteni az első évben, hanem legalább 250 milliárdot megtakarítanak belőle “Ha az összes többit elherdálják másra, vagy arra használják fel, hogy ebből foltozzák be a magyar költségvetés testén tátongó egyéb lyukakat, akkor ez nem munkálja ki a fenntartható költségvetési pályát"- hangzott a vélemény.

A monetáris tanács “tisztán kormányzati szervvé való átalakítása" éppen a befektetői bizalom ellen hat. Míg az egyik oldalon a kormány igyekszik a befektetők bizalmát helyreállítani, másik oldalon ugyancsak a kormány ássa alá a bizalmat azzal, hogy monetáris politika önállóságát és a jegybank függetlenségét ilyen értelemben megszüntetni – hangoztatta érveit Bokros Lajos a Duna Televízió Heti Hírmondó című műsorában.

Olvasóink írták

 • 13. Sagittarius 2011. február 10. 22:07
  „"Bosszúhadjárat a magán-nyugdíjpénztárak utólagos vizsgálata"

  Meggyesi örökbecsűjét idézném: " Na és..?!"”
 • 12. fortuna54 2011. február 09. 17:58
  „Kit képvisel ez a lali gyerek?Csak nem a saját pénztárcáját tömi brüszelben?”
 • 11. load 2011. február 08. 22:12
  „10. LAZA
  Szerintem, az emberek -alapjában véve - nem hülyék.
  Egy, évek alatt különböző gazdasági körök által támogatott és felépített istenszerűvé tett politikus imázsa meg tudja bolondítani a választókat, de a realitás - az, hogy miként muzsikál majd - az ki tudja józanítani az értelmesebbeket.
  Minden párt lop.
  Legalább is azok, amelyek választást akarnak nyerni.
  A magyar pártfinanszírozási törvény olyan alacsonyra szabja az állam által biztosított keretet, hogy abból egy választási párt képtelen megélni és választást nyerni.
  Mivel ez utóbbi a mindenek felett való cél, a párt pénztárosok ennek érdekében az ördöggel is cimborálnak.
  Ha a magyar állam pártfinanszírozási rendszere nem ad több lehetőséget (pénzt) a pártoknak, de úgy, hogy arról szigorúan el is számoltatja, akkor a maffiák (gazdasági érdek közösségek) fogják irányítani a z országot.
  Nem kis részben ez már most is így van.”
 • 10. LAZA 2011. február 08. 18:16
  „9.load
  Nyugodjál meg az igazi fidesznyik örülni fog ha kedvenc Viktorkája majd a zsebébe fog nyúlkálni.
  (biztosan szüksége van rá az országnak és különben is Viktor tudja,hogy mit csinál.)
  Ám ha a gaz komcsik esetleg nagy rítkán valamit beledugtak a zsebébe az disznóság!
  Miért csak annyit?
  Persze mert ellopták a többit!(No ebben azért volt igazság)
  Ám a fidesz az nem lop!
  Csak ad és elvesz!
  Kinek és kitől ezt már jól látjuk.
  Péter és Pál az biztosan nagyon jól járnak és Janikánknak is szüksége van az A8-ra.
  Hosszú az út BP. és Bcs.között.Aztán mi van ha a klumpet autó esetleg bedőglik.
  Ki fogja menteni az országot?”
 • 9. load 2011. február 08. 17:03
  „8. who
  ,,Azért nem jó politikus, mert nem túl kifinomult a szociális érzéke"
  Az, hogy egy ország gazdasága mekkora lakossági életszínvonalat bír el, nem szociális érzék, hanem a gazdaság erejének függvénye.
  Van, aki őszintén megmondja, hogy a teljesen ingyenes egészségügy és felsőoktatás, az alanyi jogon járó családi pótlék, az átlagbér 70%-át elérő átlag nyugdíj nem fér bele az ország lehetőségeibe.
  Őt a választók nem szeretik.
  Vannak, viszont akik ígérnek gázártámogatást, olcsó villanyt, hatalmas adócsökkentést, ingyenes egészségügyet és felsőoktatást, olcsóbb diákhiteleket, munkahelyet mindenkinek, magas minimálbért, lakástámogatást, négyes metrót, ingyenes utazást, ingyenes internet használatot stb....stb.
  Őket a választók szeretni fogják, némelyek istenként tisztelik őket, az ő nevükkel kelnek és fekszenek, velük van tele a média, sokan ölni is tudnának, ha csak szóban is bántaná őket valaki.
  De eljön az igazság pillanata, és kiderül, hogy a sok szép ígéret vagy nem finanszírozható, vagy csak 20 ezer milliárdos, súlyos eladósodás árán.
  Orbán a jövő héten kezdődő parlamenti ülésen be fogja jelenteni a 600 milliárdos ,,átszervezési" csomagját, ami érinteni fogja a nyugdíjakat, a tömegközlekedést, a gyógyszer kasszát és a munkanélküli segélyezést.
  A 12 év üresjáratot és zsákutcát persze megspórolhattuk volna, és most közelítenénk Ausztria életszínvonalát, de népszerűtlen választási programokkal nem lehet választást nyerni.
  Márpedig azt meg kell nyerni, ha bele döglik is az ország!
  Hát, itt tartunk!”
 • 8. who 2011. február 08. 13:57
  „Szakmailag mindenben igaza van. Nem véletlenül kellett a Világbanknak. Azért nem jó politikus, mert nem túl kifinomult a szociális érzéke. Sajnos a politika arról szól, hogy legyünk népszerűek, addig is tömhetjük a zsebünket, a népszerűtlen lépéseket pedig hagyjuk a következő kormányra...”
 • 7. load 2011. február 08. 11:52
  „1. Szabra
  Nem csúfolni, meg becsmérelni kelle, hanem világosan, érvelve elmondani, hogy miben nincs igaza, és miért.”
 • 6. miracle 2011. február 07. 16:54
  „pozdorja
  Ezt mondtam én is. Ha mind megszűnne (de akkor is, ha csak az érintetté) akkor megy (mehet) az államiba.”
 • 5. pozdorja 2011. február 07. 15:54
  „Azt bírom, hogy minden ilyen MNYP-hez kapcsolható cikk elkezdi generálni ugyanazt a vitát mint korábban jónéhány hasonló tartalmú szöveg. Ráadásul szinte teljesen ugyanazokkal a hozzászólókkal. Nevetséges. Ne kezdjétek el újra.

  Hogy a cikkhez is hozzászóljak:
  Nem kell hozzá sok diploma, meg közgáz végzettség, hogy rájöjjön az ember hogy a magánnyugdíjpénztárak teljes ellehetetlenítése a cél.
  4: miracle: ha nem marad MNYP egy sem, akkor legalább én kezelhetem magam a 10%-os nyugdíjjárulékot? Vagy beszedi az állam? Akkor viszont jogosult leszek állami nyugdíjra. Hogy is van ez? Ennyire tudod a megoldást, vagy csak írtál ide valamit minden információ nélkül?”
 • 4. miracle 2011. február 07. 15:43
  „Nem úgy, mint a fidesz fanoknál, ahol a fejekben elképesztő káosz van és ez alapján dönöttek.
  A teljes igénye nélkül néhány szentül hitt hülyeség, ami hozzájárult a nem éppen helyes döntéshez:
  - aki marad az mnyp-ban, az az államtól nem kap semmit
  - aki marad és megszűnik a mnyp-a, az sehonnan sem kap nyugdíjat
  - aki visszamegy felvheti a teljes hozamot, de jó lesz
  - 98-ban is mindenkinek kötelező volt mnyp-be lépni, akkor most fordítva mit hőbörögnek
  - mivel kötelező volt belépni - a mostani fordítottja analógiájaként - csak onnan lett volna nyugdíjam, az államitól nem
  - egyéni számlám lesz az államiban, ami mögött pénz van (ha-ha)
  - kiírom magam a nemzettestből (ha-ha-ha-ha)”
 • 3. miracle 2011. február 07. 15:36
  „Attól még igaza van.”
 • 2. fióka 2011. február 07. 14:11
  „lajoska megint elfelejtette felvenni a kipáját”
 • 1. Szabra 2011. február 07. 13:38
  „Vajon Bokros elvtárs, az MDF, kiváló EP. képviselője , örökös MSZ/M/P-s melyik pénztárt választotta, és mennyivel kell majd nyomorognia nyugdíjasévei során ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar javaslat az internetes szerencsejátékok szabályozására

Magyarországon és a többi uniós tagállamban is alkalmazható online szerencsejáték szabályozási javaslatot dolgozott ki a Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz). Tovább olvasom