Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az osztrákok megszorítanak - Új adók jönnek

Véglegesítette az osztrák kormány keddi ülésén azt az adó- és takarékossági csomagot, amelynek a célja 2016-ra megszüntetni a költségvetési hiányt.
Az öt év alatt 28 milliárd euró egyenlegjavulással számol a kormány, ebből 17,3 milliárd eurót a kiadások csökkentésével teremtenének elő, új adókból 9,2 milliárd euró bevételt terveznek.

Az államosított Volksbank (ÖVAG) megmentésével járó költségek fedezésére határozott időtartamra (2012-től 2017-ig) 25 százalékkal megemelik a bankadót és bevezetnek egy alternatív modellt a vállalati nyugdíjpénztárak adózására. A kormány a bankok és a pénztárszövetség bírálata ellenére is kitart mindkét intézkedés mellett.

Kormánytagok keddi nyilatkozatai szerint a javaslatokon már nem terveznek érdemi változtatást a csütörtöki parlamenti beterjesztésig. Az ellenzék és szakmai, társadalmi csoportok továbbra is változtatásokat szorgalmaznak, de a két kormánypárt együttesen - az Osztrák Szociáldemokraták (SPÖ) és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) - rendelkezik a csomag megszavazásához szükséges többséggel.
A mintegy száz törvénymódosításból álló intézkedéscsomag többek között értéknövekmény-adót vezet be az ingatlaneladásból származó bevételekre. Ebből a tételből évente 750 millió eurót várnak. Csökken az osztrák székhelyű nemzetközi vállalatcsoportok csoportos adózási kedvezménye. 2013-2016 között úgynevezett szolidaritási hozzájárulást kell fizetniük a felső jövedelmi réteghez tartozóknak, mintegy évi 186 ezer euró felett. Ez a kormány reményei szerint 110 millió eurót hoz egy év alatt az államnak.

A csomag egyik központi eleme, hogy szigorítják az előrehozott és korkedvezményes nyugdíjazás feltételeit. Az ezzel elérhető megtakarításokat 7,5 milliárd euróra becsülik. Az átlagos nyugdíjba vonulási életkor Ausztriában jelenleg 58 év, ez a várakozások szerint 2016-ig 1,2 évvel emelkedhet.

Az állami kiadások csökkentése keretében 2012-től két évre befagyasztják a köztisztviselők bérét és csökkentik a létszámukat. 2013-ban és a rákövetkező évben a nyugdíjakat az eddigi gyakorlattól eltérően nem az infláció teljes mértékével, csak annak egy részével emelik.
Mindössze egy héttel ezelőtt jelentette be a kormány az ÖVAG államosítását. Az állam a rá háruló mintegy egymilliárd eurós terhet a tavaly 500 millió eurót hozó bankadó megemelésével és a kiegészítő, vállalati nyugdíjak előre hozott adózásának lehetőségével akarja előteremteni. A pénzügyminisztérium számításai szerint 80 ezer nyugdíjjogosult választja az új modellt és az 900 millió euró többletforrást jelenthet 2012-ben. A pénztárszövetség ezt vitatja, szerintük jóval kevesebb, mindössze 50 millió euró folyik majd be. Nem maradt visszhang nélkül a bankadó megemelése sem. Az osztrák gazdasági kamara banki tagozatának elnöke, Walter Rothensteiner még február végén igazságtalannak nevezte azt és úgy fogalmazott, hogy az a magasabb tőkeelőírásokkal együtt jelentősen befolyásolhatja az osztrák bankok teljesítményét.

A parlamenti végszavazást a törvényhozás alsó- illetve felsőházában március 28-ra, illetve 29-re tervezik. A csomagnak az adókat érintő része már április elsejével hatályba lép a kormány tervei szerint.

Olvasóink írták

 • 5. prakker 2012. március 12. 15:57
  „Pedig náluk még nem volt 8 évig Mszp-s kormányzás, rágondolni is rossz lenne, ha lett volna.”
 • 4. BJ.MÓVÁR 2012. március 06. 21:03
  „Nagyon jó a helyzetünk! Ha már dicsérjük a kormányt: Lényegesen romlott a forint árfolyama,Az üzemanyagok ára az egekben/3 ÉVE KIABÁLTAK,HOGY CSÖKKENTENI KELL A JÖVEDÉKI ADÓT/ Felemelték az áfát,A boltokban naponta áremelés van, Az adórendszer igazságtalanabb lett-a kormány állításával ellentétben, Az egykulcsos adót mindenféle kompenzációkkal kell toldozgatni,hogy ne csökkenjen a kiskeresetűek jövedelme,Alkottak egy pártalkotmányt, Teljesen magukra szabták az új törvényeket,szabályozásokat,A munkavállalók jogait jelentősen megnyirbálták a munkaadók javára, A magán nyugdíjpénztári megtakarításokat elvették,és mivel adóságcsökkentésre fordították el is veszett a forint mélyrepülése miatt, Átalakították saját ízlésük szerint az alkotmánybíróságot,nehogy ilyen jogtalan lépéseket megakadályozzon, Felemelték a nyugdíjkorhatárt-igaz a nőknek kedveztek-de sok százezer férfi nem fogja megérni a nyugdíjat! Kedves húzás a baleseti adó , Jót tesz a közhangulatnak,meg az emberek életkedvének a büntetési tételek egekbe emelése,zéró toleranciával-össze kell hasonlítani egy-egy büntetési tétel hány órai fizetése az osztrák,és a magyar dolgozónak!!A magyar ember csak dolgozzon, negyed fizetésért-lehetőleg többet,és rosszabb feltételekkel mint Ausztriában.Felemelt nyugdíjkorhatárral,remélhetőleg nem érjük meg a nyugdíjat,így arra se lesz gond! Lehet csodálkozni,miért nem tetszik ez sok embernek akik nem seggnyalók!! Ja valószínű sok minden kimaradt a röpke felsorolásból!!”
 • 3. Túrabakancs 2012. március 06. 17:51
  „bumburnyák! 2/
  Nálad a pont! Orbán etalon lesz, ezt meg én szoktam emlegetni itt a fórumon, de
  a sok balliberális antigondolkodó ezt még mindig nem hiszi el. Vannak hibái a kormányzatnak,
  de ebben a válságos helyzetben szerintem még istenes a helyeztünk minden szempontból.
  Bizonyos rétegek pedig akkor is lecsúsznak, ha paradicsomi gazdasági helyzetben lenne az ország.
  Rajtuk az isten sem tud segíteni, ez van.”
 • 2. bumburnyák 2012. március 06. 16:39
  „Elindult a láncreakció.
  Ettől féltek a zsíros bankok meg multik, ezért kényszerítették az uniót hogy támadjanak minket. Legalább már tudunk védekezni hogy más is csinálja... :))”
 • 1. soproni 2012. március 06. 15:43
  „Nem csak nálunk vannak megszorítások!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az energetikai beruházásra szánt összeg kevés a fűtésszámla csökkentéséhez

A legtöbb tulajdonos 100-300 ezer forint közötti összeget tud költeni, ami kevés a fűtésszámla… Tovább olvasom