Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Bemondásra állítják be a bónuszt a kocsik biztosításánál

Aki biztosítót vált, az az igazolás megérkeztéig az általa megadott bónusz fokozat után fizetheti az első kötelező gépjármű felelősségbiztosítási díjat.

Aki halogatja a befizetést, az sem veszíti el a bónuszát - közölte az új rendszerrel kapcsolatban az MTI-vel a biztositas.hu internetes brókercég.

A pénzügyminiszter múlt pénteken tette közzé a Magyar Közlönyben a jövő év első napjától hatályos kgfb törvény végrehajtási rendeleteit. Ezek szerint a bónusz-málusz besorolási tábla változatlan marad, illetve 2011-től nem köbcenti, hanem teljesítmény alapján kell besorolni az autókat, motorkerékpárokat.

Az új szabályozásnak a biztosítóváltást leginkább elősegítő eleme az, hogy az új biztosító az ügyfél nyilatkozata alapján állítja majd be a bónusz fokozatot és küldi ki az első csekket - áll a biztositas.hu közleményében. Ellentétben a korábbi gyakorlattal az új biztosítónak nem A00-ban (a drágább alapdíjon), hanem a kedvezőbb bónuszos díjon kell majd megküldenie az első csekket. Ez a besorolás csak a végleges igazolás megérkezéséig tart, ha az nem egyezik meg a bemondottal.

Az új rendelet előírja, hogy az autósok kártörténeti adatait (bónusz-málusz fokozatait) a biztosítók első körben egymástól kötelesek beszerezni, ez tovább csökkenti az autósok adminisztrációs terheit.

A biztosítas.hu tájékoztatása szerint megszűnik az a korábbi gyakorlat, miszerint a díjfizetés miatt törlésre kerülő szerződések esetében az autós elveszíti - az esetek többségében - több év alatt megszolgált bónusz fokozatát. (Erre gyakran akkor kerül sor, amikor valaki új autót vásárol, és a régi biztosítását "elfelejti" felmondani.) A rendelet alkotója szerint eddig sem volt méltányos, hogy több éves balesetmentes vezetéssel megszolgált bónuszt így elveszítse az autós.

A jövőben a bónusz marad, de a kieső napok egy részére büntetést kell majd fizetni. Ez a büntetés az úgynevezett "fedezetlenségi díj" lesz, amelynek mértéke várhatóan jelentős lesz és megpróbálja majd elrettenteni a díj nemfizetésétől az autósokat.

A 2010. január elsejével életbe lépő új szabályozás a korábbi türelmi időt is megnöveli. A korábban díj nemfizetésre biztosított 30 napos türelmi idő ugyanis 60 nap lesz. Ezzel párhuzamosan az év végi biztosítóváltáskor alkalmazott díjhalasztás tartama is 60 napra emelkedik, ami főleg a közúti ellenőrzések kapcsán jelent majd könnyebbséget, hiszen a rendőrség a korábbi február 1. helyett, csak március elejétől kérheti a díj befizetését igazoló dokumentumot.

Olvasóink írták

  • 1. reggi 2009. október 12. 20:22
    „Miért van időkorlát a hozzászólásoknál?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjfélig fizethetnek az eva-sok

Október 12-ig kell befizetni a harmadik negyedév utáni adóelőleget, bevételük 25 százalékát. Tovább olvasom