Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Alig nőttek a fizetések

A KSH júliusi bérstatisztikái továbbra a keresetek továbbra is mérsékelt növekedéséről és a foglalkoztatás enyhe javulásáról számoltak be. Gazdasági elemzés szept. 14-20.

Júliusban a legalább 5 fős vállalkozásoknál és a költségvetési intézményeknél a bruttó átlagkeresetek 0,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbitól, az adózás változási miatt ez a nettó átlagkereseteknél 4,5%-os növekedést hozott. A költségvetési szférában a bruttó bérek 5,8%-kal visszaestek a bázishoz képest, a nettók 1,0%-kal nőttek, míg a versenyszférában a bruttó bérek 3,0%-os növekedése mellett a nettók 6,1%-kal voltak magasabbak. A 4,0%-os júliusi inflációs ráta mellett az átlagos reálkereset 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

A Buda-Cash részletes heti gazdsági elemzése, szept. 14-20. >>

Olvasóink írták

 • 8. janika 2010. szeptember 24. 14:43
  „Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke pénteken az MTI-nek telefonos sajtótájékoztatója keretében azt mondta: a nyugdíjasok járandóságát októberben a tényleges és a valós infláció közötti 1,1 százalékos különbségnek megfelelő emelés illetné meg az év elejéig visszamenőleg. Ez átlagosan havi 800 forintot, tehát összesen mintegy 8 ezer forintot jelentene egy nyugdíjas számára, és megközelítőleg 30 milliárd forintjába kerülne az államnak - fűzte hozzá.

  A politikus hangsúlyozta továbbá, hogy az inflációval korrigált bázis létrehozása a Bajnai-kormány által létrehozott nyugdíjkorrekciós mechanizmus miatt is fontos lenne, ám szerinte a kormány nem is nyugdíjemelésen, hanem az ezt garantáló jogszabályok megváltoztatásán gondolkozik. Hozzátette: a nyugdíjemelés elmaradása azért is komolyan aggasztó lehet, mert a nyugdíjasok jelenleg felnőtt gyermekeik támogatására is korlátozottabban számíthatnak a devizahitelek megemelkedett törlesztőrészletei miatt.”
 • 7. janika 2010. szeptember 24. 08:56
  „Akit dolgoztatnak az nem ér rá spekulálni és pénzt keresni!”
 • 6. Jandex 2010. szeptember 23. 15:55
  „3. hozzászólás _Zoli_ 2010.09.22. 16:59
  Csak hogy értsd,a mai fizetésekből nem lehet olyan szinten élni mint a 30 évvel ezelőttiből! /és még őfelsége csak "dekázgat" mi lesz ha bemutatja labdarugdaló képességét is?!/”
 • 5. load 2010. szeptember 23. 07:48
  „3. _Zoli_
  Az első hír a júliusi egy hónapra vonatkozó adat.
  A második az első 7 hónap átlagáé.”
 • 4. load 2010. szeptember 23. 07:02
  „1. watix
  Ezt nem csak a Tesco, hanem egy sor más magyar vállalkozás is így csinálja.
  Nézz körül a határmenti szlovák városokban, a raktárbázisok körül hány magyar kamion forgolódik!?”
 • 3. _Zoli_ 2010. szeptember 22. 16:59
  „"A 4,0%-os júliusi inflációs ráta mellett az átlagos reálkereset 0,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit."
  (Kisalföld 2010.09.20-i gazdasági cikk!)

  A reálkeresetek - a fogyasztói árak 5,4 százalékos növekedése mellett - az idén az első hét hónapban 3,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.
  (Kisalföld 2010.09.17-i gazdasági cikk!)

  Most mi van???????????????
  Vagy csak én nem értem!”
 • 2. Moo 2010. szeptember 21. 17:01
  „Nekem nincs szükségem arra, hogy sok pénzért statisztikát készítsenek! Látom én ezt a fizetési papíromon is! Sajnos.”
 • 1. watix 2010. szeptember 20. 20:18
  „Milliárdokat vesz ki a magyar állam zsebéből még idén a Tesco

  A Tesco mégiscsak megválik magyar beszállítói nagy részétől, ugyanis olyan szerződést próbál rájuk kényszeríteni, ami a magyar vállalkozások számára gyakorlatilag vállalhatatlan. Így várhatóan sok, magyar termék tűnik el a magyarországi Tesco polcairól a következő fél év során, az átállás ugyanis októberben kezdődik. Természetesen mindez együtt jár a korábban már általam leírt adóelkerüléssel, valamint a transzferárak manipulálásával. Sajnos a sajtót eddig nem érdekelte, félő, hogy később már késő lesz - írja olvasónk, alább pedig a helyzetelemzése.
  Milliárdokat vesz ki a magyar állam zsebéből még idén a Tesco!
  Sokat hallani mostanában a Tesco zavaros ügyeiről. Nem fizet túlórát? Mindenki tudja! Teljesen ,,normális", hogy egy Tesco-dolgozó az előírt munkaidejénél többet dolgozik a valóságban, amit senki sem fizet meg neki. A dolgozóktól ellopott pénz azonban semmi ahhoz képest, amire most készül a Tesco gőzerővel.
  Már korábban felkapták a különböző média a hírt, miszerint a Tesco kiszórja magyar beszállítóit és szlovákoktól vásárol a jövőben. A hír csak részigazság.
  A valóságban őrületesen nagy adóelkerülés van a háttérben. A Tesco a non-food (nem élelmiszer) beszerzését szervezi ki az angliai központba, a raktározást pedig Pozsonyba.
  A valóságban a magyar beszállítók többsége továbbra is szállít majd a Tescónak, azonban ezt már nem magyar telephelyre, hanem a pozsonyi központi raktárba teszi majd. A számlát pedig a Tesco egyik ún. szlovákiai leányvállalatának állítja ki.
  Nézzük, miért jó ez a Tescónak? Amíg itthon vásárolt, minden egyes termék beszerzésekor a számla végösszege tartalmazott 25% áfát. Ez azt jelentette, hogy minden 1000 forintnyi árukészlet vásárlásakor 250 Ft-ot a ,,semmire" költött el az áruház. Igaz, hogy mindezt csak a szállítást követő 60 nappal később fizette meg a beszállítónak. Addig pedig a beszállító finanszírozta ezt az állam felé. Többségében kimondható, hogy a 60 nap alatt nem fordul át a Tesco non-food készlete, vagy ha mégis, akkor is milliárdos nagyságrendű áfával operálnak folyamatosan. Ennek a végére kerül pont, hiszen az ún. Szlovákiába történő szállítás és számlázás unión belüli értékesítés, így nincs áfa-tartalma. A Tesco pedig szépen visszahozza Magyarországra és az áfát így már csak akkor kell megfizetnie, ha eladta a terméket!
  Pontos adat nem áll rendelkezésre, de könnyen belátható, hogy a magyar Tesco közel 100 hiperével sok milliárdos non-food árukészletet tart, így nem túlzás azt sem kijelenteni, hogy rövid távon (5-6 hónap alatt) több milliárd forintnyi áfát vesz majd ki az állam zsebéből, ami természetesen jelentős költségvetési, bevételi hiányt fog okozni.
  Ez azonban egy rövid távú, egyszeri, igaz jelentős könyveléstechnikai/pénzügyi eredmény a Tesco számára. Sokkal jelentősebb a másik eredménye: a nyereség keletkezésének helyét szabadon tudja a Tesco megválasztani. Nem véletlenül Szlovákiára esett a választása.
  Valamit megvett eddig 1000 Ft+áfáért, azaz 1250 Ft-ért és 2000 Ft+áfáért, azaz 2500 Ft-ért kitette a polcra, akkor keletkezett 1000 Ft árrése, ami után Magyarországon adózott le. Ezután megveszi nettó 1000 Ft-ért (áfát ugye nem fizet ekkor még), majd a szlovákiai Tesco a magyar Tescónak tetszőleges áron leszámlázza. Például 1800 Ft + áfa áron. A végár ugyanaz lesz, azonban 800 Ft árrés Szlovákiában keletkezett, 200 Ft pedig Magyarországon. Adózni pedig csak a nyereség után kell!
  Ebben az esetben sem túlzás kijelenteni, hogy a Tesco iszonyatos mértékű iparűzési és társasági, illetve nyereségadó elkerülést visz ezzel véghez. Hogyan lehet ezt elkerülni az állam részéről? Nehéz ügy, mert mindezt teljesen jogszerűen teheti meg a Tesco az Unión belül.
  Ügyesen, ,,trükkök százaival" lehetne felvenni a versenyt a törvényes adóelkerülőkkel szemben: a környező országoknál alacsonyabb adókkal és a magyar cégek nagyobb arányú támogatásával. Érdemes lenne végre belátni, hogy a kereskedelem nem fogja Magyarországot eltartani, a magyar tulajdonú gyártást kell erősíteni, ami azt a bizonyos "1000 Ft"-os terméket majd eladja a Tescónak, akárhová a világon!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fejlesztési adókedvezmény kilenc jellemző buktatója

Az adókedvezményt kérelmező (vagy bejelentő) vállalkozásokat folyamatos nyilvántartási kötelezettség… Tovább olvasom