Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Bajban a kereskedők: visszavonták az Alt Cash másik pénztárgépének az engedélyét is

A száraz közleményeken túl "természetesen" arról továbbra sem esik szó, hogy az önhibájukon kívül bajba jutott kisvállalkozók kárát hogyan lehet enyhíteni?

"A tavaly 2013. november végén az Alt Cash Kft. A017 számon engedélyezett SAM4SNR-300 online pénztárgép forgalmazási engedélyét az MKEH ismét, illetve ha minden igaz, most már végérvényesen visszavonta" - küldte a hírt portálunknak egy megyei édességbolt tulajdonosa.

A szóban forgó online pénztárgép és a SAM4S NR-270-es készülék engedélyeztési kálváriájáról tavaly hosszasan írtunk, sőt, elsőként adtunk hírt arról, hogy a 270-es típust rendelő kiskereskedők komoly nehézségekkel kell hogy szembenézzenek.

Mint kiderült, ez volt az a modell, amelyre az NGM-mel kötött megállapodás alapján a forgalmazó vállalta, hogy az első 10 000 felhasználónak 2013. november 30-ig nettó 100 000 forintos áron biztosítja.  

A legfrissebb hír szintén igaz: visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 online, és a Japán Cash Company Kft. S&E NR-300 online elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH).


A Samsungnak ez a modellje sem állhat csatasorba
A Samsungnak ez a modellje sem állhat csatasorba


A MKEH honlapján olvasható indoklás szerint a döntéseket megalapozó vizsgálat kimutatta, hogy az érintett pénztárgépek - a beépített AEE (adóügyi ellenőrző egység) funkcionális és biztonsági hiányosságai miatt - lehetőséget teremtenek az adóelkerülésre, és rejtett funkciójuknak köszönhetően jogsértő célokra használhatók.

"A felderített jogszabálysértő tényezők súlyosan veszélyeztethetik azoknak a céloknak az elérését, amiért a kormány az online pénztárgépes rendszer bevezetése mellett döntött" - fogalmaz a hivatal.

A hatóság saját hatáskörében vizsgálja, hogy a három független tesztelő által kiállított tanúsítványok miért nem tárták fel korábban a csalásra lehetőséget adó biztonsági hibát.

Az MKEH szerint "bár ezekre a géptípusokra számos megrendelést adtak le, ténylegesen csak néhány tucat gépet hoztak forgalomba". A hivatal felhívja a figyelmet: mindazoknak, akik ilyen pénztárgépeket üzemeltetnek vagy ilyen gépekre szóló megrendeléssel rendelkeznek, gondoskodniuk kell egy másik, engedéllyel rendelkező pénztárgép megvásárlásáról.

Az Alt Cash Kft.-nek így egyetlen forgalmazható online géptípusa sem maradt. A Japan Cash Companynak a most visszavont volt az egyetlen engedélyeztetett online kasszája.

A száraz közleményeken túl "természetesen" arról továbbra sem esik szó, hogy az önhibájukon kívül bajba jutott kisvállalkozók kárát hogyan lehet enyhíteni?

Aligha tévedünk nagyot, ha azt írjuk: egyetlen lehetőség marad(t), polgári peres úton bizonyítani igazukat.   

 
Megdöbbentette a két online pénztárgép forgalmazási engedélyének  visszavonása a forgalmazókat, amelyről állításuk szerint a hivatal  nem értesítette őket, a cégek vizsgálják a helyzetet.  
   
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH)  csütörtökön visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazott SAM4S  NR-300 ONLINE, és a Japán Cash Company Kft. SÚE NR-300 ONLINE  elnevezésű, korábban már jóváhagyott online pénztárgépek engedélyét.  
   
Az Alt Cash honlapján azt közölte: megdöbbenve fogadták a Sam4s  NR-300 online pénztárgép forgalmazási engedélyének visszavonását. A  hírről az MKEH oldaláról értesültek, előzetes tájékoztatást nem  kaptak a hivataltól.  
   
Nincs tudomásuk arról, hogy a gépeikkel csalni lehetne, a  pénztárgép jogerős forgalmazási és forgalomba hozatali engedéllyel  rendelkezett, az MKEH összes vizsgálatán hibamentesen szerepelt -  hangsúlyozta a cég.  
   
A hivatallal pénteken haladéktalanul felveszik a kapcsolatot -  közölték.  
   
Szintén váratlanul érte a hír csütörtökön este a Japán Cash  Company-t. Hivatalos álláspontjuk még nincs, jelenleg dolgoznak a  megoldáson - mondta az MTI-nek pénteken Homoki Péter, a társaság  kereskedelmi igazgatója, hozzátéve, hogy a jövő héten tudnak bővebb  tájékoztatást adni érintett ügyfeleiknek.  
   
A pénztárgép korábban átment az ellenőrzéseken, az engedély  visszavonásáról hivatalos indoklást nem kaptak - tette hozzá.  
   
Egyelőre annyit közölt: érintett pénztárgépükből még egy sem  üzemel, de "nagyon sok" gép állt készen az üzembehelyezésre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig nem kielégítő a 787-es megbízhatósága

Jelenleg a típus megbízhatósági rátája 98 százalékos, tehát minden száz járatot teljesítő gépből… Tovább olvasom