Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Biztosítók tűnhetnek el a piacról a különadó miatt

A most bevezetett különadó 85 százalékkal - 38 milliárd forinttal - növeli meg a biztosítási szektor befizetéseit, így a biztosítók kétharmada veszteséges lehet az idén.

A most bevezetett különadó 85 százalékkal - 38 milliárd forinttal - növeli meg a biztosítási szektor befizetéseit, így a biztosítók kétharmada veszteséges lehet az idén, egyes biztosítók pedig eltűnhetnek a piacról - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az MTI-vel.

A MABISZ tagbiztosítói működésére jelentős kockázatot jelent a kormány által kivetett pénzintézeti különadó, amely a szektor jövedelmezőségét figyelmen kívül hagyva határozza meg a befizetési kötelezettséget. A biztosítók kétharmada veszteséges lehet 2010-ben, több cég eredménye a "különadó" miatt fordul át mínuszba. A korrigált díjbevétel alapján kivetett adó túlzott mértékű, amelyet a társaságok egy része újabb költségcsökkentési intézkedésekkel sem lesz képes kigazdálkodni - olvasható a MABISZ közleményében. A közlemény idézi a CEA, a brüsszeli központú európai biztosítási szövetség állásfoglalását: "Az extra adó egyaránt negatív hatással lesz a fogyasztókra és a reálgazdaságra.

Gyengíti és károsítja a biztosítási üzletágnak az állampolgárok, a vállalatok és az egész gazdaság életében betöltött stabilizáló szerepét." A törvény szövegébe az utolsó pillanatban bekerült módosítás - amely a korrigált díjbevétel 6,2 százalékában határozza meg a hozzájárulás mértékét az addig napirenden lévő 5,8 százalék helyett - tovább súlyosbította a biztosítókat sújtó terheket. Ennek következtében a biztosítók által befizetendő adó további csaknem 2,5 milliárd forinttal, közel 38 milliárd forintra emelkedett. A biztosítók tavaly, "különadó" nélkül 45 milliárd forintot fizettek be az államkasszába adó és különböző járulékok formájában, így a most bevezetett különadó 85 százalékkal növeli meg a biztosítási szektor befizetéseit.

A szektort különösen súlyosan érinti az extra adófizetési kötelezettség, mivel az idei vihar- és árvízkárok enyhítésére eddig már csaknem 30 milliárd forintot fizettek ki. A MABISZ szerint az adó visszamenőleges hatálya sérti a jogbiztonságot és az arányos közteherviselés elvét, mivel az adó a törvény hatálybalépése előtt keletkező eredményt érinti. Az extra adó nem veszi figyelembe a társaságok működésében 2009-ben, illetve 2010-ben bekövetkezett változásokat (portfólió-átruházás, a tevékenység megszüntetése vagy bővítése, jelentős állományvesztés stb.). A biztosítási szektor jelenleg közel 30 ezer embert foglalkoztat, az új szabályozás miatt várhatóan beinduló "fiókosodási hullám" következtében viszont számolni kell a szektorban foglalkoztatottak létszámának jelentős csökkenésével.

Másik kedvezőtlen következmény lehet, hogy a magyarországi tevékenységgel kapcsolatos döntéseket előbb-utóbb nem Magyarországon hozzák majd meg. A biztosítók szövetsége ismét hangsúlyozza: a biztosítók tisztában voltak és vannak azzal, hogy az ország jelenlegi nehéz helyzete indokolja egyes szektorok fokozott tehervállalását. Ezért az első perctől kezdve kooperációra törekedtek a kormányzattal, és felülemelkedve a piac szereplőinek eltérő helyzetéből származó különböző érdekeiken, vállalták az extra adóterhet.

Ugyanakkor már a tárgyalások kezdetén leszögezték - és számításokkal is alátámasztották - azt, hogy a szektor "maradandó egészségkárosodás" nélkül 20 milliárd forintos plusz adót képes elviselni. Az európai országok egy részében egyáltalán nem létezik biztosítási adó. Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Lettországban, Lengyelországban nincs ilyen, Romániában az életbiztosításokra 0,3, a nem életbiztosításokra 0,5 százalékos adót vetettek ki. Nem terheli adó az életbiztosításokat Dániában, az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Horvátországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovákiában sem.

Olvasóink írták

 • 9. load 2010. július 30. 13:17
  „8. stb
  Figyeld a gazdasági sajtót!
  Nemsokára kiderül.”
 • 8. stb 2010. július 30. 12:58
  „Aham, kozben en is utanaolvastam, lattam, hogy kikerult az utolso pillanatban. En kerek elnezest:)
  Arra ellenben kivancsi vagyok, hogy mit kapnak majd cserebe.”
 • 7. load 2010. július 30. 12:35
  „6. stb
  Igaza van Patriotnak.
  A "Lex Járai" (a baráti biztosító mentessége) a megszavazása előtt kikerült a törvényből.”
 • 6. stb 2010. július 30. 10:34
  „Plusz ha kevesebb lesz az csak nekunk lesz rossz, de sebaj.

  Miben mondtam volna nagyot? Szerintem olvass utana. Vagy te is az agymosottak taborat gyarapitod?”
 • 5. Patriot 2010. július 30. 09:55
  „stb, kicsit alulinformált vagy, de nem baj.
  Nagyot mondáshoz ez kell.”
 • 4. buggyant 2010. július 30. 09:23
  „Majd összeolvadnak. Ahogy a generali-providencia, az Unionnak is nem is tom mi volt az elődje, aztán Allianz-Hungária... stbstb.”
 • 3. máris 2010. július 30. 09:23
  „ÚGYIS SOKKAL TÖBBEN VANNAK, MINT KELLENE ! ÉN EGYIKET SEM FOGOM SIRATNI !!!”
 • 2. janika 2010. július 30. 09:17
  „Legalább kevesebben verik át az ügyfeleiket.”
 • 1. stb 2010. július 30. 09:11
  „Mindegy, a legfontosabb, hogy a fidesz kozeli biztositoknak egy fillert sem kell fizetni, ugye?:)
  Micsoda demokratikus lepes...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A CBA levette polcairól a Visegrádi ásványvizet

Felmerült a gyanú, hogy a Visegrádi ásványvíz fluorid tartalma meghaladja a megengedett… Tovább olvasom