Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Bajban - Ezt a számot hívhatják a Quaestor-ügyfelek

Egy könyvvizsgáló a közös kapocs a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a DRB Bankcsoport botrányban - mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke a figyelo.hu-nak adott interjúban pénteken.

Ezt a számot hívhatják a Quaestor-ügyfelek

Szombati Zsigmond Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank által a QUAESTOR Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt-hez kijelölt felügyeleti biztos tájékoztatót adott ki. Azt írja, telefonos  ügyfélszolgálatuk a 06 1/999-99-75 hívószámon érhető el.

Tájékoztat azonban, hogy a megnövekedett érdeklődés és a QUAESTOR pontok elérhetősége jelentősen korlátozott.  Felhívja a figyelmet, hogy a QUAESTOR Értékpapír Zrt. tanácsadói sem tudnak a kialakult helyzetről annál többet mindani, mint amennyi a quaestor.hu oldalon olvasható.

˝Aktuális és jelenleg tudható információink a QUAESTOR ÉRTÉKPAPÍR Zrt. ügyfelei számára, hogy 2015. március 9-én a QUAESTOR FINANCIAL HRURIRA Kft. csődeljárást kezdeményezett önmaga ellen. Ezt követően a Magyar nemzeti Bank 2015. március 10-e óta a már kirendelt felügyeleti biztos vette át a QUAESTOR ÉRTÉKPAPÍR Zrt. napi ügyei feletti intézkedési jogot.

Célunk, hogy megoldást találjunk a kialakult helyzetre.

Ez idő alatt azonban a Magyar Nemzeti Bank végzésébe foglaltak alapján a QUAESTOR ÉRTÉKPAPÍR Zrt. új ügyfélmegbízásokat nem fogadhat el, a felügyeleti biztos zárhatja a nyitott pozíciókat. Az intézkedések hatálya alatt az ügyfelek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultság szünetel. Az intézkedések a felügyeleti biztos kirendelésének megszüntetéséig, de legfeljebb az MNB-vizsgálat lezárásáig érvényesek˝ - olvasható a tájékoztatóban.

Kijelentette, hogy egyértelműen vizsgálni kell a könyvvizsgáló felelősségét, ami számos esetben fontos, de különösen az a kötvényprogramok esetében. Itt ugyanis az MNB felügyeleti jogköre kizárólag a kibocsátási tájékoztatókra és a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségek betartására korlátozódik, ezért a könyvvizsgálókra fokozott felelősség hárul.

Jelezte, hogy a készülő törvénymódosítási javaslatban ezért szerepel a könyvvizsgálók felügyeletének szigorítása is.

Windisch László elmondta, a vizsgált esetekben - Buda-Cash, Hungária Értékpapír Zrt., DRB Bankcsoport - sokszor felbukkant ugyanaz a könyvvizsgáló.

Hangsúlyozta, nem a pénzügyi rendszer működésének a zavaráról van szó, hanem néhány, egymástól elszigetelt cégnél elkövetett súlyos visszaélésről, ami nem valamilyen rendszerszintű kockázatból fakad. A tőkepiaci szektorban több mint 125 felügyelt cég van, ebből van dolgunk hárommal - jelezte.

Windisch László szerint a brókerpiaci problémák méretét jól mutatja, hogy a hazai befektetési szolgáltató piac 26 ezer milliárd forintnyi ügyfélvagyont kezel, a három problémás brókercégnél a volumen alig egy százaléka van. Természetesen ez nem vigasztalja a pénzükre váró, aggódó embereket, de a kollégáival együtt a megoldáson dolgoznak - mondta.

A Quaestor esetében ugyanakkor fontos tisztán látni azt, hogy működik egy - a felügyelet által évről évre engedélyezett kibocsátási tájékoztatón alapuló és a könyvvizsgáló által auditált mérleg szerint - stabilan működő kötvényprogram, körülbelül 60 milliárd forintnyi állománnyal. Ettől elkülönítve vontak be, a gyanú szerint visszaélést elkövetve, mintegy 150 milliárd forintnyi további forrást. Utóbbit kell áttekinteni, hogy ez jogilag kötvényprogramnak minősül-e - jelezte.

Ha egy kötvénykibocsátó cég nem tudja visszafizetni a kötvények ellenértékét, ez esetben a felszámolás alá kerülő, kötvényprogramból finanszírozott gazdasági társaságok vagyona nyújthat részben fedezetet a kötvények értékére - jegyezte meg.

Az MNB alelnöke kitért arra is, hogy most nem az elmúlt 15 év felügyelésének minősítését végezik, hanem a befektetői bizalom megerősítésén dolgoznak. Az eseteket a jegybank eljárása során tárták fel, és továbbra is elszántsággal végzik a munkájukat. Hozzátette: ennek érdekében olyan jogszabály-módosításokra tesznek javaslatokat, amelyek segítségével hatékonyabban, hamarabb fel lehet tárni az esetleges visszaéléseket.

Szerinte változtatni kell az ellenőrzések gyakoriságán is, hogy évente sor kerüljön egy olyan vizsgálatra, ami a legfontosabb kérdést meg tudja válaszolni: megvan-e az emberek pénze, vagy nincs. Szigorítani kell a vezető tisztségviselők felelősségén is, a jelenlegi 20 millió forintos büntetési limitet meg kell emelni.

Hangsúlyozta: a jegybank nemcsak a kormánytól független, hanem az ellenzéki pártoktól is, mint ahogy minden pénzügyi vagy más lobbicsoporttól. Eltökélten, kompromisszumok nélkül haladnak előre, minden visszaélést fel fognak tárni, a jegybank képes erre - mondta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A diákmunkát is érintik a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályok

A tanulók a zsebpénzüket, esetenként a tanulmányaikat támogató összeget eddig inkább hétvégenként tudták megkeresni. Tovább olvasom