Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Az építőipar vezeti a felszámolási és végelszámolási listát

Az átlagos számlafizetési késedelem is nőtt: 2010-ben 19 napot késtek általában számláik kiegyenlítésével a cégek, 2011-ben már közel 23 napot.
Év végén érdemes megnézni, hogy alakult a cégvilág a 2011-es évben, illetve milyen változások történtek 2010-hez képest. A gazdasági és politikai változások befolyásolják a vállalati szektor tevékenységét is.

Hogyan vonjunk az év végéhez közeledve mérleget? Melyek voltak a legkockázatosabb iparágak, mely szektorban csődölt be a legtöbb cég, hol fizetnek a legnagyobb késéssel? Erre adja meg a választ a Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet (D&B) nemzetközi cégminősítő iparági listáiban. Sajnos már 3,5 százalék felett van a cégek bedőlési aránya, ami történelmi „rekordnak" számít hazánkban.

Bedőlési arány alatt azt értjük, hogy mekkora volt a fizetésképtelenségi eljárások (felszámolás, csőd) aránya a cégek átlagos számához viszonyítva. Sajnos országos szinten is jelentősen nőtt a bedőlési arány ugyanis idén már 3,54 % volt, míg egy évvel korábban „csak" 3,21 %. Az építőipar stabilan vezeti a legnagyobb bedőlési arányú iparágak listáját, mivel 100-ból több mint 6 cég egy éven belül fizetésképtelenné válik a szektorban. 2010-hez képeset jelentősen nőtt a bedőlési aránya a textiliparnak, a bányászattal foglalkozó cégeknek és az adminisztratív tevékenységet (pl: kölcsönzés, utazásszervezés, rendezvényszervezés) folytató vállalkozásoknak. A korábban magas bedőlési arányú bútorgyártás és a nemfém ásványi termék gyártása (pl: csempegyártás, cementgyártás, betongyártás) kikerült a 10 legveszélyeztetettebb iparág közül. Mivel sajnos ezen iparágak szorosan kapcsolódnak az építőiparhoz, és az ingatlankereskedelemhez, így ezek listából való kikerülése arra utal, hogy a legtöbb veszélyeztetett szereplő már korábban csődbe ment és a stabilabbak maradtak talpon.2011-ben durva növekedést mutatott a megindított végelszámolások száma, amikor is a cég saját maga kérte a megszűnését. Míg 2010-ben naponta átlagosan 33 végelszámolás indult meg, addig 2011-ben átlagosan napi 52 ilyen eseményt regisztráltak. A cégszámhoz viszonyított végelszámolások számából képzett 10-es lista nagyban hasonlít a felszámolásokban leggyakrabban szereplő iparágakra. Itt is az építőipar vezeti a listát. A legnagyobb végelszámolású iparágakban szerepel a pénzügyi biztosítási tevékenyég és a szállítás, raktározás, logisztika iparág is, ráadásul pozíciójuk is erősen romlott 2010-hez képest, amikor még ezen szektorok fel sem kerültek volna a legnagyobb végelszámolási arányú iparágak listájára.

Az átlagos számlafizetési késedelem is megnőtt 2011-ben az előző évhez képest. 2010-ben 19 napot késtek általában számláik kiegyenlítésével a cégek, 2011-ben pedig már közel 23 napot. A legnagyobb késéssel fizető iparágak listáján is történtek jelentős elmozdulások, ahol jelenleg 31 napos fizetési késedelemmel az ingatlanügyletek (ingatlanértékesítés és bérbeadás) vezeti a listát. A gépjármű kereskedelem és az adminisztratív tevékenységet végző cégek fizetési fegyelme romlott jelentősen. Az építőipar fizetési késedelme is nőtt, de ezzel nem „vezeti" a listát, ami annak lehet oka, hogy a negatív tapasztalatok miatt sok építőipari cégnek már nem engedélyeznek partnereik utólagos fizetést. A számlafizetési késedelmek miatt ma már a szerződéskötés előtt érdemes ellenőrizni, hogy adott vállalkozás mekkora késedelemmel, milyen fegyelemmel fizet, és ez alapján szükséges ki alakítani a fizetési feltételeket, előleget kérni, illetve több biztosítékot beépíteni a szerződésbe. A listavezető szektorokkal való üzletkötés esetén különösen körültekintően érdemes eljárni egy utólagos fizetés engedélyezéskor, de nincs ez másképp a listákból most kimaradó iparágak esetén sem. A gazdasági trend sajnos az, hogy a legtöbb iparág kockázatossága nő, és egyre több vállalat válik fizetésképtelenné, továbbá a fizetési késedelem is nagyobb lett országosan. A negatív tendenciák esetén már egy kisebb összeget érintő halasztott fizetési döntés előtt is érdemes informálódni a partner vállalkozásról, azonban egy nagyobb összegű átutalásos fizetés engedélyezéséhez már komoly és alapos vevőminősítés szükséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágul az élet: 4,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak egy év alatt

A fogyasztói árak novemberben 0,7 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 4,3… Tovább olvasom