Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Árfolyamrögzítő kalkulátor a PSZÁF honlapján

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján.
>>>A PSZÁF KALKULÁTORÁT MEGTALÁLJA ITT>>>

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) árfolyamrögzítő kalkulátort és fogyasztóvédelmi tájékoztatót jelentetett meg honlapján a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitel-adósok döntésének segítésére, a hitelintézeteket pedig levélben szólította fel a fogyasztóvédelmi normák betartására.

A PSZÁF hétfőn arról tájékoztatott, hogy a honlapján megjelentetett internetes kalkulátor a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának átmeneti rögzítéséről szóló törvénnyel kapcsolatban segít a fogyasztóknak a döntés meghozatalában.

A felügyelet a közleményében kiemeli: az átmeneti árfolyamrögzítés akkor fontolandó meg, ha az ügyfelet az árfolyamok elmúlt időszakban lezajlott drasztikus változása miatt komoly törlesztési gondok fenyegetik, de még nincs 90 napon túli tartozása, és pénzügyi lehetőségei 1-3 éven belül várhatóan kedvezőbben alakulhatnak. A kalkulátor orientáló jellegű, az árfolyamfixálásról szóló döntés előtt az ügyfélnek célszerű személyre szóló tájékoztatást kérnie hitelintézetétől - hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

Mint írja, a programban az ügyfél által korábban felvett devizahitel fő jellemzőinek megadásával kalkulált értékek alapján lehet összehasonlítani feltételezett piaci, valamint a rögzített árfolyamon számolt törlesztő részletek várható alakulását. Kiszámítható a rögzített árfolyam mellett a gyűjtőszámlán felhalmozódó összeg (azaz a rögzített árfolyam miatt felgyűlő tartozás), ez alapján a későbbi törlesztési kötelezettség is; az ügyfél e mellett a feltételezett devizaárfolyamok, kamatlábak változtatásával tudja modellezni gyűjtőszámla-hitele törlesztő részletének változását is. A programot közérthető pénzügyi szótár és fogyasztóvédelmi tájékoztató egészíti ki - közölte a szervezet.

A PSZÁF a kalkulátor mellett a honlapján új tájékoztatót is közzé tett a fizetési nehézségekkel küzdő deviza alapú ingatlanhitelesek részére. A dokumentum összefoglalja az ügyfelek jogszabályban előírt adósságkönnyítő lehetőségeit, bemutatja a hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások által kialakított piaci adósságrendező programok fő jellemzőit, illetve a kormányzat által elfogadott rögzített árfolyamon való törlesztési lehetőség ismérveit.

A létező lehetőségek közül az érintett ügyfeleknek saját jelenlegi és várható élethelyzetük alapján kell mérlegelniük és dönteniük arról, hogy fizetési nehézségeikre mi jelentheti a legmegfelelőbb megoldást - hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

A szervezet közleménye kitér arra is, hogy a PSZÁF-elnök vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket: szenteljenek megkülönböztetett figyelmet a fogyasztóvédelmi normák betartásának a piaci és állami adósságkönnyítő eszközök alkalmazása és az arról való tájékoztatás során.

A PSZÁF elvárja, hogy az adósságkönnyítő ügyféldöntés meghozatalához a hitelintézetek - a törvényben előírt évi egyszeri térítésmentes kimutatáson túl - a fogyasztó kérésére ingyenesen adjanak ki naprakész írásos kimutatást az adós fennálló tartozásairól, azok jogcímenkénti tételes bontásáról. E mellett a pénzügyi intézmények adjanak előzetes iránymutatást az ügyfeleknek arról, hogy milyen módszerrel állapítják meg a gyűjtőszámlán felgyűlt hitel piaci kamatát a jellemzően 2015-től induló törlesztéshez; az árfolyamrögzítés időszakában pedig adjanak rendszeres kimutatást, internetes lekérdezési lehetőséget a fogyasztónak gyűjtőszámla hitelének aktuális egyenlegéről - szögezi le a közlemény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővülhet a győri Audi motorgyára

A Világgazdaság értesülése szerint a győri Audinál már megkezdődtek a motorgyár bővítésének… Tovább olvasom