Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Ashoka: Mindenki idézhet elő változást

Az Ashoka Alapítvány 1980-ban alakult meg Washingtonban, mára a világ 5 kontinensének 70 országában jelen lévő, több mint 3000 Tagot számláló szervezetté nőtte ki magát. Az Ashoka Magyarország koordinátora a győri kötődésű Demeter Zsazsa, aki bátran állítja és hangoztatja az Ashoka misszióját: mindenki képes előidézni változást.
Az Ashoka Tagok „megszállott" emberek, a kik azon dolgoznak hogy egy nagy társadalmi változást érjenek el innovatív módon, az oktatás, a gazdaság, a hátrányos helyzetűek integrálása, környezetvédelem, vagy éppen a szenvedélybetegségek terén.

Az Ashoka egy olyan világot képzel el, melyben mindenki képes változást hozni. Demeter Zsazsa Kolozsváron született, majd nyolc éves korában érkezett Győrbe és a Krúdy Gyula Gimnáziumban tett érettségit. Aztán 18 éves korában Franciaországba ment, és a Sorbonne-i egyetemen tanult, majd Párizs után Rómában, ahol EU-s projektekkel foglalkozott.

Demeter Zsazsa:Ha a fiatalok összefognak, egy kis segítséggel, igen is sok mindent tehetnek. És idővel, világméretű változást generálhatnak. Fotó: Mészáros Mátyás
Demeter Zsazsa:Ha a fiatalok összefognak, egy kis segítséggel, igen is sok mindent tehetnek. És idővel, világméretű változást generálhatnak. Fotó: Mészáros Mátyás

–2006-ban jöttem vissza és egyből Budapestre kerültem. Már 5 éve dolgoztam fejvadászként a business világban, amikor tavaly megkeresett az Ashoka hogy képviseljem a szervezetet hazánkban. Az utóbbi években abszolút a nonprofit szféra felé kacsingattam, és bár óriási kihívásnak tűnt a feladat úgy éreztem az eddigi tapasztalataimat itt mind hasznosíthatom, ezért hát elfogadtam a felkérést. Feladataim során nagy hasznát veszem nyelvtudásomnak, a franciának, az olasznak, a románnak, az angolnak, vagy éppen a portugálnak hiszen nagyon szoros a nemzetközi Ashoka együttműködés. A munkám elég sokrétű nemzetközi projektek tervezésétől, a hazai nonprofit szféra folyamatos feltérképezésén keresztül, új Ashoka Tagok felkutatásáig és kiválasztásáig, illetve a kapcsolatok építéséig és a marketingig terjed. Tulajdonképpen a szervezetet építem Magyarországon. Jelenleg a munkám nagy részét az Ashoka támogatók felkutatása teszi ki. Többek között, a nemzetközileg ismert Fiatalok a Változásért kezdeményezésre keresek segítséget, mely pilótaprogramként indult idén hazánkban. Remélhetőleg ez nemcsak folytatódik jövőre, hanem sikerül a nemzetközi forgatagba is becsatlakoztatni a magyar diákokat. Fontosnak tartom, hogy a középiskolás korú fiatalok támogatást kapjanak a változáshozásban és tudatosítsák, fontos a társadalmi problémák észlelése és az arra való reagálás. Az Ashoka Fiatalok a Változásért programja azt tanítja, mindenki lehet változáshozó a világban, akár egy személyben is idézhet elő pozitív változást – teszi hozzá Demeter Zsazsa.
Az Ashoka arra törekszik, hogy az egész világra kiterjedő, versenyképes lakossági vállalkozói szektort alakítson ki. Ez lehetővé teszi, hogy a társadalmi vállalkozók bevonják a lakosságot és segítsenek nekik újítókként gondolkodni, illetve cselekedni. Régiós szinten Magyarországnak szoros kapcsolata van Ausztriával, Lengyelországgal, Csehországgal, és Szlovákiával.

–Határokon túl dolgozunk, de együtt, egy irányba megyünk és egyik alapelvünk, hogy teljes mértékben politikamentesen működjünk. Ausztriában, Lengyelországban a cégek, szervezetek, nem csak anyagilag támogatják az Ashokát, hanem szívesen ajánlják fel tudásukat társadalmi célból, úgymond bono kapcsolatok alakulnak ki. Megtiszteltetésnek veszik, hogy az Ashokának tudnak segíteni. Itthon elsősorban a pénzt keresik, ami elismerem fontos, de jó lenne ha többen látnák, a társadalmi felelősségvállalás is az. Mihaldinecz Csaba Ashoka Tag szavait tudnám idézni, vagyis „Minél többet adsz, annál több marad neked". Ezzel maximálisan egyetértek és még azt tenném hozzá, hogy mindezt „önzetlenül" – folyatta a koordinátor.

–A fiatalokat segíteni kell, már serdülőkorban, vagy még előtte. A Fiatalok a Változásért kezdeményezésen kívül, számos programunk van azoknak a diákoknak akiknek kérdés a társadalmi szerepvállalás, az önkéntes munka, és hogy aktív résztvevői legyenek a társadalomnak. Abban hisszük, hogy rendkívül fontos, hogy ők maguk ismerjenek fel problémákat, hozzanak létre megoldást kínáló projekteket mert így érzik igazán magukénak az adott ügyet. Mi a kereteket adjuk meg nekik: mentorokat, rendszeres és több napos műhelymunkák által, illetve pénzkeretet és rendszeres konzultációt biztosítunk. Az irányítás az övék. Idehaza az Ashoka életében a Fiatalok a Változásért program, melynek keretén belül a résztvevők 6 projektet hoztak létre egy igazi mérföldkő, hiszen ezek most valósulnak meg. Az egyik ilyen a SzinKör Budapesten. A MÁV-val közösen, és engedélyével egy egész aluljárót festenek ki a fiatalok. Már elkészítették a tervrajzot – fogalmazott Demeter Zsazsa.
Nehéz bevallani, de az átlag magyar fiatal társadalmi felelősségvállalását tekintve, elég szomorú a helyzet. Ugyanakkor bíztató is, hiszen aki együttműködik, aki akar tenni, az szívvel-lélekkel és komoly eredményekkel teszi a feladatát. A nagy része a fiataloknak viszont sajnos eléggé érdektelen.

–Mostanság egyre gyakrabban felmerülő kérdés, hogy van-e életük a facebook-on túl? Komoly veszély a virtuális világ, ahol nem a személyes kapcsolatok, hanem a virtuális kapcsolatok dominálnak. És sok fiatal úgy van vele hogy ezt diktálja a világ, kerüljünk be mi is. Ennek azonban nagy veszélyei vannak. Mi lesz mondjuk 20 év múlva? Mi lesz család és a barátságból fogalmából? Az Ashoka szeretne javítani a helyzeten. Ha a fiatalok összefognak, egy kis segítséggel, igen is sok mindent tehetnek. És idővel, világméretű változást generálhatnak... – zárta szavait az Ashoka Magyarország koordinátora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így látják a londoni elemzők: forgatókönyvek a magyar adósságfolyamatokra

Tartósan kedvező piaci folyamatok esetén a következő tíz évben 60 százalék alá süllyedhet a hazai… Tovább olvasom