Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az FHB és a K&H sem ad már forinthitelt végtörlesztésre

Az FHB Bank és a K&H Bank sem nyújt olyan hiteleket, amelyek felhasználásával a magánszemélyek végtörleszthetik devizaalapú jelzáloghiteleiket.
Az FHB Bank és a K&H Bank sem nyújt olyan hiteleket, amelyek felhasználásával a magánszemélyek kedvezményes árfolyamon végtörleszthetik devizaalapú jelzáloghiteleiket - ismertette a Világgazdaság csütörtöki számában.

A Magyar Hírlap a felügyelet tájékoztatása alapján közölte, hogy a PSZÁF folyamatosan ellenőrzi, betartják-e a pénzintézetek a végtörlesztéssel kapcsolatos előírásokat. A végtörlesztési igényt péntekig lehet jelezni a bankoknál.

A K&H Bank december 23-ával függesztette fel üzleti feltételű lakáshitel csak kamattal - gyorsított eljárással elnevezésű hitelének nyújtását - tájékoztatta a Világgazdaságot a hitelintézet. A bank így megszüntette az egyetlen végtörlesztési hitelét, amely csak lakáscélú kölcsön kiváltására volt igényelhető.

Az FHB Bank hirdetménye szerint hétfőtől szüntette be az Optimum Kiváltó Hiteleket.

A Világgazdaság által megkérdezett hitelintézetek közölték, hogy a törvényben előírt határidőig, azaz péntekig a szokásos nyitvatartási időben készek a végtörlesztési igények befogadására. A K&H hozzátette, hogy figyelemmel kísérik a piaci eseményeket, és ha szükséges, reagálnak azokra.

A Népszabadság szerint nincs tömeg a bankfiókokban, de sokan hagyták az utolsó pillanatra a bejelentést. Az OTP-nél az elmúlt hetekben meredeken emelkedett a végtörlesztési szándékot bejelentő ügyfelek száma, a határidő közeledtével növekvő ügyfélforgalomról számoltak be a CIB-nél és az MKB-nál, de tapasztaltak emelkedést az Ersténél is, bár utóbbinál nem volt kiugró mértékű.

A bankok - tájékoztatásuk szerint - minden megtesznek azért, hogy aki akarja, leadhassa végtörlesztési igényét. Mindenhol megfelelő létszámmal, ha kell, a szokottnál több ügyintézővel várják az ügyfeleket, és senkit nem küldenek el, aki legkésőbb zárásig bemegy valamelyik bankfiókba - írta a Népszabadság.

A Magyar Hírlapot arról tájékoztatta a Magyar Szociális Fórum, hogy egyes bankok kedd óta nem fogadnak el végtörlesztési igényeket. A Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete a Magyar Hírlap megkeresésére közölte, hogy a pénzintézeteknek december 30-ig mindenképpen be kell fogadniuk a végtörlesztéssel kapcsolatos jelentkezéseket. Közölte: a hitelintézeti törvény előírja, hogy a végtörlesztési igényhez az adósnak 2012. január 30-ig kell igazolnia a végtörlesztéshez elegendő összegű, más hitelintézet által kiállított, kötelező érvényű hitelígérvényt vagy a fedezet meglétét a hitelező banknál vezetett bankszámlán. E határidő letelte előtt nem utasítható el egyetlen ügyfél sem.

A köztisztviselők és közalkalmazottak év végéig jelezhetik végtörlesztési igényüket munkáltatójuknál is, ha igénybe szeretnék venni devizahitelük végtörlesztéséhez a számukra biztosított kedvezményes kamatozású hitelt - írta a Népszabadság, amely ismerteti: egy eltartott gyermek esetében legfeljebb hatmillió, kettőnél nyolcmillió, három után maximum tízmillió forint kölcsönre lesznek jogosultak, s minden további gyermek egy-egymilliót "ér".

Azt még nem lehet tudni, hogy a hitelt mely pénzintézettől és milyen feltételek (kamat, futamidő) mellett lehet majd felvenni, erről valószínűleg már csak januárban dönt a kormány. A cégek az idén év végéig adhatnak kamatmentes kölcsönt, illetve legfeljebb 7,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást az alkalmazottaknak a végtörlesztéshez - emlékeztet a Népszabadság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

21426 milliárd forint volt novemberben a magyar állam adóssága

Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint a magyar… Tovább olvasom