Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Bajban a kiskereskedelem - Alig nőttek az eladások

A kiskereskedelmi értékesítés volumene annak ellenére is csak alig nőtt, hogy a reálkereset 6,1 százalékkal emelkedett.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint 2010 januárjában a kiskereskedelmi eladások 0,6 százalékkal emelkedtek az előző havihoz képest, a forgalom volumene ugyanakkor - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 5,6 százalékkal maradt el a múlt év első hónapjától - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Az országos üzlethálózat, valamint a csomagküldő kiskereskedelem 489 milliárd forint értékű áruforgalmat bonyolított le januárban.

A kiskereskedelmi értékesítés volumene annak ellenére is csak alig nőtt, hogy a KSH adatai szerint januárban az átlagos nettó kereset 12,9 százalékkal, a reálkereset pedig 6,1 százalékkal nőtt. A statisztikai hivatal legfrissebb munkaerőpiaci adataiból ugyanakkor az is kiderül, hogy a 2009. november-2010. januári időszakban ismét nőtt a munkanélküliség: a ráta 10,8 százalék volt, ezzel 2,4 százalékponttal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egy évvel korábbi időszakkal összehasonlítva a foglalkoztatottak száma 89 ezerrel csökkent, a munkanélküliek száma 105 ezerrel nőtt.

A kiigazítatlan nyers adatok a kiskereskedelmi forgalom 6 százalékos, az üzemanyag eladások nélkül számolva pedig 5,5 százalékos csökkenést mutatja 2009 januárjával összevetve. Ezek az adatok az utóbbi félév leglassabb visszaesését mutatják. Az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének volumene 2010 januárjában 9,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest; a januári eladások 7,3 százalékkal maradtak el a tavaly decemberitől.

Januárban a kiskereskedelmi eladások csaknem fele - 48 százaléka - élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17 százaléka üzemanyag-, 11 százaléka bútor-, háztartási cikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene januárban 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 2010. januárban az eladások 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek - hiper- és szupermarketek, valamint vegyesboltok - eladásai 4 százalékkal maradtak el a 2009. januáritól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem januári volumene nem változott az előző hónaphoz mérten.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma az előző év azonos időszakihoz képest januárban 7,8, szezonálisan és naptárhatástól megtisztítva 7,0 százalékkal csökkent. 2010 januárjában az összes forgalomból kis súlyt képviselő használtcikk-, illatszerüzletek és a csomagküldő hálózat kivételével minden üzlettípusban csökkent az értékesítés volumene. A legnagyobb mértékű, csaknem 19 százalékos visszaesés továbbra is az iparcikk jellegű vegyes üzletek eladásaiban volt. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem januári eladásai 2 százalékkal nőttek a decemberihez viszonyítva.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2010 januárjában az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,6, az eurózóna országaiban 1,3 százalékkal mérséklődött a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző évihez mérten. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló éves adatok szerint növekedést négy országban - Svédországban, Máltán, Ausztriában és Portugáliában- tapasztaltak.

Az év első hónapjában - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 28,3 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tesco cáfol: azonos munka, azonos bér

A Tesco azt írta, évente 2000 új munkahelyet teremt, és munkatársai azonos feladatért, telephelyen… Tovább olvasom