Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Baleseti adó: íme, az `új sarc´ várható tarifái

A tervezett baleseti adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok és a személygépjármű tulajdonosok kötelező díját emeli majd, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat.

Várhatóan az október 30-án esedékes díjhirdetés előtt megszülethet a törvény a baleseti adóról, s így rövid időn belül megszűnhet a díjhirdetés körül támadt bizonytalanság.

A Biztosítás.hu internetes alkusz információi szerint igaz ugyan, hogy a kormány által benyújtott tervezett szerint 30 százalék lesz az adó, de a díjak várható 5 százalék körüli további esése miatt a tényleges díjemelkedés csak mintegy 25 százalék körül fog alakulni a kötelező kampányban.

A jövőre várhatóan tovább zsugorodó kötelező gépjármű felelősség biztosítási díjak 30 százalékában kerülne meghatározásra a baleseti adó. A gépjármű tulajdonosoknak az adót, az általuk fizetett díjrészletekkel együtt kell majd megfizetniük 2012-ben.

Az egészségbiztosítási alap hiányának egyensúlyba hozatalát célzó baleseti adó legkisebb mértékben a motorkerékpárok, illetve a személygépjármű tulajdonosok kötelező díját emeli majd, míg legnagyobb mértékben a teherautók, buszok, illetve vontatók díjára hat.
Míg egy motorkerékpár esetében 1-2 ezer forint lenne az adó átlagos fizetendő mértéke, addig a személygépjárművek esetében 7, a tehergépjárművek esetében pedig 30-80 ezer forintot jelentene.

"Az adó egységes, százalékos mértékű meghatározásával, továbbra is megmaradna viszont a biztosítók által az ügyfelekért folytatott fokozott verseny, sőt a korábbi díjkülönbségek még tovább is növekednének" - mondta portálunknak Rácz István, a Biztositas.hu ügyvezető igazgatója.

Az internetes alkusz szerint ugyanis a díjak várható kis mértékű további csökkenésén túl, egyes biztosítók - bár ezzel újabb díjcsökkentést vállalnának magukra - az adó egy részét díjkedvezmények formájában akár vissza is juttatnák majd ügyfeleiknek, ami a hamarosan induló kötelező biztosítási kampányban tovább színesítené a képet.

Olvasóink írták

110 hozzászólás
 • 110. ifhorvth 2011. november 14. 06:54
  „1. megszorító 2. átgondolatlan 3. igazságtalan.”
 • 109. karibi 2011. október 31. 21:17
  „Miért kell mindig politizálni, és mutogatni másokra? Miért azt kell nézni, hogy ki kire -és miért- szavazott anno? Ezt tudni kell, hogy szavazáskor a pártok versenyben vannak, és sajnos a győzelemért mindenre képesek -ezt tapasztaltuk, de 4 évente újra beszívjuk. Persze, ha tiszta lapokkal játszanának: "Szavazz rám, hogy még több adót fizethess!" -valljuk be őszintén, ez rossz kampányszöveg lenne. A "Szavazz rám, és minden Happy lesz!" -jobban bejön, majd később visszatérhetünk az apró-betűs részre.
  Visszatérve a témához. Az adót az után fizessük, ha van valamink, és nem azért, ami -talán- majd valamikor feltételezhetően lesz. Az adó azokat a dolgokat terheli általában, aminek a birtoklását mi választjuk, megléte egy bizonyos pluszt jelent az életvitelünkben, és nem azért, ami egy vétlen hibánkból adódik, és önmagában is kárt jelent. Ez utóbbit általában büntetéssel sújtják, és nem adóval. Gondoljunk csak bele, hogy a biztosításunkat sem mi választjuk -csak a társaságot-, hiszen benne van a nevében, rögtön a legelején... KÖTELEZŐ. Tehát lássuk be, hogy ez az új adó így teljesen alaptalan! "Nagyjaink" részéről ez már a teljes pofátlanság, hogy akármilyen indokokkal pénzeket vasalnak be a kisemberektől. Mikor térünk végre észhez? Mert nem az a fontos, hogy ki kire szavazott, hiszen mindannyian ugyanabban a kondérban ülünk, és mindannyiunkat egyformán megesznek a "kannibálok".”
 • 108. load 2011. október 24. 23:48
  „102. soci70
  "...hajléktalan csak az lehet akinek volt valamikor lakása......"
  Akinek meg soha, az a lakással rendelkező.
  Elég érdekes gondolat.”
 • 107. espace72 2011. október 20. 17:55
  „104. soci70 Ott a pont! :))”
 • 106. db 2011. október 19. 07:55
  „97. CsabaKiraly
  Ezzel tényleg nincs semmi probléma, de látom nem fogtad fel ,hogy mindenkié emelkedik.”
 • 105. dorombolok 2011. október 18. 17:56
  „,,A neoliberálisok által vallott adóemelés és megszorító csomagok nem jelentenek járható utat. Adócsökkentésre van szükség, hogy a magyar vállalkozások életben maradhassanak. (...) Nem szabad a lakosságot megsarcolni. Ez nemcsak erkölcsileg elfogadhatatlan, hanem a gazdasági növekedés ellen is hat." (Semjén Zsolt, 2010. február 27.)

  Amikor az elmúlt hét évben az MSZP politikusai adócsökkentésről beszéltek, végül mindig adót emeltek - mutatott rá a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András 2009-ben. Mint fogalmazott, a kormány nem más, mint politikai adócsalók gyülekezete, akiknek semmi sem szent.

  "Kiderült, hogy ugyanaz a játék zajlott, mint eddig bármikor - jelentette ki Szijjártó Péter a tegnap nyilvánosságra került kormányzati adóelképzelésekkel kapcsolatban. Ugyanis eddig, amikor olyan csomagokról volt szó, melyről a kormány azt mondta, hogy lesz benne adócsökkentés, meg lesz benne adóemelés, akkor a végére az adócsökkentést mindig elfelejtették, és maradt az adóemelés."”
 • 104. soci70 2011. október 18. 17:48
  „Eladó egy HAZA-2011 rendszámú gépjármű. Egy éve vettem, azóta csak lejtőn
  hajtottam. A fékeket kiiktattam.
  Gáz van, de csak ha tüntetnek.
  A kormánnyal van egy kis gond,teljesen irányíthatatlan. Állandóan a
  szakadék felé fordul, de én ragaszkodom hozzá.
  Önfényező funkcióval rendelkezik.
  A sebességváltón öt fokozat van hátra, egy előre. Felkapcsolni lehet,
  leváltani nem.
  Az ülések a saját ízlésemnek megfelelően vannak kialakítva, 2/3-1/3
  arányban dönthetőek.
  A GPS-t elnémítottam, nekem ne mondja meg senki, merre menjek. Extrák:
  -motortérben bordázott ékszíjártó (erősen csúsztat),
  -narancsillatú Wonderbaum,
  -Lézerdetektor rendőrök ellen
  -belső tükrön egy kövér bolsi-balsi baba
  -kalaptartón bólogató kutya(cserélhető Schmitt fejjel)
  -Index,(zsebben) -CD lejátszó, telepített műsortárral: Handel-Messiás,
  Horváth Pista-Hej rugó, rugó, Zorán-Kell ott fenn egy ország,
  Üzemanyag fogyasztás: nem számít, enyém az egész MOL.
  Irányár: IMF hitelre devizakárosultaknak féláron!
  Jelige: Ámokfutó
  Ui.:Majd´ elfelejtettem a csomagtartóban van tízmillió utas,velük nem
  kell foglalkozni."”
 • 103. machers 2011. október 17. 23:02
  „101. kerteszb 2011.10.17. 16:48
  Nem hihetetlen, hanem hiteltelen.”
 • 102. soci70 2011. október 17. 18:20
  „96. hozzászólás...

  Már megint nem értelek,a hajléktalan csak az lehet akinek volt valamikor lakása......Kérdés, miért vesztette el a lakását? És ne mond,hogy az elvesztésében csakis más lehet a hibás....ha kapna lakást akkor azt újra elvesztené.....ha pénzt kapna azt meg elinná.....tisztelet a kivételnek,aki tudna is élni a lehetőséggel.”
 • 101. kerteszb 2011. október 17. 16:48
  „Még mindig akad fidesznyik (97), aki EZT is megvédi? Hihetetlen...”
 • 100. RUDI 2011. október 17. 11:42
  „Már most is nagyon nehéz helyzetbe vagyunk, kiknek mindennap igénybe kell venni , az autót ,hisz nem elég, az, hogy drága a benzin, vagy a gázolaj, még ráadásul rájön még egy teher, a baleseti adó.Hát persze , könnyű, azt mondani, hogy ne vezess, ne ülj autóba.Sokunknak a munkába jövet menet vesszük igénybe,bár itt is van kérdőjel, hogy miért nem veszed igénybe a buszjáratot.Márt lassan azokat az időket kell élnünk, hogy a kerékpárokat is félre kell tennünk.Vajon milyen megoldás marad a végére a gyalogság.”
 • 99. bumburnyák 2011. október 16. 22:47
  „97-98-nak: a kormány gondolatmenete szerintem:
  "BANKADÓ" ...hoppá! ott van sok profit, adóztassuk má meg, azok úgy is rávágják az emberekre, ÍGY:
  nem mondhatják azt a választók hogy őket adóztatjuk. VISZONT: tőkeerősek, nemzetközi befolyással bírnak, nemzetközi nyomás, jogi herce-hurca ...stb. Ez nagy probléma.
  Szóval gondolták a "BIZTOSÍTÓADÓ" is kell, de ott még több pénz van, erősebbek mint a bankok, még több herce-hurca. ÍGY:
  Nincs mese, az emberekre kell ráverni közvetlen. Azok hőbörögnek kicsit aztán úgyse tudnak mit csinálni: fizetnek.
  Ennyi...”
 • 98. machers 2011. október 16. 19:37
  „97. CsabaKiraly 2011.10.16. 16:57
  Így van. Ez eddig is így működött. Úgy hívják, hogy bónus - malus rendszer. Matolcsyné férjének illene ezzel tisztában lenni, és ennek a sarcnak más nevet kitalálni. Még ehhez sem ért.”
 • 97. CsabaKiraly 2011. október 16. 16:57
  „Nincs ezzel semmi problema. Aki ba;esetet okoz annak a biztositasa emlekedjen. Ez a normalis ut.
  Ha nem tudja az emelt dijat fizetni ne hajtson.”
 • 96. dfdd 2011. október 16. 12:55
  „Remélem hogy a hajléktalanokat segitik ebből az adóból mert tényleg ráférne nekik a pénz meg a lakás.”
 • 95. machers 2011. október 16. 10:14
  „93. Túrabakancs 2011.10.15. 22:51
  Miért nem tudják magukra vállalni a plusz teher nagy részét?
  Azért, mert a gengszterváltáskor a piacgazdaságra szavaztunk. Ott pedig a profitra hajtanak a befektetők. De ne aggódj, mert elindultunk visszafelé a kommunizmushoz vezető úton - másfél éve minden nap ezt a vonalat erősítik - és a Megváltó Vezéreteknek köszönhetően oda is fogunk érni. Ami Kádáréknak nem sikerült, azt a fidesz megvalósítja.”
 • 94. hikoridió 2011. október 15. 23:45
  „89. dfdd
  Aki többfelé megy, nem csak a munkahelyére, annak rengeteg idő, míg egyik buszról a másikra vár. Másik, amit meg kell jegyezzek, gratulálok, hogy ezzel a helyesírással sikerült azt a diplomát bemutatnod a munkahelyeden. Sokba került? :)”
 • 93. Túrabakancs 2011. október 15. 22:51
  „Érdekes hogy mindenki a kormányt szidja, /na jó, talán jogosan/ miközben az
  adót a biztosítók terhelik rá az állampolgárokra. Pedig van náluk haszon rendesen!
  Miért nem tudják magukra vállalni a plusz teher nagy részét? Ettől függetlenül figyeljétek
  csak meg, nem mindenki fog majd fizetni, nagyrészt marad majd az eredeti felállás,
  vagyis az fog többet fizetni, aki balesetet okoz. Igaz ennek kidolgozása és betartatása nem
  lesz egyszerű feladat a kormány részéről.”
 • 92. peterschwarcz 2011. október 15. 22:21
  „89. dfdd
  Nem tudom te hogy vagy ezzel de ilyen hozzá állással, szerintem eszedbe ne jusson hogy jogosítványt szerezz!
  Vagy esetleg megpróbáltál vezetni és féltél a kormány mögött? Pl.: szédültél már 20Km/ó-nál. Ha valaki autóval jár eset más dolga is lehet meló után, vagy előtte család, gyerekek, bevásárlás, stb. Esetleg nem fizeti a cég a munkába járást, se tömegközlekedésen se autóval.”
 • 91. grundy 2011. október 15. 22:11
  „Nem olvastam végig az összes hozzászólást, így előre elnézést kérek, ha valakit ismétlek. Szerintem a címben felesleges az idézőjel. A cím helyesen: Baleseti adó: íme, az új sarc várható tarifái”
110 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megy a kavar: cafeteria és ételutalvány - Marad a papír?

Egyre inkább hajlik a kormány arra, hogy ne csak a Széchenyi Pihenőkártyán lehessen január elsejétől… Tovább olvasom