Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Álláskeresés és nyelvtudás

A felmérés eredményei alapján az álláshirdetések 68%-ában szerepel a pályázat feltételeként valamilyen idegen nyelv ismerete, nem meglepő módon ez leginkább az angol.
Az elmúlt egy évben Magyarországon megjelent több ezer online álláshirdetés vizsgálata során a Workania.hu internetes állásportál kutatói azt vették górcső alá, hogy a munkáltatók milyen gyakran fogalmazzák meg elvárásként valamilyen idegen nyelv ismeretét, és ennek milyen arányban felel meg az álláskeresők önéletrajzában feltüntetett „munkaképes" nyelvtudás.

A kiírások 30%-ában nem angol nyelvtudást várnak a munkáltatók.

Kereslet és kínálat

Az összes álláshirdetés 64%-ában szerepel az angol nyelvtudás elvárásként. Német nyelvet a pályázatok 13%-ában várnak a munkáltatók, francia 3,8%-ában szerepel, a további eredmények pedig: orosz 2,6%, olasz 2%, lengyel 1,6%, cseh 1,2%, román 1,1%.

Az állásajánlatok 1%-ban szerepel még görög, héber, spanyol, holland és japán nyelv is.

Ezzel szemben a hirdetésekre jelentkező álláskeresők 48%-a jelöli meg az angolt, mint munkaképes nyelvtudást, németül a pályázók 29%-a tud, a román nyelvismeret az álláskeresők 3,1%-ánál szerepel, francia 2,8%-uknál.
A pályázók 2,3%-a használja munkaképes nyelvként az olaszt, 2,2%-uk az orosz nyelvet, 1,5 %-uk pedig a spanyolt és a szlovákot.

A kutatás során feltérképezésre kerültek néhány környező ország álláskeresői is. Csehországban angolul az álláskeresők 59%-a, németül 43%, oroszul pedig 16% beszél. Szlovákiában ez az arány 66, 48 illetve 13%.

Az angol nyelv, mint követelmény a hirdetések 69%-ban szerepel a cseheknél, Szlovákiában ez az érték 52%. Német nyelvet 16, illetve 14%-ban várnak el országonként.

A Workania kutatói egyes munkakörökre vonatkozóan is elemezték a magyarországi elvárásokat. A középvezetői, menedzseri pozíciókra vonatkozó hirdetések 62%-ban szerepelt elvárásként valamilyen idegen nyelv ismerete, ugyanez a feltétel 72% a felsővezetők körében.

A menedzserek keresésére irányuló hirdetések 23%-ában, a felsővezetőket keresők 35%-ában pedig az angoltól eltérő másik idegen nyelv ismeretének szükségessége jelenik meg.

A Workania.hu internetes állásportál a Lapcom Kft. tulajdonában van. A site 2006-ban jelent meg az állásportálok hazai mezőnyében, s mára a havi átlagos 600 ezres látogatottságával a magyar piac egyik meghatározó szereplőjévé vált: 2007 novembere óta a hirdetések száma csaknem 250 százalékkal nőtt. A társaság szlovák testvéroldala – a www.profesia.sk –, hazájában piacvezető.

A Workania az általa működtetett Merces online fizetési felmérés adataira hivatkozva kéthetente ad közre kutatási adatokat, abból kiindulva, hogy a vállalati protokoll sok esetben nem teszi lehetővé még a közvetlen kollégák körében való munkabérről folytatott diskurzusokat sem. Bár semmi nem tiltja, a magyar szokásrend alapján mégsem illő ezeket a kérdéseket firtatni.

A témával foglalkozó, komolyan vehető fórumok korábban nem léteztek, ezért a Workania létrehozta az aktív Állás Fórumot (http://www.workania.hu/allas-forum), a munkapiaccal összefüggő vélemény- és tapasztalatcsere érdekében, amit az álláskeresők és a szakmai nyilvánosság véleményformálói ma már egyaránt igénybe vesznek.

Ugyancsak ennek az állásportálnak köszönhető, hogy napjainkban objektívan összehasonlítható az azonos régióban, azonos beosztásban, szakmában eltöltött évek számában egymáshoz közel eső és hasonló tapasztalatokkal rendelkező kollégák bérezése. Megválaszolhatóvá vált a sokakat foglalkoztató kérdés: „elég jól keresek a saját szakmámban?" A bérinformációs felmérések által kiküszöbölhető a megpályázott állás elveszítése – a munkáltatók által túlzottnak tartott, vagy az irreálisan alacsony bérigény okán.

Az olvasók el tudnak igazodni az egyes ágazatokban való munkavállalás anyagi vonatkozásait illetően, s nem utolsó sorban az is mérlegelhető, milyen fizetésbeli eltérések adódnak bizonyos iskolai végzettségek megszerzése után. Az egyre népszerűbb és ismertebb fizetés-összehasonlító portál (www.merces.hu) adatbázisa naponta frissül. (2009. november 23-ig 82.928 ember vett részt a felmérésben, melynek során a kutatók 32.812 önéletrajzban megjelölt „elvárt bért", és 19.587 aktuális állásajánlat bérinformációit vették figyelembe.)
A felmérésben a jövőben is bárki anonim módon részt vehet, aki a Merces honlapján kitölt egy űrlapot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást

Idén október végéig összesen 2785 építőipari cég felszámolását jelentették a cégbíróságok. Tovább olvasom