Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 28°C Még több cikk.

Az Egyesült Államok több gázt termel, mint Oroszország

Az Egyesült Államok 2009-ben - hét éve először - maga mögé utasította Oroszországot a gázkitermelésben: az amerikai kitermelés 3,9 százalékkal, 624 milliárd köbméterre nőtt, míg az oroszországi 12,4 százalékkal, 582,3 milliárd köbméterre csökkent - adta hírül a Kommerszant című orosz gazdasági lap.
Az amerikai adatot az ottani energetikai minisztérium tette közzé a január-novemberi eredményekből kiindulva, a moszkvai energetikai minisztérium számai viszont véglegesek. Oroszország legutóbb 2002-ben előzte meg Amerikát a gázkitermelésben - 3 milliárd köbméterrel -, s azóta tartotta vezető helyét. Előzőleg 1985-1991, 1992-1996 között, valamint 1999-ben volt Oroszország a világ legnagyobb gázkitermelője.

A többi kitermelő nagy leszakadással követi az elsőket: a harmadik és negyedik helyen Kanada és Irán állt 2008-ban 175, illetve 116 milliárd köbméterrel, tavalyi adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint az oroszországi kitermelés egyenesen a hetvenes évek szintjére esett volna vissza, ha a Gazprom nem állítja le tavasszal a türkmenisztáni gáz átvételét. A Gazprom szerint a kitermelés ilyen jelentős csökkenése első ízben fordult elő a cég történetében, s ennek fő oka az, hogy mindössze ennyi gázra volt szüksége a piacnak. Szergej Kuprijanov, a konszern szóvivője úgy vélekedett, idén minden számítás szerint jelentősen javul a helyzet a Gazprom szempontjából.

Mihail Korcsemkin, az amerikai East European Gas Analysis elemző cég vezetője szerint megtörténhet, hogy Oroszország akár 15-20 évig nem éri utol újra az Egyesült Államokat, s ennek oka elsősorban az árpolitikában keresendő. A külföldi piacokon ugyanis a Gazprom vesztésre áll a gázt jóval olcsóbban kínáló konkurensekkel szemben, így Norvégia 2009-ben 13, Katar 37,6 százalékkal növelte a kitermelését 2009-ben. Korcsemkin szerint nem számíthat azonban a Gazprom a belső eladások növekedésére sem, mert Oroszországban az árak növekedése az energiafelhasználás hatékonyságának növekedéséhez és ezzel a felhasznált mennyiség csökkenéséhez vezet.

Pavel Pravoszudov, a Nemzeti Energetikai Intézet igazgatója viszont úgy vélte, hogy Amerikában műszaki okokból csökkenteni tervezik a kitermelést, a továbbiakban a mélyebb rétegekben kell gázt keresni, ami igen költséges, nagyrészt államilag támogatott dolog. Ezért Pravoszudov úgy véli, amennyiben Amerika a tervezett mértékben csökkenti, s Oroszország 3-4 százalékkal növeli a kitermelést, újra Oroszország kerülhet az élre.

Az Egyesült Államok egyébként stabilan őrzi első helyét a gázfelhasználásban: 2008-ban a fogyasztása elérte a 657 milliárd köbmétert.

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2010. január 17. 21:42
    „Nagy ár csata már régóta folyik az USA-ban. Melyik olcsobb a füttésre gáz vagy olaj ? Gyóztes ebben nincs. Aki átállt a gázra az gyakran ráfázott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Artisjus jogdíjat szed a letöltésért is

Az egy órásnál hosszabb játékfilm online videotékából történő letöltés nélküli megnézéséért legalább… Tovább olvasom