Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Az év második felében startolhat a Webbank

Ha minden a tervek szerint halad, 2013 második felében indulhat el a kizárólag az interneten működő Webbank, amelyhez hatmilliárd forintra lenne szükség - írja a szerdai Népszabadság.
Körtvélyessy László, aki miniszteri biztosként irányítja a tervek szerint civil-állami összefogással létrejövő pénzintézetet, a lapnak elmondta: jelenleg a koncepció kidolgozásán, véglegesítésén dolgoznak, ha ez megvan, várhatóan egy-két hónapon belül dönthet a kormány arról, hogy az állam megalapítja-e a Webbankot.

A jogszabályi háttér megvan ahhoz, hogy az állam részesedést szerezzen a Webbankban vagy bármely más pénzintézetben. A parlament decemberben elfogadta az államháztartásról szóló törvény módosítását, amely kiegészült azzal a szabállyal, hogy az állam az alaptőke felemelésével, a központi költségvetésről szóló törvényben biztosított előirányzat terhére tulajdonosi részesedést szerezhet magyarországi székhelyű bankokban.

Az induláshoz és a megfelelő stabilitás biztosításához hatmilliárd forint tőkére van szükség - mondta a miniszteri biztos. Amennyiben a kormány a Webbank mellett dönt, először létrehozza a pénzintézetet és befizeti a rá eső közel hárommilliárd forintot, majd ezt követően indulhat a civil tőkegyűjtés, amiben a magánszemélyek és vállalkozók mellett önkormányzatok és külhoni magyarok beszállására is számítanak. A miniszteri biztos szerint a működéshez szükséges forrásokat akár kötvénykibocsátással vagy szindikált hitelből is fedezni lehet majd.

Olvasóink írták

 • 3. Karcsika 2013. január 02. 10:26
  „Remélem, egy cionista se kerül a tulajok közzé!
  De ez csak álom.
  Már keresik a lehetőségeket.”
 • 2. vera2012 2013. január 02. 10:14
  „El a kezekkel az ilyen bankoktól.”
 • 1. kaucsukcsuka 2013. január 02. 07:27
  „néhány kérdés azért a jelenlegi pénzügyi szektor helyzetben felmerült bennem:
  ha én pénzt teszek ebbe a bankba (mint tulajdonos- számítanak rám) vajon mennyi hozamot produkálna nekem, ha tulajdonképpen az állam azt csinál amit akar.
  mi lesz a bedőlt lakáshitelekkel amit ettől az új banktól vesznek fel (ne legyen, de ha mégis..)
  miben lesz más, mint az eddigiek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengült a forint kedd délutánra

Kedden 10 óra körül az eurót 288,78 forinton jegyezték, délután három órakor 290,59 forinton. Tovább olvasom