Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Álláskeresés: idegen nyelv nélkül semmit nem érsz

Az elvárások között 35%-ában szerepel valamilyen nyelvtudás.
Az álláskeresők harmada egy idegen nyelvet sem beszél

A Workania.hu internetes állásportál legutóbbi kutatásában megnézte, hogy 2011 első három negyedévében hogyan viszonyult egymáshoz a munkaadók által az álláshirdetésekben megadott elvárt nyelvtudás valamint az álláskeresők által önéletrajzokban megjelölt beszélt nyelvek aránya.

A felmérésből kiderül, hogy az álláskeresők közel egyharmada más nyelven nem beszél a magyaron kívül, akik mégis, azok is leginkább a két fő idegen nyelvet ismerik.

Az önéletrajzokban leggyakrabban szereplő idegen nyelv természetesen az angol, amelyet az álláskeresők negyede ismer valamilyen szinten. A német a második 15%-kal, bármely más nyelv – beleértve az egyébként népszerű francia, olasz vagy spanyol nyelvet is – csupán az önéletrajzok 1, vagy annál kevesebb százalékában szerepel.

A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9%) alapfokon beszélnek angolul, 7%-a a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6%-kal. A társalgási szinten németül már éppen fele annyian beszélnek, mint angolul középfokon. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4%-ánál, a német pedig 0,6%-nál szerepel – ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4%-a jelölte be.

A Workania.hu önéletrajz adatbázisában azonban szerepelnek ritkaságnak számító nyelvek is, hiszen vannak olyan álláskeresők, akik az arab, héber, lett, litván, norvég, vietnami vagy éppen a kazah nyelvet jelölték meg ismereteik között.

Ami az elvárásokat illeti: az álláshirdetések 35%-ában szerepel valamilyen nyelvtudás elvárásként. Természetesen itt is az angol a legnépszerűbb, hiszen a kritériumként 2/3 esetben ez a nyelv szerepel. A német a valamilyen nyelvtudást igénylő hirdetések 15%-ban szerepel, majd a francia következik 3%-kal. A megjelölt igények 14%-ban angol középfokot kérnek a munkaadók, 5%-ban angol felsőfok, 3%-ban pedig a német haladószint szerepel.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. fortuna54 2011. december 11. 19:24
  „26-os.Most ezt milyen nyelven irtad?”
 • 28. giotti73 2011. december 07. 09:03
  „Szaabo 1936! Igaz amit írtál a nyelvtanulásról. De nem franciául tanul meg a börtönben valaki , hanem franciázni...”
 • 27. szabo1936 2011. december 06. 15:54
  „Idegen nyelvet megtanulni nem nehez,minden nyelven egy atlag ember nem hasznal tob mint 500 szot naponta.Nekem fiatal koromban egy igen muvelt magyar ember 1955 ben elmagyarazta,hogyan kel mas nyelveket tanulni en akor Nemetorszagban a nemetet tanultam ez az ember akor 6 nyelven beszelt a magyaron kivul.O elmagyarazta nekem,hogy azokat a szavakat kell megtanulni eloszor amit othon is hasznaltam minden nap a lenyeg a minden napi szavak ismerete a tobi meg mar jon automatikusan ha kepesek vagyunk tarsalogni azon a nyelven.Persze,hogy hany szot hasznal valaki naponta az a foglalkozasatol fug egy ugyved,mernok vagy egy csilagasznak 500 szo nem eleg naponta.Amit akarok mondani,hogy a minimum 500 szot nem nehez megtanulni senkinek de azt nem iskolaban hanem kulfodon kell megtanulni aban az orszagban ahol azt a nyelvet beszelik.Peldaul ha valakit ha egy kulfoldit beraknak a bortonben Francia orszagban 3 vagy 4 evig minden francia tudas nelkul amikor szabadul biztos,hogy joban fog franciaul beszelni mint azok akik azt az iskolakban tanultak.”
 • 26. anyádafatelepen 2011. december 06. 15:06
  „24. Loich 2011.12.06. 13:39
  te figyi, számtalan helyen meghallgatják az ötletelésedet, nekem is meghallgatta a legutóbbi paraszt, aki mellesleg egy senki kis retek szerszámboltot nyomatott, de hogy abból ki tartotta el olyan fene nagy jómódban azt sose értettem, ert komoly ember oda nem járt be vásárolni sose, de miután meghallgatta rihtig nem úgy csinálta, vagy csak azért hallgatta meg hogy tudja hogy nem fogja csinálni, meg a finggal pirostojásfestést nem is említettem, mikor bóvli cuccokkal kell melóznia egy elvileg szakboltban melózó alkalmazottnak, nekem ott hon különb eszközeim voltak mindenféle feladatra egyszer még arra is vetemedtem hogy maszek szerszámot vigyek be mert nem akartam túl nagyot szívni, de ez már megszokott így fel se kaptam rajt a vizet, de az hogy azért nem fog senki többet kapni mert mindig lesz olyan igénytelen aki ennél olcsóbban is melózik, az azért kicsit elmond erről a retekfészek országról mindent!”
 • 25. pappe 2011. december 06. 14:09
  „24-el egyetértek. Én még ilyenkor szoktam feltenni a szokásos kérdést, hogy "ön, mint egy KKV alkalmazottja kap-e 13.havi fizetéssel felérőm karácsonyi pénzt, avagy nem?" Esetleg: "Ön kap-e étkezési utalványt? (Vagy netalántán a főnöke veszi fel Ön helyett?). Továbbá: "Kap-e Ön vidékiként bejárási hozzájárulást?" Egyelőre ennyi jutott hirtelen eszembe. Szóval mennyi Bt-nél és Kft-nél vannak ilyesmik? És mennyi Bt ill. Kft jelenti be a teljes bruttóra az alkalmazottait? A választ 24-es már asszem összefoglalta imígyen: "örülj hogy még itt lehetsz, százan állnak sorban a helyedre".”
 • 24. Loich 2011. december 06. 13:39
  „22. igen, de arra még nem jöttem rá, miért nem hajlandó a magyar maszek megbecsülni az alkalmazottait. Nem kell sok, csak időként dobni csontot mint a kutyának, meg emberi kommunikáció. Ehelyett a "örülj hogy még itt lehetsz, százan állnak sorban a helyedre" műsort nyomják évtizedek óta, aztán csodálkoznak ha utálják őket mint a szart, meg ott baxxák át őket ahol tudják. Nem hiszem hogy ez a vállalkozások fejlődésének kedvezne. de hát ha nekik ez jó, akkor csinálják. Tegyük fel valamelyik elkezd normálisan kommunikálni az alkalmazottakkal, véleményeket ötleteket tárgyal meg velük, neadjisten fizut is emel időnként. Lehet hogy épp egy ilyen ötletből fejlődne a válallkozás, ami ujabb munkahelyet teremtene. Dale Carnegie könyveiről a magyar vállalkozó nem is hallott szerintem, pedig lenne belőle mit tanulni... a nyelvtudás meg legtöbbször arra kell, hogy a főnök két lábon járó szótára légy.”
 • 23. kau 2011. december 06. 13:26
  „11.nek
  Persze mikor norvég rokonak halottam beszélni a norvég nyelvük televolt angol és német szavakkal.
  Keverék egy nyelv lett, igazi norvég nyelvet még izlandon lehet hallani.”
 • 22. anyádafatelepen 2011. december 06. 12:40
  „18. anonym76 2011.12.06. 10:39
  itt nyugodtan írhatsz akármit úgyis lesz aki irigykedjen, másrészt miért is kéne bárkinek irigykednie hogy te leléptél? Sokan mások is ugyanúgy, lehetsz attól még egy sz*rtúró melós a jenkiknél, kanadában, svájcban vagy labanc illetve krautföldön, választhatsz kedvedre függően h épp hol vagy, arra nem lesz irigy senki.
  A benyali-protekció, mossuk egymás kezét dolgokról meg eddig nem is esett szó, de az is teljesen általános, én a közalkalmazotti csókos melókra már az erkölcsi bizonyítvány árát se pazarlom el, mert az tiszta kidobás lenne az olyan melókért, ahol már 40 évre előre le vannak zsírozva a pozíciók.
  Eddig én arról beszéltem, hogy olyan referenciákat kérnek itt, amivel épeszű ember már rég külföldön integet, jószerivel kijelenthetjük, 90% nem a realitások közt él olyan munkaerőt vár el innen a környékről.

  A másik véglet meg a magyar kisvállalkozó, adócsaló réteg, na annak meg épp tök mindegy ki megy oda, a legtöbb fél év alatt úgyis elhúz, nem tudja, de leginkább nem is akarja megfizetni a marhát aki elvállalja nála a szívást, minimálbérre bejelent, túlórát figyelmenkívül hagy, csinálj meg mindent, legyél mindig bent, magánéletet felejtsd el, merthogy öntörvényű vállalkozókám azt hiszi hogy mindenki az ő cégéért van aki ott melózik nála, és az Ő cége a legjobb az országban, öröm ott melózni, azt mindegyik vérig van sértődve meg meglepődve mikor sorozatban adja be a kulcsot mindenki nála, dehát nem gondolkozik el rajta hogy miért is van ez mert 2 héten belül úgyis kap helyette bárkit, sok eszetlen nyomorult elvállal mindent a hitele törlesztéséért, ha 1 hónapig melózik akkor is.
  De az a vicc hogy ez még csak nem is a 2008-as gatyaszíj összehúzósdinál kezdődött, ez csont általános volt 10 éve is, nem egy olyan helyen voltam ahol a munkafelvételisnél csak röhögött a pali, aztán mondta hogy akkor a következő 3 hónapra is meglesz a meló (ennyi volt a próbaidő ami után sorozatban rugdosta ki a legtöbb a droidot)”
 • 21. Loich 2011. december 06. 12:21
  „19. nem kamu ám az álláshirdetés, a munkaügyiközpont honlapján megtaláljátok ! döbbenetes...”
 • 20. Mary02 2011. december 06. 11:45
  „Hiába volt tárgyalóképes angol+német szakmai nyelvismeretem, fordítóirodai másodállásom, mégsem kellettem,
  másfél évig munkanélküli voltam. Hiába, 45 év felett már leírják az embert.”
 • 19. Goldmund 2011. december 06. 10:54
  „17. Loich 2011.12.06. 09:44
  "mai hirdetés: főiskolai végzettséggel ügyintézőt keresnek, bér: 50.000 feltétel: ANGOL (NAGYON JÓ NYELVISMERET)
  JAPÁN (FOLYÉKONY NYELVISMERET) no comment...."

  Talán, ha egy nullával megtoldják a végén, lenne esélyük találni.
  Aki ezt a hirdetést kitalálta, azt fogják még csalódások érni ebben az életben. :-))))
  Mellesleg: az átlagjapán beszél angolul, úgyhogy hacsak nem japán nyugdíjas turisták ügyes-bajos dolgait kell intézni, akkor sok értelme nincs az egésznek.”
 • 18. anonym76 2011. december 06. 10:39
  „anyádafatelepen:
  Egyetertek veled MINDENBEN AMIKET IRTAL. Ugyanigy lattam a helyzetet akkor amikor leleceltem kulfoldre (nem irom, hogy hova, nehogy sokan irigykedjenek). :)
  Teny:
  Mo-on a benyali stilus megy a munkahelyeken, ez egy olyan tarsadalom, ami elvileg a tudasra epulne, merthogy kapitalizmus van - viszont erdekes modon nem a tudas alapja ervenyesul, hanem az apamfia-seggnyalas-protekcionizmusra alapul minden.
  Dolgoztam olyan cegnel Mo-on, ahol az egyik kollega (a legnagyobb seggfej volt a cegnel) zokniba labdazott es rohangaszott a folyoson millios fizetesert - mig lent az uzemben megdoglottek a "biorobotok" ehberert.
  Mondanom sem kell, hogy ez az illeto az igazgato "haverja" (buntarsa) volt, igy megtehette.
  Az igazgato "holdudvara" MINDENT megtehetett, a tobbiek (tudastol fuggetlenul) le lettek nyomva a viz ala.
  Ez nem egy ceg: EZ MAGYARORSZAG.

  Hosszu lenne a tobbi ami meg eszembejut, de nem irom le, nincs annyi hely itt. :)”
 • 17. Loich 2011. december 06. 09:44
  „mai hirdetés: főiskolai végzettséggel ügyintézőt keresnek, bér: 50.000 feltétel: ANGOL (NAGYON JÓ NYELVISMERET)
  JAPÁN (FOLYÉKONY NYELVISMERET) no comment....”
 • 16. anyádafatelepen 2011. december 06. 09:23
  „A vicc hogy éppen angollal mehet a sunyiba itt mindenki, lehet sorolni a listát hány angol vagy amerikai érdekeltségű cég van a dunántúlon meg hány német.
  Lényegében német gyarmat vagyunk. Másrészt a konyhanyelvvel elmehet mindenki a sunyiba, szaknyelvet meg nem tanítanak nyelviskolákban, az a gyakorlat eredménye, ja hogy ahhoz meg hogy azt kapj tudnod kéne szaknyelven, mert nem vesznek fel. kezdődik a 22-es csapdája.
  A nonszensz meg az amilyen vicckategória elvárásokat dobál be valami droidképző multi a hirdetéseibe, ilyenek pl
  nagy terhelhetőség, munkaidőn túli ügyelet vállalása, túlóra vállalása, 4-5 év hasonló területű gyakorlat, folyékony angol-német, 5 féle tervezőprogram perfekt ismerete, legyél független fiatal és vidám, meg csapatjátékos még ha a legburnyákabb fickókat is válogatják össze melléd, meg ha netán fizetnél azért hogy melózhass az lenne a legjobb.
  (hülyének meg a másikat nézik nyilván)”
 • 15. matuskaszilveszter 2011. december 06. 08:39
  „menjetek tűzoltónak : nem kell nyelvtudás, nem kell gondolkodni, csak a parancsot követni. mindezt komoly pénzért és biztos nyugdíjjért .......”
 • 14. Sárkányfűárus 2011. december 06. 08:34
  „Biorobotnak az Audiban nem kell nyelvtudás....”
 • 13. Goldmund 2011. december 06. 08:33
  „Szerintem nem kell annyira szégyenkeznünk nyelvtudásunk miatt. Az angolok többsége kizárólag angolul, a franciák többsége kizárólag franciául tud megszólalni. Csupán helyzeti előnyük van, mert az anyanyelvük világnyelv.
  Mellesleg ahol angoltudást várnak egy cégnél, ott nem okvetlen angol anyanyelvűekkel fogsz társalogni. Valószínűbb, hogy van 4-5-féle náció a cégnél, és ez az a közös nyelv, amin mindenki szót ért. Dolgoztam olyan cégnél, ahol a Németországban élő francia anyanyelvű emberkével angolul kellett leveleznem. Majd jött Párágából a nepáli származású fickó és vele is angolul kellett beszélnem. És higgyétek el, sok esetben a németek német akcentussal, a franciák francia akcentussal beszélik az angolt. És aki normális ember, az tudomásul veszi, hogy te sem úgy beszélsz angolul, mint az anyanyelveden.
  Megjegyzem: turistaként jártam úgy Walesben, hogy nem értették, amit mondtam angolul, és elnézést kértek, mondván: ők walesiek, nem angolok, így nem beszélnek olyan jól angolul. :-)”
 • 12. meteor* 2011. december 06. 01:24
  „nem hiszem, hogy sok munkakereso azert nem talal munkat, mert nem tud kulfoldi nyelven. Eleve nincs olyan munkahely amely sokaknak jo lenne. Na igen, meg amit a tobbiek meg csak kozelrol sem emlitettek: olyan GYAKORLATI nyelvtudas kene, amit mondjuk egy anyanyelvi angol is megert. Mert az idetlen magyar akcentusos angol kegyetlenebb tud lenni, mintha az illeto ravagna, hogy nem tudok angolul, es kesz! Egyebkent meg mifele angol nyelvtudasnak szamit a kezdo angol? Ugy ertem, ha valaki azt mondja, hogy tud angolul, akkor az mar mondatokban beszel (nem a feltetlen pontossag szamit), es sajat magat megerteti, esetlen kijavitja a mondatat. De sokan ugy ertik a kezdo angol tudast, hogy tudja a legalapabb dolgokat, de a valaszai nem haladjak meg az ertelmi szintet. Sz´al tudni angolul, es felismerni szavakban az angol nyelvet mast jelent.”
 • 11. CsabaKiraly 2011. december 05. 23:30
  „#1 A te hozzaszolasodra mondhato, hogy a postast blammaljak a rossz hir miatt. A te hozzaszolasod nem valtoztat a tenyen, Magyarok <moderálva> lustak mas nyelvet tanulni. Vedd Norvegiat ahol a lakosok 99% beszel angolt es nemetet.”
 • 10. CsabaKiraly 2011. december 05. 23:14
  „Tanuljon meg magyarul a vilag. Ez a Magyar felfogas.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egységes mobilfizetési rendszer: parkolójegy, villamosjegy ugyanabból a rendszerből

A fogyasztók egységes mobilfizetési rendszerből vásárolhatnák meg a jövőben jegyeiket mobiltelefonos… Tovább olvasom