Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Banki szolidaritási adót vezetnek be Ausztriában

Amennyiben a bankok megpróbálják az ügyfelekre hárítani a terheket, megyénkben is több embert érinthet a döntés, főleg az osztrák hitelt felvevők köréből.

A döntésről Werner Faymann kormányfő (Osztrák Szociáldemokrata Párt - SPÖ) és Josef Pröll alkancellár, pénzügyminiszter (Osztrák Néppárt - ÖVP) számolt be, az osztrák nagybankok vezetőivel tartott megbeszélést követően.

Az egyelőre csak nagy vonalakban vázolt bankadó bevezetését formálisan még kell szavaznia a kormánynak és a parlamentnek. A szavazás várhatóan nem jelent akadályt, miután a két kormánypártnak többsége van a törvényhozásban, és általánosságban az ellenzék is támogatta az elképzelést.

Faymann kancellár évi 500 millió euróban nevezte meg a célösszeget, amivel a bankoknak hozzá kellene járulniuk az államháztartási egyensúly helyreállításához. Az eredeti elképzelés szerint 2011-ben lépett volna hatályba, de a hétfői sajtótájékoztatón nem jelöltek meg céldátumot.

A kormány vezetői megállapodtak egy 10-15 tagú szakértői testület létrehozásáról is. A szakértők feladata lesz javaslatokat kidolgozni a banki adó részleteire. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy mi lesz az adó mértékének az alapja.

A kancellár utalt arra, hogy az adófizetők már szolidárisak voltak a bankokkal, példaként a bankmentő csomagot és a csődveszély miatt tavaly decemberben kényszerállamosított Hypo Group Alpe Adria (HGAA) állami kezességvállalásait említette.

Az osztrák szövetségi állam 450 millió eurót pumpál a bankba, amely korábban már igénybe vett 2,2 milliárdot az osztrák bankmentő csomagból.

A pénzügyi tárca januárban még fenntartásokkal fogadta, de végül támogatásáról biztosította a kormányfő nevéhez fűződő kezdeményezést. Mindamellett Josef Pröll hangsúlyozta, hogy az új adónak nem szabad túl nagy terhet jelentenie a pénzintézetekre.

Rámutatott, hogy az osztrák bankok sajáttőke-mutatója európai viszonylatban viszonylag alacsony, és minél nagyobb a nyomás, annál valószínűbb, hogy a bankok megpróbálják az ügyfelekre hárítani a terheket.

A kormány 2010-ben 4,7 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal számol, s három év alatt 2,7 százalékra akarja leszorítani a deficitet.

Olvasóink írták

 • 5. külföldi 2010. február 25. 08:29
  „Egyébként most arról beszéltek szakértök, hogy egy olyan rendszert nehéz lenn/lesz felállítani, ami a bankokat ténylegesen ellenőrzi. Szóval még ki kell várni a végét, de bizakodjunk, hogy jól fog sikerülni. Egyébként 400 millió Euró plusz bevétele lesz ebből az államnak. Ezzel egyidejűleg viszont Josef Pröll el akarja törölni a hitelfelvétel díját, ami összesen a vállalkozásoktól és a magánszemélyektől 200 millió Eurót hoz az államnak. Ha ez mind így lesz, akkor ez fellendítheti a vállalkozásokat. Legalábbis ezt várják tőle. Mindenesetre ez még a jövő zenéje.
  Imcsi: Sajnos nem. Itt is belenyomtak már pár száz millió Eurót a bankok megmentésébe, most biztos ezt akarják visszakapni hosszú távon.”
 • 4. Imcsi 2010. február 24. 20:32
  „Akkor Ausztria olyan ország lesz, ahol nem az állam segíti meg a bankokat, hanem a bankok támogatják az államot?”
 • 3. ungi 2010. február 23. 19:11
  „Külföldi! Elolvasva a Krone-bol idemasolt szöveget, egyetertek veled!”
 • 2. külföldi 2010. február 23. 15:29
  „Faymann és Pröll úgy találták ezt ki, hogy a bankok NE terhelhessék az ügyfelekre a plusz költségeket. Itt egy bekezdés a Krone-ból:

  Gebührenmonitoring soll Kosten-Weitergabe verhindern
  Dass die Abgabe nicht am Rücken von Sparern und Kreditnehmern ausgetragen wird, will die Regierung mit Gebührenmonitoring verhindern. Ansonsten müsse der Wettbewerb helfen. Faymann sagte, dass es schon Preiserhöhungen gegeben habe, ohne dass Steuern erhöht wurden. Planwirtschaft einzuführen sei nicht beabsichtigt, bei Missbrauch oder Absprachen gebe es aber Eingriffspflichten.

  Tehát ami a cikk vastagon szedett hasábjában olvasható, az inkább spekuláció és szenzáció keltés nem pedig tények közlése.”
 • 1. szocdem 2010. február 23. 08:53
  „Az osztrák szocmek nem viccelnek! Ott nem "etikai kódex" alapján szabályozzák a bankok működését, hanem törvényhozással.
  Volna mit tanulni a sok sisere magyar "szakértőnek" ebből a világból, - persze akkor nem vadnyugati, hanem szocdem gazdasági szakértők volnának..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzin: 6 forintos áremelés

A mostani emeléssel a benzin átlagára történelmi csúcsra nő, s eléri a 324 forintot. A gázolaj… Tovább olvasom