Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Gazdaság > Az adóhatóság felhívása: Kérje el a nyugtát!

Az adóhatóság felhívása: Kérje el a nyugtát!

Kérje el a nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról.

kisalfold.hu - 2012.08.15. 14:15
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Kérje el a nyugtát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai alapján megállapítható, hogy – elsősorban a szezonális termékeket árusítók körében – az átlagosnál magasabb a mulasztások száma a nyugta- és számlaadás területén. A jelenség visszaszorítása, az adófizetési kötelezettség szabályszerű teljesítése érdekében a revíziók mellett sokat segíthetnek az állampolgárok is.

Általános tendencia, hogy az akció jellegű, egy-egy évszakhoz kapcsolható ellenőrzések jelentősebb számban tárnak fel hiányosságokat.
Kiemelten igaz ez a nyári időszakra, amikor növekszik a kereskedelemmel, vendéglátással foglalkozó vállalkozások forgalma. Annak érdekében, hogy valamennyi vállalkozás eleget tegyen adófizetési kötelezettségének, a NAV fokozott ellenőrzési tevékenységet folytat, amely során a számla- és nyugtaadási kötelezettséget is ellenőrzi.

Bizonyára sokakkal előfordult már, hogy a megvásárolt áru vagy az igénybe vett szolgáltatás után egyáltalán nem kaptak nyugtát, vagy helyette csak tollal írt vagy számítógéppel előállított ún. „pincérblokkot" kaptak fizetéskor. Az adófizetési kötelezettség ily módon történő kikerülésének legfőbb következménye a költségvetés megrövidítése mellett a tisztességes adózók, a társadalom megkárosítása is.

Az adózás közös érdekünk és kötelességünk. Közös érdekünk, hogy mindenki járuljon hozzá a közterhekhez, és vállaljon részt a közös kiadások finanszírozásában.

A NAV a polgárok segítségét kéri: mindenki kérje el a nyugtát a vásárlásról, fagyizásról, vízibicikli-bérlésről, dinnyevásárlásról stb. Fontos, hogy minden vevő legyen tudatában annak, hogy az eladó köteles nyugtát, számlát adni! Ez nem jár újabb anyagi teherrel a vásárlónak, szó szerint semmibe sem kerül, de hatása már rövidtávon kimutatható. Ahogy egy alkalmazott nem választhatja azt, hogy munkáltatója ne vonja le a kötelező adót és járulékokat a munkabéréből, úgy másoknak se engedjük, hogy kibújjanak a közteherviselés alól a számla- és nyugtaadási kötelezettség megsértésével.

Természetesen előfordulhat az is, hogy nem szándékosság, hanem figyelmetlenség (nagy forgalom, meleg, fáradtság, betanuló vagy alkalmi alkalmazott) a mulasztás oka, ha azonban kérjük a nyugtát, a vállalkozó elkerülheti a gondatlanságból elkövetett jogsértést.

Arra az esetre, ha olyan nyugtát kap a vásároló, amely látszólag megfelelő, de bizonytalan annak szabályszerűsége, a NAV honlapján elérhető egy mintaként bemutatott szabályos nyugta és egy nyugtának látszó dokumentum, amely adózási szempontból nem felel meg a szabályoknak, és ugyanúgy alkalmas a bevétel eltitkolására, mintha az eladó egyáltalán nem adna nyugtát. A szabálytalan, „adóelkerülő" nyugta egyik ismérve, hogy a nyugta alján nem szerepel az ún. „AP szám".

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bízik abban, hogy a fokozott ellenőrzések mellett az állampolgári szerepvállalással mind nagyobb mértékben sikerül jogkövető magatartásra sarkallni a vállalkozásokat.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 6. Goldmund 2012.10.12. 09:25

3. Julianusz 2012.08.15. 20:40
"A háziorvos mikor ad nyugtát azért, mert kérek egy beutalót tőle a szemészetre?????? Mert ennek az ára 2500Ft.!!!"

Nem, ez ingyenes.
De ha te úgy kérsz, hogy ő nem látja indokoltnak, vagy sürgősségit akarsz, hogy ne kelljen az előjegyzést kivárnod, és ezért adsz pénzt, vagy nem oda vagy nem attól kérsz, aki és ahová adhatna, akkor ez megvesztegetés. Akkor cinkosok vagytok, úgyhogy jobb, ha csöndben maradsz!

Moderálásra küldöm 5. Jandex 2012.08.17. 06:17

Tételezzük fel, hogy ötödik vok a sorban ha előttem mki számlát kér mire rám kerül a sor már nem is kívánom a barackot-szőlőt stb viszont lehet, hogy a negyedik számlakérőt úgy nyakon vágom mint bálnát a hajócsavar!:)

Moderálásra küldöm 4. Madarász 2012.08.15. 22:27

Miért nekünk kéne elkérni a nyugtát, végezze az adóhatóság rendesen a munkáját...

Moderálásra küldöm 3. Julianusz 2012.08.15. 20:40

A háziorvos mikor ad nyugtát azért, mert kérek egy beutalót tőle a szemészetre?????? Mert ennek az ára 2500Ft.!!!

Moderálásra küldöm 2. miracle 2012.08.15. 15:19

Bezony, 10 mrd Ft bünti / mulasztás, és holnaputánra már mindenhol mindenkinek fognak számlát adni.
A NAV honalpján elérhető mintát meg elég problémás nézegetni az útszéli dinnyés mellett.
AP meg mindenféle hieroglifák helyett pedig ennyi erővel "Hiteles" felirat is lehetne, valamivel könnyebb következtetni a jelentésére.

Moderálásra küldöm 1. Csiripiszli 2012.08.15. 15:07

Több és hathatósabb ellenőrzést a NAV részéről, magasabb mulasztási bírságokat, büntetési tételeket, aztán majd meggondolja magát az adót kerülő polgár, hogy legközelebb ne tegyen jogsértést mások kárára!
Miért tőlem, tőlünk várják, hogy megregulázzuk a csalókat?!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...