Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Befejeződött az idei aratás, jó minőségű gabona termett

Befejeződött az idei aratás, az előzetesen várt 4 millió tonna őszi búza már a magtárakban van. A termés minősége jó, illetve kiváló - mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős államtitkára hétfőn az MTI-nek.
A termés mennyisége megegyezik az előző évivel. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tavalyinál alacsonyabb, hektáronként 3,7 tonna az idei termésátlag, a betakarítható terület viszont 100 ezer hektárral több volt ebben az évben, összesen 1,081 millió hektáron vetettek őszi búzát - közölte az államtitkár.

A termésátlagok között az átlagosnál nagyobb volt az eltérés az idén, Nógrád megyében például alig 2 tonnát arattak egy hektárról, míg Baranyában 5 tonnánál is többet - ismertette Czerván György, hozzátéve, hogy a betakarításnak viszont kedvezett a száraz idő, amelynek köszönhetően gombafertőzések sem jelentkeztek.

A hazai élelmezéshez körülbelül 1,2 millió tonna búzára van szükség, a takarmányozás 0,9-1 millió tonnát köt le, és néhány százezer tonna a vetőmagszükséglet. Czerván György közölte: az éves belföldi felhasználást jelentősen meghaladó mennyiség termett, így több mint 1 millió tonna juthat exportra.


Az államtitkár szerint nem lesz gond az értékesítéssel, mivel egész Európában, illetve a kontinensen kívül is a csapadékhiány rontotta a hozamot. A hazai búza legnagyobb felvevőpiaca hagyományosan Olaszország, Románia és Ausztria.

A végleges adatok szerint az őszi árpa 177 ezer hektáron 675 ezer tonnát termett az idén, a termésátlag 3,8 tonna hektáronként. A tavaszi árpa vetésterülete 102 ezer hektár volt, erről 327 ezer tonnát takarítottak be, a termésátlag hektáronként 3,2 tonna. Czerván György jelezte: ezek az eredmények átlagosnak számítanak.

A kisebb területen termelt nyári gabonáknál - rozs, zab, tritikálé - is átlagos eredmények születtek, rozsból csaknem 82 ezer tonna, zabból 144 ezer tonna, tritikáléból 358 ezer tonna termett. Minden kalászos gabona minősége átlagon felüli - tájékoztatott az államtitkár.

Az őszi káposztarepcéből a 163 ezer hektáros betakarítható területről 400 ezer tonna került a tárolókba, ez 28 százalékkal elmarad az elmúlt öt év átlagától. A gyenge eredményt az őszi vetési időszakban jelentkező szárazság okozta, amely csaknem 100 ezer hektárral csökkentette a betakarítható termést.

Olvasóink írták

 • 4. Lobbo71 2012. augusztus 15. 08:03
  „Felesleges ennyire örülni neki, az egész megy külföldre, nekünk csak a szar marad. Röhej, hogy Németországban isteni finom pékárut ehetek magyar lisztből, itthon meg a nyúlós, műanyag szarokat árulják, mert szar lisztből csak azt lehet sütni.”
 • 3. tati 2012. augusztus 14. 19:56
  „ha annyira frankó,akkor miért emelik az árát,meg azután persze mindenét???
  ráadásul a TV 30 %-ot prognosztizál.
  nevetséges.
  olyanról még sosem hallottam,hogy a bő,és jó minőségű termés miatt lemegy a kifli ára 20 ról 17 forintra.......”
 • 2. Jandex 2012. augusztus 14. 05:06
  „Ennek örömére emelik is a kenyér árát!”
 • 1. Madarász 2012. augusztus 13. 21:14
  „Érdekes egy cím... Befejeződött az aratás... hm... Akkor a kukoricát, napraforgót az idén nem is fogják learatni?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az E.ON megháromszorozta nyereségét

A legnagyobb német energiaszolgáltató vállalat, az E.ON AG az idei első félévben több mint… Tovább olvasom