Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

BÉT - Megtorpant az emelkedő trend az elmúlt héten

A budapesti tőzsdén megtorpant a január eleje óta tartó emelkedés az elmúlt héten, halványodik az eddig töretlen optimizmus.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22.850,01 ponton zárt pénteken, 122,17 ponttal, 0,53 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróáránál. A heti forgalom 97,5 milliárd forintot ért el, míg az előző héten 104,3 milliárd forint értékben születtek üzletek. Az elmúlt időszak töretlen emelkedése után, a héten inkább az oldalazás volt jellemző a piacon, ez szakértők szerint akár jelentősebb negatív korrekció is elindulhat a jövő héten. A CIB Bank heti elemzése szerint a BUX-ot tovább hajtotta a Mol és az OTP erősödése, de a bankpapírnak egyelőre nem sikerült megküzdenie az 5.800-as ellenállással. Nemzetközi szinten továbbra is fennmaradt az optimista hangulat, ám a csökkent volatilitást egy nagyobb intenzitású mozgásnak kellene követnie, és a CIB Bank szerint a túlvett piac és a túlságosan optimista hangulat inkább korrekciót indokolna. A héten vegyes makroeredmények érkeztek, ezeket szintén vegyes vállalati eredmények tarkítottak.

A CIB Bank szerint továbbra is a kivárás jellemezheti a magyar piacokat a kormány reformcsomagját megelőzően. A hírek szerint első körben február 16-án tárgyalják a pakettet, majd február 28-án hagyhatja jóvá a kabinet.

Az eddig napvilágot látott kommentárok bíztatóak, és jó irányba mutatnak. Megjegyezték: nem mindegy, hogy milyen struktúrában és ütemezéssel próbál majd meg a kormány 600-650 milliárd forintnyi összeget megtakarítani. A nemzetközi porondon az EMU adósságproblémáival kapcsolatos polémia valamelyest csitult, de csak azért, mert más fejlett országok fiskális gondjai is előtérbe kerültek, példaként említi a bank Japánt és az Egyesült Államokat. A forint árfolyama a hét eleje óta a 274,50 forintos euró jegyzés körül bő másfél forint széles sávban ingadozott, de csütörtökön a sikeres államkötvény aukció után, amelyen magas túljegyzés mellett jelentős mértékben csökkentek a hozamok, lendületes erősödésnek indult. Csütörtök délután a forint erősödése újabb lökést kapott, a reformcsomag ismertetését követően.

A piacok kedvezően fogadták a korábban már bejelentett megtakarítási cél megerősítését. A bejelentés előtti 273 forintos szintekről 272 forint alá csökkent az euró árfolyama. A BÉT-en a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével veszteséggel zárták a hetet. A 97,5 milliárd forintos összforgalomból az OTP részvények adásvétele 70,75 százalékot tett ki, a Mol csaknem 16,02 százalékkal, a Magyar Telekom több mint 4,00 százalékkal, a Richter pedig közel 5,70 százalékkal részesedett. Az OTP részvények egy hét alatt 1,58 százalékkal lettek olcsóbbak, 5.659 forintra esett az árfolyamuk.

A Mol 0,25 százalékkal 22.345 forintra gyengült. A Magyar Telekom részvények ára 0,73 százalékkal 553 forintra emelkedett. A Richter 1,05 százalékkal 42.105 forintra gyengült, a másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama viszont 2,44 százalékkal 21.200 forintra nőtt. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1.987,12 pontos pénteki záró értéke 26,68 ponttal, 1,36 százalékkal volt magasabb az egy héttel korábbinál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem jelent konkurenciát a forintnak a soproni kékfrank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója szerint nem jelentenek a forintnak semmilyen tekintetben… Tovább olvasom