Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Barroso: idő kell a válság leküzdéséhez

Az Európai Bizottság elnöke szerint idő kell a jelenlegi pénzügyi válság megoldásához.
Az Európai Unióhoz akkreditált külképviselet-vezetők előtt tartott keddi beszédében José Manuel Barroso úgy vélte: nincs csodaszer, amely egy csapásra megoldaná a válságot. Barroso az integráció további mélyítésének szükségességét emelte ki.

A bizottság elnöke az eurózóna tervezett közös bankfelügyeletének mielőbbi felállítását is sürgette. Barroso szerint hosszabb és rövidebb távon egyaránt cselekedni kell. Az uniós szerződés módosítása elhúzódhat, de az azonnali cselekvés elengedhetetlen - mondta.

A bizottság elnöke tévesnek nevezte azokat a nézeteket, amelyek szerint a nemzetek fölötti együttműködés csődöt mondott, és csak a szuverén nemzetállamok képesek megoldani az előttük álló kihívásokat, mert szerinte, ha minden így megy tovább, ahogyan most, akkor 2050-re egyetlen európai ország sem lesz a világ 10 leggazdagabb államának listáján.

"A briteknek 155 évig tartott, hogy megduplázzák az egy főre jutó bruttó hazai terméküket, az Egyesült Államoknak ugyanehhez 50 év kellett, Kínának pedig mindössze 15 is elegendő volt" - érzékeltette a világban zajló változásokat José Manuel Barroso.

"Aki úgy véli, hogy abban a világban, ahol a termelési lánc globális szintre emelkedett, amelyben a tőke nem ismer határokat, amelyben az ötletek és a kommunikáció egyetlen egérkattintással áramolnak, azt gondolni, hogy egy ország csakis önmagára hagyatkozva leküzdheti a nehézségeket, az a saját sírját ássa" - szögezte le a bizottság elnöke, majd hozzátette, a tagállamoknak is szükségük van arra, hogy európai léptékben legyenek jelen a világban.

Túlzott eladósodottság, a magánszféra eladósodottsága, bizonyos tagországok versenyképességének hiánya, és az irányítás átalakítása az euróövezetben - azonosította a fő kihívásokat José Manuel Barroso, amelyek megoldásához úgy véli, idő és elszántság kell.

A válság a bizottság elnöke szerint megmutatta, hogy a már létező monetáris unió nem működőképes bankunió és fiskális és gazdasági egység nélkül. A bankunióhoz Barroso következtetése szerint közös bankfelügyeletre is szükség van, a gazdasági egység megteremtése pedig nem lehetséges a tagállamok gazdaságpolitikáinak ellenőrzése nélkül. Barroso hangsúlyozta, hogy közös ellenőrzésről van szó, nem pedig arról, hogy Brüsszel, "ők" beleszólnak a tagállamok, vagyis a "mi" gazdaságpolitikáinkba.

Kifejtette, hogy a mélyebb politikai integráció és a gazdasági egység megteremtése hosszú távú feladat, ám azonnali lépések is elengedhetetlenek. Ezért az intézkedések helyes sorrendjét kulcsfontosságúnak nevezte. Ezért nem szabad kimondani, hogy bármilyen döntéshez szerződésmódosítás kell, mert akkor a piacok úgy vélik majd, hogy évekig nem történik érdemi változás, mert akár évekig is elhúzódhat, amíg minden tagállam rábólint az uniós szerződés módosítására. Ezért Barroso úgy véli, az uniós szerződés felülvizsgálata elengedhetetlen, de nem azonnal.

Az Európai Központi Bank (EKB) szerepéről szólva José Manuel Barroso azt mondta, természetes, hogy az EKB mindent meg fog tenni az euró fenntartásáért, hiszen "az EKB elsődleges feladata az euró léte és nem csak az árstabilitás". Ezért ha a közös pénz egysége veszélybe kerül, az EKB beavatkozhat és be is fog avatkozni.

"Természetesen az EKB nem akarja ezzel azt az üzenetet küldeni, hogy a tagállamok felelőtlen költségvetési politikát folytathatnak és fenntarthatatlan adósságot halmozhatnak fel, és ellenőrzés hiányában a valóságtól eltérőnek tüntessék fel pénzügyi helyzetüket" - szögezte le José Manuel Barroso, aki biztosította diplomata hallgatóságát, hogy Európa át fogja vészelni a nehézségeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukoricatermés a hazai igényeket elégíti ki, búzából exportra is jut

Míg kukoricából talán éppen elég lesz az idei termés a magyar igények kielégítésére, búzából 1… Tovább olvasom