Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Az egekbe szökhet a csokoládé ára

Annak oka, hogy a csokoládé hamarosan luxuscikk lehet, egyszerű: a kereslet jóval meghaladja a kínálatot.
Aki szereti a csokoládét, tulajdonképpen csapdába került. Fogyasztásával ugyanis hozzájárul az amúgy is emelkedő pályán lévő csokoládéárak további növekedéséhez, egyre drágábbá téve ezzel saját maga számára az édességet - írja a napi.hu.

A világ kakaóbab-termesztésének tíz százalékát ellenőrző OLAM International becslése szerint százezer tonna termény hiányzik a piacról - ami teljes termelés 2,4 százaléka -, az International Cocoa Organization szakmai szövetség pedig úgy véli, hogy az alacsony kereslet kitart 2014-2015-ben.

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

Az OLAM azt jósolja, hogy 2014 a második olyan egymást követő év lehet, amikor a termény kereslete meghaladja a kínálatot. A kakaó ára 40 százalékkal ugrott meg 2012 óta a fogyasztás növekedése miatt. A leggyorsabban az ázsiai piac bővül, ahol a feltörekvő országok szélesedő középosztálya rákapott a csábító édességre. Várakozások szerint a kakaó kereslete 2,1 százalékkal emelkedik 2018-ig, ami növeli a csokoládégyártók költségeit.

Az OLAM korábbi vészforgatókönyvei szerint az év közepétől 2014 végéig 10 százalékkal ugorhat meg a kakaó ára, miután a január óta már 13 százalékos drágulás jegyeztek fel. Az International Cocoa Organization szerint 47 éve nem volt olyan hosszú hiány a piacon, mint ami mostanra kialakult.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végleg lejárt a régi pénztárgépek ideje

Július 1-jétől már nem működhetnek a régi típusú kasszák, mostantól csak az új típusú géppel… Tovább olvasom