Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Az ördög és a részletek – ÁSZF-ek, üzletszabályzatok, szerződési feltételek

Se szeri, se száma az olyan fogyasztói jogvitáknak, melyek abból adódnak, hogy a fogyasztók nem kellő körültekintéssel kötik meg szerződésüket, és a későbbiekben észlelik csak azt, hogy a szerződés olyan kitételeket tartalmazott, mely rájuk nézve adott esetben hátrányos lehet.
˝Az ördög a részletekben rejlik˝ – tartja a mondás, és muszáj ismételten hangsúlyozni, hogy mielőtt bármit aláírunk, olvassuk el a szerződést, az ÁSZF-eket, adott esetben az Üzletszabályzatot is, hogy ne érjenek bennünket kellemetlen meglepetések. Gyakorta szembesülnek a békéltető testületek is például olyan panasszal, hogy a fogyasztók termékbemutatós vásárlás során nem olvasták el szerződésük egyes pontjait, és emiatt később értesülnek arról, hogy a nyolc munkanapon túli elállás esetén kötbért kell fizetniük.

Ugyanígy komoly problémát jelentenek a rengeteg vitát kiváltó fogyasztói csoportok szerződései, melyek esetében a fogyasztók azzal sincsenek tisztában, hogy nem hitelszerződést kötöttek, hanem egy szerencseelemmel kombinált speciális szerződéstípusról van szó. Pedig a szerződések többnyire egyértelműek e tekintetben is.

Egyre gyakoribbak az internetes vásárlások, repülőjegyek, belépők és egyéb jegyek rendelése a világháló segítségével. De nem egyszer a fogyasztói jogviták éppen abból adódnak, hogy az „elolvastam és tudomásul vettem az általános szerződés feltételeket" kitételt csak automatikusan kipipáljuk, azok elolvasása nélkül. Ennél sokkal nagyobb és anyagilag súlyosabb problémák merülhetnek fel közüzemi-, hitel- és biztosítási szerződések esetén, melyek elkapkodott, és kellőképpen át nem gondolt aláírása során komoly gondjaink keletkezhetnek. A fogyasztói tudatosság mellett nem szabad ugyanakkor a vállalkozások felelős magatartásáról sem elfeledkezni.

A kereskedőknek, szolgáltatóknak széleskörű tájékoztatást, felvilágosítást kell nyújtani a fogyasztók számára, mely különösen igaz a kiszolgáltatott fogyasztói rétegek, az idősek, a fiatalok és a fogyatékossággal élők esetén. A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy mindig kellő körültekintéssel vállaljanak kötelezettséget, elkerülve az esetleges későbbi problémákat, és a nem egyszer bonyolult jogi procedúrát.

Olvasóink írták

  • 2. tradermike 2011. június 25. 23:31
    „Mi az oka annak, hogy a vásárló számára kedvezőtlen feltételeket mindig egy a szerződés szövegében meghivatkozott ÁSZF-nek egy meghivatkozott mellékletében lehet megtalálni? És vajon miért nem tudat előre a szerződéssel kapcsolatos minden pozitívumot ÉS esetleges negatívumot maga az aláírt pároldalas dokumentum, vagy személyesen az üzletkötő? Miért alapértelmezés az ő szemükben, hogy a vevő az ő cégének ÁSZF-jét már gyerekkorában elolvasta a kötelezőkkel együtt?!”
  • 1. fornax 2011. június 24. 19:30
    „Szerintem meg a törvények a hibásak, amiért lehetővé teszik, hogy megvezessék az embereket! Mivel nem született mindenki jogásznak, ügyvédnek, ezért szerintem senkit nem kellene, hogy megvezethessenek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktuális állásajánlatok Győrben

Győri kirendeltség és szolgáltató központ aktuális állásajánlatai. Tovább olvasom