Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Béren kívül - Ön mit kapott? - Bérlet, mobil, továbbképzés?

2010 első negyedévében a munkavállalók 42%-a nem kapott semmiféle juttatást a munkabérén kívül, a második negyedévben a válaszadók 39%-a maradt ki mindennemű juttatásból.

2010. január 1. óta adókötelessé váltak a korábban adómentes vagy bevételnek nem számító juttatások, amelyek a jövedelemcsomag részét képezték s a bértárgyalások során tényezőt jelentettek.

A workania.hu állásportál által működtetett Merces fizetési felmérés munkatársai legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, a munkavállalók milyen mértékben részesültek 2010 második negyedévében a béren kívüli juttatásokban.

A valamennyi válaszadót figyelembe vevő összesített eredmények szerint történt némi pozitív változás a juttatások terén: 2010 első negyedévében a munkavállalók 42%-a nem kapott semmiféle juttatást a munkabérén kívül, a második negyedévben már „csak" a válaszadók 39%-a maradt ki mindennemű juttatásból.

Leggyakoribb juttatás az elmúlt negyedévben a munkába járás költségeinek térítése, a munkavállalók 25%-a számolhat ezzel. Ezt követi a mobiltelefon költségeinek megtérítése: az alkalmazottak 18%-a használhatta céges mobiltelefonját magáncélokra is. A munkáltató által finanszírozott képzéseken a munkavállalók 17%-a vehetett részt.

A pozíciószintek szerinti összehasonlításból az derül ki, hogy a vállalati hierarchia csúcsa felé csökken azoknak az aránya, akik semmilyen béren kívüli juttatással nem számolhatnak.

A segédmunkások 60%-a semmilyen egyéb juttatást nem kap munkáltatójától, a szolgáltatási szektorban dolgozó szakképzett munkaerő kategóriában ez az arány 52%, az adminisztratív alkalmazottaknál pedig 46%. A középvezetői pozícióban dolgozóknak csak 27%-a, a felsővezetők ötöde számolt be arról, hogy munkabérén kívül nem kap más juttatást a munkáltatójától.

Ami az egyes juttatásokat illeti: a felsővezetők 58%-a számolhatott azzal, hogy mobiltelefont kap magáncélokra. A középvezetők 36%-a, a műszaki területen szakképzett munkaerő 21%-a, az adminisztratív alkalmazottak tizede telefonálhat „privátban"a vállalat számlájára.

A felsővezetők 41%-a, középvezetők 20%-a kap munkáltatójától notebookot, amelyet magáncélokra is használhat.

A munkába járás költségeinek térítése minden pozíció szerinti kategóriában 20-25% körüli érték. A segédmunkásoknál minden ötödik, a felsővezetőknél minden negyedik alkalmazott részesül ebben a juttatásban.

A középvezetők csoportjában a legnagyobb (22%) azok az aránya, akik részt vehetnek a munkáltató által finanszírozott képzésben. A szakképzett munkavállalók 19%-a, az adminisztratív alkalmazottak 10%-a fejlesztheti ismereteit ily módon.

Ingyenes italellátásban a segédmunkásként dolgozók 10%-a részesül a munkahelyén, a szolgáltatásban dolgozó szakképzett alkalmazottak 12%-a, a középvezetők és a felsővezető kategóriában ez az arány 15%.

A cégnagyság szerinti összehasonlításból a merces.hu szerint kiderült: minél nagyobb egy cég, annál kisebb azok aránya, akik semmilyen juttatásban sem részesülnek. A kevesebb, mint 10 alkalmazottal rendelkező cégek esetében a munkavállalók több, mint fele nem kap semmilyen egyéb juttatást, 21-50 alkalmazott esetében ez az arány 41%, 1000 alkalmazott fölött 25%.

Néhány további eredmény: az 1000 főnél több alkalmazottat foglalkozó vállalatoknál dolgozó válaszadók 27%-a vehet részt a munkáltató által finanszírozott képzésen, a 251-1000 főt foglalkoztató cégeknél dolgozók 21%-a, a 11-20 alkalmazottat foglalkoztató cégek munkavállalóinak csupán 11%-a.

Az 50 főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknél a mobiltelefont magáncélokra is használhatja a válaszadók egyötöde (21%). Az 50 főnél kevesebbet foglalkoztató cégeknél ez az arány 15 és 18% közötti.

A legkisebb méretű cégeknél dolgozók kapnak legkisebb arányban ingyenes italellátást munkahelyükön: a válaszadók 12%-a.

A munkába járás költségeinek megtérítése gyakoribb a nagyobb vállalatoknál válaszadók esetében: a 10 alkalmazottnál kisebb vállalkozás dolgozóinak 18%-a, az 51-250 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél dolgozók 28%-a, a 251-1000 fős cégek alkalmazottainak 31%-a, az 1000 főnél nagyobb vállalatok munkavállalóinak harmada számíthat ilyen költségtérítésre.

Olvasóink írták

64 hozzászólás
 • 64. Lobbo71 2010. augusztus 07. 10:52
  „Én a cégest is csak akkor veszem fel, amikor munkaidő van. Bár évek óta nem is hívtak munkaidőn kívül.”
 • 63. Goldmund 2010. augusztus 06. 11:39
  „61.hsz.
  Ezt azért ne hagyd! Ha nincs céges telefonod, akkor te döntöd el, fölveszed-e a telefont vagy sem.
  A mobiltelefonon látjuk ki hív (ha nem jelzi ki a számot, az is információ!), és eldöntjük fölvesszük-e vagy sem. Amikor pedig alszunk, kapcsoljuk ki, vagy legalább némítsuk le. Aztán hívogasson, aki csak akar!”
 • 62. knifemaster 2010. augusztus 05. 17:18
  „58. hozzászólás Agent 2010.08.05. 05:33

  Vízöntő vagyok...”
 • 61. georgbob 2010. augusztus 05. 16:06
  „Sajnos én mást tapasztalok. Ahhoz képest hogy nincs cégesem, úgy hívogatnak munkaidőn kívül, mintha ügyvezető lennék. Jellemző, hogy a melósnak kitelefonálnak, hogy bocs, nem szóltam (persze a műszakkiírás sincs időbent kinnt),de már rég itt kellene lenned...Minden probléma megoldását a telefonra bízzák, így az is megtörténik, hogy éjjeles műszakos embereket délelőtt hívogatnak...na ez, no comment.”
 • 60. Agent 2010. augusztus 05. 14:58
  „59, szerencsére attól függetlenül, hogy céges, bármikor kikapcsolhatom, illetve nem jellemző, hogy munkaidőn kívül hívnának, amikor meg igen, annak általában nagyon alapos oka van és a megoldás az én érdekem is.”
 • 59. georgbob 2010. augusztus 05. 14:18
  „Én nem irigylem Agentet. A munkahelyemen is van aki hasonló juttatásokat kap (telefon, laptop, stb.), ők azok az emberek, akiket éjjel is hívnak telefonon, nincs magánéletük, de ezt boldogan vállalják, mert otthon nem stimmelnek a dolgok. Én mérnök vagyok, de a szakmunkát végzem, kapok cafeteriát, elég fizetést (amit sok munkahelyváltással és lelkiismeretes munkával értem el). Nekem ez egyenlőre elég, mert nem vagyok hajlandó napi 8-10-12 óra után, otthon, autóban, bárhol máshol a munkahelyemmel foglalkozni, bár úgy tudom ez nem az a tipikus elkötelezett hozzáállás. Ilyenkor mindig felteszem magamban a kérdést: 10-15 éve nem volt még elterjedt a mobil, mégsem mentek csődbe emiatt cégek...Most meg 5 percenként csörögne, ha lenne cégesem.”
 • 58. Agent 2010. augusztus 05. 05:33
  „"Azt azért érdekesnek találom,hogy sokan úgy vélik"

  soha ne legyen nagyobb problémád:)”
 • 57. knifemaster 2010. augusztus 05. 03:22
  „Azt azért érdekesnek találom,hogy sokan úgy vélik, Agent csak leírta amit kap, miközben a belépője így kezdődött.
  "13. hozzászólás Agent 2010.08.03. 19:01
  Nos, mivel mindenki csak sír"
  Tehát aki negatív az csak sírhat?Tényszerű nem is lehet ugye?
  költői kérdés...”
 • 56. gondolat1234 2010. augusztus 04. 16:06
  „Képzések itthon vagy külföldön (külföldi útra utaztatás+teljes ellátásra napi zsebpénz, ami megmarad, az a miénk), utazási támogatás (ingyen buszbérlet+88% távolsági), 7200 ft kajajegy (mi fizethetjük az adót...), sportolási lehetőség, nyáron ingyen strandbelépő 8 alkalomra, laptop (alapvetően munkaeszköz, de hazavihető), céges telefon, de csak céges dolgokra+a dolgozók előfizetés miatt egymást ingyen hívhatják vele, egyszeri éves bónusz, amex kártya külföldi útra (magánba nagyon nem kéne használgatni, de persze lehet), továbbá ilyen-olyan biztosításokat fizet nekünk a cég...”
 • 55. Pedró 2010. augusztus 04. 15:07
  „Céges autó, Internet előfizetés, 6000 étkezési utalvány, céges telefon.
  Múlt évben a maximális üdülési csekket is megkaptam, ami idén elmaradt.”
 • 54. Agent 2010. augusztus 04. 13:22
  „53, miért gerjesztene vitát, vannak itt hasznos információk is, az meg egyébként mindenhol jellemző, hogy amennyiben bármi olyasmiről van szó, hogy épül valami, új munkahelyeket hoznak létre, valakinek valami sikerül, rögtön megjelennek a hivatásos károgók, panaszkodók, "bezzegemebrek". Sajnálatas hugarikum, hogy sokan inkább arra pazarolják az idejüket, hogy az esetlegesen kiemelkedőket visszahúzzák, az helyett, hogy tennének a saját kiemelkedésükért.”
 • 53. incanto 2010. augusztus 04. 13:05
  „Plusz juttatások???? Örüljön akinek van munkája. Észre kellene venni, hogy mekkora a sz.r, elfogadni és nem siránkozni, még ha a Kisalföld szándékosan gerjeszti is a vitát. Én egyébként már annak is örülnék, ha az elvégzett munkámat kifizetnék.”
 • 52. gester 2010. augusztus 04. 12:53
  „Kajajegy, 13. havi fizetés. laptop. Én ezeket kaptam Győrben. Mellesleg villamosmérnök vagyok.”
 • 51. gjozsi88 2010. augusztus 04. 12:15
  „szocdem!
  Azért kell a melóst megfizetni, hogy fogyasszon?

  Igen , csak hogy a termelésünk 80%-t export piacon helyezzük el és a versenyképesség tekintetében az elöállitott termék árában a bérköltség csak egy tétel! Azaz a számos egyébb költség , energia hatékonyság, minőségi követelmények, stb messze magasabb, mint a fejlettebb technikával, technológiával előállitott nyugati termék, amely a hatékonyság miatt magasabb bérköltséget is elbir, miközben a fogyasztói ár nagyjából azonos, sőt a nyugatié még olcsóbb is!
  Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, azaz árban is alá tudjunk menni, csak költséghatékony technika, technológia megvásárlásával lennénk képesek, de ehhez nincsenek forrásaink, ráadásul a befektetői tőke nem érdekelt abban, hogy saját magának, azaz a nyugati cégeknek versenyhátrányt okozzon!
  Ha bért emelsz és nem tudod csökkenteni az egyébb költségeit a termék elöállitásának, drágább lesz és nem tudod eladni! Raktárra termelésből még senki nem élt meg!”
 • 50. gjozsi88 2010. augusztus 04. 12:07
  „Agent!
  Jó lenne, ha azt is elmondanád nekik, akik irigyelnek, hogy milyen feltételeknek kell megfelelni az általad végzett munkához és hány jelöltel kellett, vagy kell magad mőgé utasítani, hogy ezt a munkát a munkáltató bizalmát élvezve végezni tudd, hogy teljes legyen a kép, mert főként a versenyszférában semmit nem adnak ingyen...!”
 • 49. Michelle 2010. augusztus 04. 11:50
  „Nekünk a béren felülit beépítik a bérünkbe...Tehát...adok is, meg nem is...nesze semmi, fogd meg jól...”
 • 48. szocdem 2010. augusztus 04. 11:27
  „"Ezt az átlagot nézve sem állítanám."

  Mi is az átlag? DE!: VÁSÁRLÓÉRTÉKEN??????????????????? (pl 1 doboz Malbi 3 euro= 0,45 órai bér, ami nálunk 1, 45 körül van )

  "A neten még a holnapi időjárásra is lehet fogadást kötni, kár erre ennyire rámoccanni."

  Ez így igaz, de csak valós alappal rendelkező dologra szokás fogadni, tehát Magyarország bebukása az adott intervallumban valós alappal rendelkezik ha rámozgunk ha nem.

  "Még mindig többen járnak át onnan ide dolgozni, mint fordítva."

  A Nokiasok pl. azt mondják hogy ez nem így van.. De saját tapasztalatom hogy tavaly előtt ment el az akkori melóhelyemről az utolsó szlovák vendégmunkás is, mert többet keresett már odahaza "a szegény negyedben" mint itt, a gazdag Győrben..

  "A legtöbb "melósnak" fizethetsz bármennyit, neki akkor is éhbér lesz."

  Azt gondolom hogy az éhbér defi ebben a környezetben nem az egyéni igények meghatározása, hanem a Magyar közgazdasági rémálom nagyon fontos alapelemének a meghatározása.
  Nem azért kell a melóst megfizetni hogy ne lázadjon, hanem azért hogy FOGYASSZON!!! Ez a kapitalizmus lényege nem a neoliberális rabszolgatartó "éhbéres" gondolkodás, és mindenütt jól működik.

  Egyébként példaértékű, hogy a rendőrlovakat is felvette Orbán Viktor a nemzeti erőforrások közé, de nem vette be a munkaerőbázist. Ekkora butaságot és sarlatánságot európában még nem tett egy magát "államférfi"-nek tartó politikus sem....
  Ez az (egyik) oka annak hogy fel lehet tenni ebben az országban a kérdést: mit kapsz béren kívül? És lehet rá úgy válaszolni, hogy: semmit!”
 • 47. Agent 2010. augusztus 04. 11:14
  „"Ettől függetlenül ott jobben élnek mint itt."

  Ezt az átlagot nézve sem állítanám.

  "Nem a Ő országok elbukására fogadnak a neten hanem a mienkre."

  A neten még a holnapi időjárásra is lehet fogadást kötni, kár erre ennyire rámoccanni.

  "Nem hozzánk járnak ezrével dolgozni, hanem mi járunk hozzájuk."

  Még mindig többen járnak át onnan ide dolgozni, mint fordítva.

  "Nem náluk fizetnek éhbért a melósoknek hanem nálunk."

  A legtöbb "melósnak" fizethetsz bármennyit, neki akkor is éhbér lesz.”
 • 46. szocdem 2010. augusztus 04. 10:59
  „Ettől függetlenül ott jobben élnek mint itt.

  Nem a Ő országok elbukására fogadnak a neten hanem a mienkre.

  Nem mi vásároljuk fel az "ősi magyar földet" náluk, hanem Ők nálunk.

  Nem hozzánk járnak ezrével dolgozni, hanem mi járunk hozzájuk.

  Nem náluk fizetnek éhbért a melósoknek hanem nálunk.

  Mitől is legyek akkor elájulva?? Hogy nálunk esetleg egy egy városban szebbek a közterületek amit eu pénzből újítottak fel??”
 • 45. Agent 2010. augusztus 04. 10:45
  „"Ez talán érvényes Pozsony környékére és a Vág völgyi iparvidékekre, "

  Csak hogy ez a szlovák élőhely 3/4e!"

  szerintem inkább egy negyede, a háromnegyed eléggé pusztulat.
  Tehát: Pozsony, Nagyszombat, Trencsén és Zsolna járások úgy ahogy fejlettek, de a többi (Nyitra, besztercebánya, Kassa, Eperjes) meglehetősen elmaradott, néhol egészen elképesztő állapotokkal, tehát a nyugat/kelet kettősség ott még erősebb mint nálunk.”
64 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bankszektor - A többség elégedetlen a kamatokkal

Az elérhető ATM automaták számával való elégedettség sem éri el az átlagos banki elégedettségi… Tovább olvasom