Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Az árcsökkentés és a közműadó veszteségessé teszi az Elműt

Marie-Theres Thiell, a vállalat igazgatóságának elnöke szerint a terhek aránytalan megosztása miatt a cégcsoport veszteségessé vált.

Az Elmű-ÉMÁSZ cégcsoportnál nem bánnák, a kormány által kijelölt könyvvizsgáló vagy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is áttekintené adataikat – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Marie-Theres Thiell, a vállalat igazgatóságának elnöke, aki szerint a terhek aránytalan megosztása miatt a cégcsoport veszteségessé vált.

A lap szombati számában közölt interjúban az igazgatósági elnök kifejtette: idei eredményük az árcsökkentés és a közműadó miatt várhatóan mínuszba fordul. Az ügyfeleik üzembiztos és balesetmentes ellátásához szükséges beruházásokat továbbra is véghezviszik, a nagyszabású fejlesztéseket azonban a hiányzó bevételek miatt leállítják. "Utóbbi miatt kevesebb magyarországi alvállalkozóval tudunk leszerződni, emiatt a kis- és közepes vállalkozói szegmensben valószínűleg számos munkahelyet kell majd leépíteni" - mondta.

Arra a felvetésre, hogy a kormány szerint az energiaszolgáltató cégeknek bőven vannak tartalékaik, tekintve, hogy hosszú időn keresztül extraprofitot halmoztak fel, azt válaszolta, az Elmű és az ÉMÁSZ tőzsdei vállalkozások, eredményeik publikusak, s még soha senki sem mutatott
ki "extraprofitot" vagy pláne szabálytalanságot náluk. "Ezért is örülnék, ha a kormány által kijelölt könyvvizsgáló cég vagy az Állami Számvevőszék is áttekintené az adatainkat" - mondta.

Hozzátette: a hálózati üzletágban és az egyetemes szolgáltatásban megtermelhető nyereséget az állam szabályozza, tehát eleve nem érhető el extra nyereség. A kilencvenes évek közepén befektetett vételár a mai napig nem térült meg.

Felvetette ugyanakkor: ha Magyarországon jelenleg a legnagyobb áfakulcs terheli az energiaszolgáltatást, nem kellene-e az államnak is tennie a rászorult energiafogyasztókért?

Marie-Theres Thiell beszélt arról is, hogy a magyarországi villamosenergia-árak önmagukban nem kimagaslóak, jóval az európai átlag alatt vannak. Az igazi eltérés a hazai és külföldi jövedelmek között van. Ezért jelent a magyar fogyasztó számára az európainál lényegesen kisebb béréhez képest a viszonylag olcsó hazai villamos energia is nagyobb terhet - mondta.

Olvasóink írták

 • 4. oPTiKa 2013. március 04. 09:58
  „Pedig a kormány mindent megtesz az ágazatért: "Ha igazak az eddig kiszivárgott hírek, a kormány nagyjából 500 millió euróval többért készül megvenni az E.On cégeit, mint amennyit azok a vagyonértékelések alapján érnek - mondja Mártha Imre Cambridge-ben végzett energiapiaci szakértő, az MVM volt vezérigazgatója. Szerinte senki nem mert a miniszterelnöknek szólni, hogy ,,főnök ezt ne így, ne ennyiért", amikor a szándéknyilatkozatot aláírta, az apparátus pedig most próbálja menteni a menthetőt. Az üzlettől visszalépni iszonyatos presztízsveszteség lenne, továbbvitele viszont nagyon leterheli az állami MVM-et. Ha nem tudnak kialkudni jobb feltételeket, az a döntéshozó testületek tagjainak a felelősségét is felvetheti."”
 • 3. Valaki 2013. március 03. 10:27
  „Nagyon helyes! Elmű, eon... el lehet tolni a bringát! :)”
 • 2. load 2013. március 03. 07:33
  „1. Dwatson
  Egy mozdulattal megtehetnék, mert csak a háztartási energia áfáját kellene pl.15%-ra csökkenteni, és máris megvan nyerve a nagy rezsicsökkentési háború és a szolgáltatók sem törnék a fejüket az áthárítás módozatairól.
  Na, de az adó az kell ám!”
 • 1. Dwatson 2013. március 02. 12:12
  „Ha csak ilyen csettintésre lehetne csökkenteni az energiaárakat,akkor az üzemanyagárakkal miért nem teszik? Ellenzékben egyfolytában csökkentették volna.Orbán ezt nem gondolta végig.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezer pert indítottak tavaly az adóhivatal ellen

Több mint kétezer pert indítottak tavaly magánszemélyek és cégek az adóhivatal ellen, az ügyek… Tovább olvasom