Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Az öreg autót kénytelenek megtartani a szegényebb megyékben élők

Feleannyi autóshirdetést adnak fel a legszegényebb megyékben, mint a gazdagabb országrészekben – ez is jól jelzi, hogy a fejletlenebb régiókban jóval kevesebben képesek öreg autójukat újabbra cserélni.
Feleannyi autóshirdetést adnak fel a legszegényebb megyékben, mint a gazdagabb országrészekben – ez is jól jelzi, hogy a fejletlenebb régiókban jóval kevesebben képesek öreg autójukat újabbra cserélni. Országos átlagban 1,7 millió forintos áron hirdetnek az autósok, ám a vevők az elkelt személyautókért átlagosan mintegy másfélmillió forintot fizetnek. Vagyis gyakran 10-15 százalékot is enged egy eladó az eredetileg elképzelt árból, míg (a statisztika szerint 24 nap alatt) megválik autójától – derül ki a Használtautó.hu internetes szakportál adataiból.
„A gazdaságilag fejletlenebb megyékben élők körében sokkal jellemzőbb, hogy a régi autó megtartása az egyetlen alternatívája annak, hogy a család továbbra is rendelkezzék gépkocsival – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – Statisztikáink szerint, míg Budapesten 1000 autóból egyidejűleg 33-at kínálnak eladásra, a legkisebb egy főre eső GDP-vel rendelkező Nógrádban ez a szám a 15-öt sem éri el. A fenti tendenciát mutatja az a tény is, hogy miközben a fővárosban a használt autók kínálatának átlagéletkora 8,7 év, addig Nógrádban átlagosan 12,4 évesek a meghirdetett személygépkocsik."

Országos szinten már harmadik éve 10 év felett jár a meghirdetett használtautók átlagéletkora, ami nem meglepetés, hiszen idén is várhatóan kevesebb mint harmad akkora lesz az utánpótlást biztosító újautó-eladások száma, mint a válságot megelőző teljes évben, 2007-ben (adatok a mellékletben).


Engedni kell az elképzelt árból
A meghirdetett árak is jelentős területi szóródást mutatnak: miközben 7 megyében átlagosan 1,3 millió forint alatt kínálják a használt személykocsikat, 2 megyében 1,8 millió forint felett jár ez az érték, Budapest pedig még ebből a mezőnyből is kiemelkedik a 2,4 millió feletti átlagával.A használtautó-tulajdonosok országos átlagban 1,7 millió forintot várnak járműveik ellenértékeként, ám a Használtautó.hu adatai szerint csak akkor számíthatnak sikerre, ha jelentősen engednek az elképzelt összegből: az eladás miatt lekerülő, átlagosan 24 napig fenntartott hirdetésekben szereplő átlagár már mindössze másfél millió forintot tesz ki.

A Használtautó.hu Magyarország vezető autós portálja, a hazai használt és új járművek, értékesítésének legjelentősebb közvetítő felülete, az Eurotax legnagyobb hazai adatszolgáltató partnere. Oldalain valamennyi fontos paraméterével megjelenik a hazai használtautó-kereskedelemben részt vevő gépjárművek több mint 80 százaléka, így adatbázisa egyedülálló betekintést nyújt a magyar használtautó-piacon zajló folyamatokba.

A Használtautó.hu korszerű eljárásokkal biztosítja, hogy felületén egy időben meghirdetett, közel 100 ezer jármű naprakész, szűrt adatbázisban, utólag is elemezhető tartalommal jelenjen meg. A honlapot felkereső napi 200 ezer egyedi látogató átlagosan 18 millió oldalletöltést végez. Ezzel a Használtautó.hu a két nagy közösségi oldal és a legnagyobb hazai ingyenes e-mailszolgálató után a negyedik legolvasottabb internetes felület Magyarországon.

Olvasóink írták

  • 2. Legoooo 2012. szeptember 18. 10:19
    „Ez önmagában nem is lenne baj. De legyenek azok az autók a korukhoz képest megfelelő műszaki állapotban. Sajnálnám, ha teljesen eltűnnének az utakról az Ifák, Kamazok, Liazok, Dacia 1300-ok, stb. A múltkor neten kellett rákeresnem a Nisa mentőre, hogy visszaemlékezzek, milyen is volt. Igenis, ne csak múzeumban lássunk ilyeneket.”
  • 1. Mankapunka 2012. szeptember 17. 11:07
    „Ez igaz,mert mikor a Tiszán-túlon járok,el kap a retro érzés,annyi régi IFA-t,Kamaz-t kell az utakon kerülgetni,még mennyi maszeknak van a 80-as évekből túrista kivitelű Ikarusa.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kósa Lajos: nem kapnak hitelt a városok

Ha nem lesz pénz, jövő januárban a hazai önkormányzati rendszer egyszerűen megáll - mondta Debrecen polgármestere a Népszabadságnak. Tovább olvasom