Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Bankadó: szeptember végén fizetnek a bankok

A nyáron bevezetett bankadó első részletének fizetési határideje szeptember 30., amikor a bankok, biztosítók és egyéb pénzügyi vállalkozások összesen 90-100 milliárd forintot utalnak át az államkasszának.

A második részlet december 10-ig esedékes, a szintén csütörtökig elkészítendő bevallásban azonban már az egész éves összeget meg kell jelölni - írta a Világgazdaság.

Azt, hogy az egyes érintettek pontosan milyen alapon hány százalékot kötelesek leróni az idén, a törvény világosan rögzíti, ennek ellenére a lap szerint egy nappal a fizetés előtt is vannak még dilemmák. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője azt mondta: nem világos többek között, hogy a kamateredmény vagy a kamatkülönbözet képezi-e az adó alapját. Míg a kamateredménybe csak a szűk értelemben vett kamattételek számítanak bele, a kamatkülönbözetet egyéb, úgynevezett kamatjellegű bevételek is befolyásolják, és van olyan cég, ahol ez az „apró" eltérés 600 millió forintot jelent.

További kérdés, hogy a számvitelben hogyan kell megjeleníteni a bankadót. A jogszabály e tekintetben egy támpontot ad, mégpedig azt, hogy a különadót az adózás előtti eredmény terhére kell elszámolni - mondta a Világgazdaságnak Molnár Gábor, a Deloitte Kft. számviteli tanácsadó üzletágának szenior menedzsere. Mivel a jogszabály nem nevesíti pontosan az eredménykimutatás sorát, ezért a számviteli törvény szerinti egyéb ráfordítások között kell elszámolni.

A szakember szerint kérdéses az is, hogy a szokásos negyedéves beszámolókban miként kell megjeleníteni a hivatalosan július 1-jétől hatályos adót. Van olyan szemlélet, amely szerint szeptember 30-ával már a teljes összeget figyelembe kell venni, mások szerint azonban csak a felét, lévén az első részlet a harmadik, a második részlet pedig a negyedik negyedév után esedékes.

A különadó az idén összesen 36 milliárd forinttal növeli az OTP csoport hazai tevékenységének költségeit, melynek negatív adózott eredményhatása, mintegy 29 milliárd forint, a harmadik és a negyedik negyedév eredményét terheli - közölte a pénzintézet. A KÚH csoport 16,2 milliárd forint bankadót fizet az idén, s azt a működési költségek között jeleníti meg. Az MKB Bank idei befizetési kötelezettsége 13,76 milliárd forint, az Erste Banké 12,69 milliárd forint, a CIB Bank 10,7 milliárd forint, a CIB csoport 12,8 milliárd forint felét fizeti szeptemberben a költségvetésbe.

A Világgazdaság teljes cikke >>

Olvasóink írták

 • 7. elemér 2010. október 02. 16:21
  „3. h.sz. Primax

  "Ez az adó valójában az emberekre kivetett további adó - ezt mondja a Bankszövetség főtitkára."

  Nyilvánvaló hogy ezt mondja, és sokan ezt be is kapják.;)”
 • 6. elemér 2010. október 02. 13:32
  „A bankadó az csak része a bank reformnak. Ezt Amerikában megvitatták. Független védelem is kell hivatalbol, ami a bankok visszaélését különbözö trükkökel kizárja. Nem lehet ezt az adófizetöre hárittani. Egyáltalán Mo.-n volt erröl szó, vagy ilyesmiröl szó se lehet ? Ez is a demokráciához tartozik.
  Ügye Krugman a nobel dijas gazdaságszakértö és okos emberek NYT-ban és a mediában, (Charlie Rose) adnak felvilágositásokat. Ez a különbség az USA és egy kolbásztársadalom között.”
 • 5. ordenálé 2010. október 02. 07:42
  „Az a szép az egészben,hogy ki is mondták a bankszövetség vezetői,hogy a hitelt felvevők fogják kifizetni ezt a költséget is!!nem is akarták ezt leplezni,meg titkolni!!”
 • 4. egysoproni_ 2010. október 01. 21:55
  „Augusztusban az Erste banknál a bankszámlákhoz tartozó költségek 4.5%-al emelkedtek. Valószinűleg a bank adó miatt emelték a díjakat!”
 • 3. Primax 2010. október 01. 17:22
  „"A bankadó tetszik, nem tetszik, be fog épülni a társadalom egészének költségeibe. Ez az adó valójában az emberekre kivetett további adó - ezt mondja a Bankszövetség főtitkára." ( mai nyilatkozat )
  Ennyi.
  Köszönjük meg a Bölcs Vezetőnek !”
 • 2. 1olvasó 2010. október 01. 10:46
  „Van igazásgod és éppen ez bosszant. Ez is rajtunk csattan.”
 • 1. hehe08 2010. szeptember 30. 21:02
  „nem kell aggódni......
  a bankok nem fognak belerokkanni.
  hiszen a nyáron már be is szedték tőlünk a plusz terhet.....
  éppen csak tízezerrel nőtt a hitelem a bankadó bejelentése óta..... és nem vagyok egyedül ezzel.....
  szóval fel a fejjel, már kifizettük!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukunk vagy nyerünk az új, 16 százalékos szja-val?

Rosszul járhatnak az új szja-rendszerrel a gyermektelen és az átlagkereset feletti bérrel rendelkezők, ha nem sikerül megfelelő fizetésemelést kicsikarniuk a munkáltatójuktól. Tovább olvasom