Kisalföld logö

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 19°C | 34°C Még több cikk.

Átmeneti a költségvetés magas hiánya

Átmeneti a magas hiány, tartható a költségvetés - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.
A lapnak adott interjúban Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a központi költségvetés általában "orrnehéz", ami azt jelenti, hogy a hiány teljesülése nem időarányos, a bevételek jelentős része az év végén jelentkezik.

Kifejtette: az Európai Bizottság likviditási problémái, illetve egyes programok egyeztetései miatt nem utalt, vagy csak csökkentett összeget fizetett ki, így az uniós forrásrész nem érkezett be időben az államkasszába, ez mintegy 170 milliárd forint bevételkiesést jelentett, ami az éves hiány mértékéhez képest jelentős összeg.

Hozzátette: az idei év első négy hónapjában egyedi tételek is növelték a kiadásokat. Példaként említette az önkormányzati adósságok idén záruló átvállalása miatt előtörlesztésként kifizetett 68 milliárd forintot, amely a településeknél bevételként jelentkezik, az állam egészének hiányát nem befolyásolja.

Torzító tényező, hogy a május elsejei ünnep miatt már április végére előre kellett hozni számos állami kifizetést, nagyobb részben a közszférában alkalmazottak bérét vagy a családtámogatásokat, amelyek összesen több mint 130 milliárd forinttal növelték az áprilisi kiadásokat, ezek a tételek a májusi mérleget értelemszerűen javítják - mondta a helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Júliustól végrehajtási tilalom az irányítási jogokra

Avégrehajtási tilalom alól a GVH felmentést adhat, amennyiben a Versenytanács engedélyezi az… Tovább olvasom