Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Biomasszagyűjtő gépet fejlesztettek ki erdei használatra

A fejlesztés révén hasznosíthatóvá válik a lomb, a bozót, a gally, a szárak és az ágak.
Önjáró biomasszagyűjtő gépet fejlesztett ki erdei használatra a smARTSOL Engineering Kft. - közölte a cég az MTI-vel.

A fejlesztés révén betakarítható lesz az erdészeti biomassza hulladék jelentős része és az energiaültetvények termése is, így hasznosíthatóvá válik a lomb, a bozót, a gally, a szárak és az ágak.

Makai Miklós, a smARTSOL Engineering Kft. ügyvezetője elmondta, a gép a növényi részeket feldarabolja és bálákba tömöríti. A tömböket a gép a későbbi begyűjtéshez a területen hagyja, hogy az természetes úton száradjon ki, de lehetőség van arra is, hogy azonnal felrakja egy szállítójárműre.

A cégnél az MTI kérdésére közölték: a fejlesztés költsége 129,3 millió forint volt, amelyet az Európai Unió 60 százalékos arányban, 77,58 millió forinttal támogatott a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében.

Már zajlik a gép szabadalmaztatása és iparjogi levédése, mivel a berendezés több újítást tartalmaz. Az első gép várhatóan ősszel áll munkába.

A gép kizárólag fás szárú növényi részeket gyűjt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítő első törvényt

Kihirdették a devizahiteleseket megsegítő első törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és ahelyett az MNB hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását írja elő. Tovább olvasom