Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Az uniós előírásnál is szigorúbbak lehetnek a magyar üzemanyagszabályok

Az ügy egy bírság kapcsán került az uniós főtanácsnok elé. Egy férfi többmilliós bírságot kapott, mert a nála talált gázolaj nem felelt meg a magyar szabályoknak, az unósaknak azonban igen.
Az uniós jog nem zárja ki, hogy a magyar hatóságok biztonsági szempontok alapján az üzemanyagokra vonatkozó uniós előírásokon túlmutató kiegészítő szabályokat állapítsanak meg - foglalt állást csütörtökön egy magyar vonatkozású ügyben a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság főtanácsnoka.

Az ügy a Kecskeméti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságról került Luxembourgba miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki ellenőrzést tartott egy magánszemélynél, és a nála talált több ezer liter gázolaj lobbanáspontja nem felelt meg a Magyarországon alkalmazandó szabványoknak. A hatóság ötmillió forint adót és bírságot szabott ki.

Később derült csak ki, hogy a gázolaj az uniós előírásoknak megfelelt, és a számon kért szabvány az ellenőrzéskor még nem volt elérhető magyar nyelven. A kecskeméti bírák ezért arra a kérdésre várnak választ luxembourgi kollégáiktól, hogy megszabhatják-e a magyar hatóságok egy ilyen, többletkövetelményeket támasztó előírás teljesítését.

Juliane Kokott főtanácsnok szerint az uniós irányelv célja az egészség és a környezet védelme, nem pedig a biztonságos használat és a fogyasztóvédelem szempontjait szolgáló jogharmonizáció, a lobbanáspontra vonatkozó szabvány pedig ez utóbbi témakörhöz tartozik, ezért a kérdés nem tartozik az üzemanyag-irányelv hatálya alá.

Ezért az uniós jog nem akadálya annak, hogy a magyar hatóságok a lobbanáspontra vonatkozó többletszabályokat állapítsanak meg és kérjenek számon. Az uniós jog azt sem írja elő, hogy az ilyen többletszabályokat az adott ország hivatalos nyelvén elérhetővé kellene tenni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három bank kapott bírságot a késve elküldött elszámolások miatt

A jegybank összesen 7,5 millió forintra bírságolt egy kereskedelmi bankot és két pénzügyi… Tovább olvasom