Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Az adófizetők harmada nem tud az egyházaknak felajánlható egy százalékról

Az adófizetők harmada nem tud az egyházaknak felajánlható egy százalékról, pedig a rendszer már több mint másfél évtizede működik, állapította meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felmérése - írta a Népszabadság.
A lap hétfői számában azt írta, hogy az 1200 fős reprezentatív kutatás készítői az eredményeket összefoglalva megállapították: az adózók bizalmatlanok, ismereteik hiányosak ezen a téren.

Az adózók fele nem tartja átláthatónak a rendszert. A vallásukat aktívan gyakorlók egynegyede túl alacsonynak tartja az összeget, ezért nem rendelkezik róla, és csaknem ugyanennyien vélik, hogy az összeg nem jut el az egyházakhoz.

Az elmúlt öt évben az adózók mindössze 43 százaléka rendelkezett legalább egyszer az egyházaknak adható egy százalékról.

A felmérés szerint az egyházi felajánlás lehetőségével nem élők 48 százaléka számára nincs olyan egyház, amellyel szimpatizálna, 21 százalék nem bízik abban, hogy az egyház megkapja a felajánlást.

Arra a kérdésre, hogy mely folyamatok csökkentik leginkább az adózók felajánlási kedvét 51 százalék említette a nem elég aktív közösségi és hitéletet, 47 százalék a nem eléggé átlátható gazdálkodást és a korrupciót, 45 százalék a hitéleti vezetők egy részének felkészületlenségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keddig jelentkezhetnek a Buda-Cash károsultjai

A Buda-Cash felszámolása során a hitelezői igények benyújtására április 14-éig, keddig van… Tovább olvasom