Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Az eva körbe tartozóknak december 20 az adófeltöltés határideje

Ebben az évben december 20-án jár le az adófeltöltés határideje, és hétfőig van lehetőség bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá.

Az adófeltöltési kötelezettség alapvetően minden kettős könyvvitelt vezető, illetve az eva hatálya alá tartozó vállalkozásra vonatkozik. Az evás adózóknak a december végéig a számlájukra érkező (vagy készpénzben felvett) összeg után is be kell fizetniük december 20-ig a bruttó bevétel 30 százalékos kulcsa után kiszámított adót. Amennyiben a feltöltésnél az adózók rosszul becsülik meg a várható adó összegét, és ezért az adóhatóság az adóelőlegként megfizetett és a későbbiekben megállapított tényleges adó összegéhez képest 10 százalékot meghaladó eltérést tapasztal, úgy a különbözet 20 százalékával megegyező mértékű mulasztási bírságot róhat ki.

Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 90 százalékos adófeltöltés még nem von bírságot maga után. Egyszerűsített vállalkozói adóból 2010 októberében 37,7 milliárd forint, az első tíz hónapban 128,9 milliárd forint folyt be a költségvetésbe. Az idei eva előirányzat 182,6 milliárd forint, ami 9,5 százalékkal nagyobb a múlt évinél. Aki a jövő évre az eva szerinti adózást szeretné választani, ezt december 20-ig jelentheti be az APEH székhely szerint illetékes regionális igazgatóságán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengültek a részvények az elmúlt héten

Gyengültek a részvények az elmúlt héten a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), a forgalom pedig az év végi… Tovább olvasom